Ședința CMC începută pe 10 februarie a luat sfârșit: Reexaminări și retrageri pe bandă rulantă a proiectelor funciare controversate
22 februarie 2022, 10:21
Societate
1297

Ședința CMC, continuare.
Sursa: captură video
ACTUALIZARE: 17.27
Ședința maraton începută încă pe 10 februarie, a luat sfârșit. A rămas un singur punct pe ordinea de zi, o informație despre motivele pentru care se asigură interimatul mai multor funcții de conducere din muncipiu, care trebuia să fie prezentat de primarul general. Pentu că Ion Ceban nu era la ședință, s-a decis ca proiectul să fie primul pe ordinea de zi a ședinței viitoare. De asemenea, consilierii au decis că în cazul în care președintele ședinței actuale, socialistul Victor Poleacov nu va putea semna deciziile, atunci în locul său va semna dispozițiile, Eugenia Ceban, mama primarului Ion Ceban.
ACTUALIZARE: 17.01
Momente amuzante în CMC. A fost pus la vot semnarea acordului de Coperare a Primăriei sectorului 2 din București cu Pretura sectorului Botanica din Chișinău. O parte din socialiști nu au dorit să-și dea votul pentru asta, iar consiliera Eugenia Ceban a încercat cu disperare să caute voturile necesare. În timp ce președintele ședinței spune că sunt 5 voturi, mama primarului general zicea că sunt de fapt 8. Apoi, numărătoarea s-a repetat de mai multe ori, Eugenia Ceban susținând la un moment dat că sunt și 9 voturi socialiste. Într-un final, s-a votat nominal la socialiști și s-a ajuns la 26 de voturi și spre bucuria consilierei socialiste, proiectul a trecut.
ACTUALIZARE: 16.18
Ședința se apropie de sfârșit. Următorul proiect ține de informarea consilierilor privind implementarea proiectului „Deșeuri Solide pentru Chișinău”. Pe ordinea de zi au mai rămas alte 3 puncte pe ordinea de zi. Dintre care, 2 sunt informații, iar pentru unul e nevoie de votul consilierilor pentru a aproba un acord de Coperare a Primăriei sectorului 2 din București cu Pretura sectorului Botanica din Chișinău.
ACTUALIZARE: 16.07
Consilierii au trecut la examinarea punctului 29 de pe Ordinea de zi ce ține de oferirea de informații privind evacuarea/demolarea azilului de câini fără stăpîni de pe strada Mircești.
ACTUALIZARE: 16.02
Consilierul liberal Ion Cebanu spune că Primarul General își dorește „să ia jăraticul, cu mâinile consilierilor”. „Primarul, dacă are să ne comunice ceva, are 2 soluții. Să convoace biroul permanent și să ne comunice ce are de comunicat. Dacă nu e de acord cu asta, are la îndemână mecanismul legal: Atunci când este o chestiune de interes public, ședințele se pot face cu ușile închise. Putem face o pauză, ședință cu ușile închise și lasă să meargă să discute”, a declarat Cebanu. Proiectul a fost retras de pe Ordinea de zi, iar președinteșe ședinței, socialistul Victor Poleacov a anunșat că propunerea de creare a grupului va fi discutată la Biroul Permanent al CMC.
ACTUALIZARE: 15.54
Consilierul primarului general spune că toate cele 301 stații pe care Epa Media și le-a asumat, au fost instalate. În 2020-21, Epa Media încă o dată a schimbat stațiile, dă asigurări Vladimir Mitru. „Din cauză că subiectul a fost politizat, de asta am propus să fie creat acest grup de lucru, fiecare are reprezentanți. Dacă cineva vrea să facă public, să-și asume”, a mai menționat consilierul primarului care spune că a participat personal la discuțiile cu Epa Media.
ACTUALIZARE: 15.45
Vladimir Mitru spune că cere un vot consultativ de la CMC și neagă toate acuzațiile că EPA Media va monopoliza piața de publicitate stradală și gherete în capitală. Asta pentru că sunt niște subtilități care nu pot fi discutate public. Cu alte cuvinte, Mitru cere retragerea acestui punct pe ordinea de zi și crearea acestei comisii de către primarul general și care să discute acest contract cu agentul economic.
ACTUALIZARE: 15.41
Urmează un nou subiect controversat pe ordinea de zi. Este vorba despre punctul 28, aprobarea tranzacției de împăcare între Primăria mun. Chișinău și ÎCS „Epa Media”. Acest subiect însă, este prezentat de Vladimir Mitru, consilierul primarului general și nu de Valeriu Bogdan, șeful direcției Juridice. Acesta propune crearea unei comisii consultative care să meargă în discuții cu Epa Media. „Asta ar fi cea mai bună soluție”, a declarat Mitru.
ACTUALIZARE: 15.38
Cu 37 de votui împotrivă sau abțineri, proiectul nu a fost aprobat.
ACTUALIZARE: 15.26
Consilierii au trecut la examinarea punctului 27 de pe ordinea de zi. Este vorba despre executarea unei decizii de judecată privind formarea și darea în locațiune a unui lot de pământ de pe strada Vadul lui Vodă. Același consilier de la Platforma DA, Ion Mecovei cere ca proiectul să fie trimis spre reexaminare.
ACTUALIZARE: 15.23
Al 4-lea PUZ controversat, cel din zona străzii Ginta Latină, cu 38 de voturi Pro, a fost trimis spre reexaminare.
ACTUALIZARE: 15.01
Același consilier al Platformei DA, Ion Macovei a propus din nou proiectul spre reexaminare, iar cu votul unanim am consilierilor prezenți în sală, 36, decizia a fost aprobată. În context, un consilier socialist a cerut ca acest PUZ să fie încadrat în întreg PUZ care se va face pe sectorul str. Mihai Vitezul - Str. Calea Ieșilor.
ACTUALIZARE: 15.55
Este prezentat Planul Urbanistic Zonal de la Niagara Club, din zona parcului La Izvor pe strada Ghidighici.
ACTUALIZARE: 14.53
După mai multe discuții în contradictoriu, consilierii municipali au votat cu o majoritate de 32 de voturi pro și 2 abțineri, au trimis PUZ-ul spre reexaminare.
ACTUALIZARE: 14.44
Roman Cojuhari de la PAS: „Când este o otpiskă, nu este un aviz. Scuzați, acesta nu este un aviz al unui Minister care face politici în domeniu. Dacă respectă toate prevederile legale, haideți să nu ne victimizăm și dacă repectă prevederile legale, nimeni nu o să vă pună bețe în roate”
ACTUALIZARE: 14.42
Consilierul Platformei DA, Ion Macovei propune ca acest proiect să fie emis spre reexaminare. Beneficiarul PUZ, reprezentantul companiei spune că are toate actele în regulă și cere consilierilor să voteze pentru că a respectat toate cerințele și normele legale. Consilierul Alexandru Odințov spune că beneficiarul este o victimă a declarațiilor făcute de Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
ACTUALIZARE: 14.30
După o pauză de aproape o oră și jumătate, consilierii au revenit în sală. Se prezintă cel de-al doilea PUZ, cel de la Poșta Veche, perimetrul străzilor Ceucari - Socoleni - Iazului.
ACTUALIZARE: 12.53
Primul PUZ pe ordinea de zi a fost trimis spre reexaminare. Pentru, au votat toți consilierii prezenți în sală, după care au decis să facă o pauză.
ACTUALIZARE: 12.43
După mai multe discuții referitoare la alte PUZ-uri, consilierii au început examinarea fiecărui PUZ în parte, spre nemulțumirea consilierului PAS, Roman Cojuhari care a cerut ca toate aceste proiecte să fie trimise spre reexaminare. Adjunctul Direcției citește primul PUZ, cel legat de teritoriul străzilor Nucarilor-Timiș-Bujorilor.
ACTUALIZARE: 12.26
Consilierul PSRM, Alexandru Odințov cere detalii despre complexele care se preconizează la Poșta Veche și pe bulevardul Dacia, în zona Aeroport. „Consider că aceste 3 mari complexe se vor folosi de rețelele Chișinăului, iar bugetul Stăuceni sau Băcioi nu au alocat niciun leu. Noi am alocat 100 de milioane de lei. Cer primarului general să avizeze aceste proiecte, să vadă ce trebuie să facă orașul, drumuri, rețele de apă, canalizare, etc. Cât trebuie să cheltuie municipiul și lasă să plătească primăriile din Băcioi și Stăuceni”, a declarat Odințov.
ACTUALIZARE: 12.23
Consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi a cerut public organelor de drept să-l investigheze penal pe primarul de la Stăuceni, care ar fi autorizat complexul din capătul străzii Ceucari.
ACTUALIZARE: 12.21
Administratorul unei companii cere examinarea PUZ-ului de la Poșta Veche. Bărbatul spune că cere de 2 ani să fie aprobat, deține toate actele permisive. Dacă sunt probleme, e gata să le corecteze, dar cere să lucreze.
ACTUALIZARE: 12.14
Blocaj în CMC. Consilierii socialiști insistă ca municipalitatea să spună clar, retrag sau nu proiectul pentru că ar fi nevoie de „o hârțoagă de la Spânu”. Dinari Cojocari i-a cerut secretarului CMC, Andrian Talmaci să explice. Acesta însă, a menționat că este decizia consilierilor. În replică, Cojocari spune că direcția nu dorește să-și asume responsabilități și încearcă să le pună pe umerii consilierilor.
ACTUALIZARE: 12.07
Consilierul PSRM, Alexandr Odințov îl acuză pe șeful-adjunct al Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare că a cedat presiunilor din partea Ministerului care ar avea în acest caz un comportament anticoncurențial. Asta pentru că ar favoriza astfel doar proiecte PAS. În replică, Igor Vrabie spune că nu a retras aceste proiecte și doar că pledează pentru expedierea lor la Minister pentru a putea fi îmbunătățite. În rest, este opțiunea CMC să examineze sau nu.
ACTUALIZARE: 12.00
În toate cazurile când s-au solicitat avizurile, în marea majoritatea cazurilor adresările erau către Minister și care automat, le trimitea la AST. În iulie, la solicitarea Ministerului Economiei de la acel moment, ne-a informat că nu e de apanajul ministerului, dar al direcției arhitectură a administrației publici. Roman Cojuhari de la PAS spune că în decembrie, noul Minister și-a revăzut acea decizie și „trebuie să ne bucurăm că un minister care se ocupă de politici în acest sens, se ocupă”. Igor Vrabie spune că de fapt, răspunsul este al noului Minister și îl citește de la tribuna CMC. Acel răspuns care prevede că astfel de subiecte sunt în responsabilitatea exclusivă a autorității locale. Vrabie spune că scrisoarea este semnată de fostul secretar de stat, Mihail Lupașcu, actualmente șeful Direcției Urbanism al Ministerului.
ACTUALIZARE: 11.57
Deputații CMC au revenit în ședință. Adjunctul Direcției Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare, Igor Vrabie citește o adresare a municipalității transmisă Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prin care prezintă poziția primăriei care urmează să transmită ministerului aceste PUZ-uri pentru avizare. Astfel, în opinia lui Vrabie, CMC este cel care decide ce să facă, să examineze sau nu. În context, consilierul PAS solicită reexaminarea acestui punct pe ordinea de zi, până la obținerea unui răspuns.
ACTUALIZARE: 11.30
Consilierul Platformei DA, Ruslan Verbițchi cere pauză de 5 minute înainte de examinarea punctului 26 pe ordinea de zi. Este vorba despre examinarea celor 4 Planuri Urbanistice Zonale. Consilierul socialist Odințov cere retragerea PUZ-urilor care nu dețin un aviz de la AST.
ACTUALIZARE: 11.27
Executivul retrage și toate proiectele de pe punctul 25. Este vorba despre privatizarea unor terenuri care urmează a fi privatizate la preț de piață, iar Direcția i-a informat despre aceste schimbări și abia după aceasta, va putea reveni cu aceste proiecte pe ordinea de zi. Printre acestea se numără și câteva loturi de teren din preajma circului, pentru un complex al URBANCONSTRUCT.
ACTUALIZARE: 11.25
Punctul 4, al proiectului 24 de pe ordinea de zi a fost retras de executiv. Directorul Adjunct al Direcției Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare a declarat că au nevoie de timp pentru a aduce astfel de proiecte în concordanță cu noile modificări la legea 220 care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Consilierul PSRM Dinari Cojocari, a propus ca CMC să ofere 30 de zile direcției ca să finalizeze aceste analize.
ACTUALIZARE: 11.17
Consilierii au examinat punctul 23 pe ordinea de zi. Consilierii, cu excepția celor ai socialiștilor, se abțin în masă să voteze și nu acumulează voturile necesare. La fel se întâmplă și cu proiectul 24 care prevede oferirea unor drepturi de superficie unor Asociații de Condominiu, Direcției Educație sau unei companii.
ACTUALIZARE: 11.03
După o oră de întîrziere și certuri între consilieri, CMC a început să examineze ordinea de zi. Primul punct pe ordinea de zi ține de corectarea unei alte decizii luate în privința unui imobil, de fapt corectarea unei greșeli tehnice.
ACTUALIZARE: 10.59
Consilierul liberal a cerut demiterea din nou a președintelui ședinței, consilierul municipal socialist Victor Poleakov. „Uitați-vă pe unde ați umblat cu gardurile, uitați-vă cum merg construcțiile. Stimați membri ACUM, am spus de la început să stabilim clar, cine conduce cu orașul și cine e opoziție. Domnule președinte, colegii tăi ți-au făcut un mare de serviciu. Când e ceva, te pun pe matale, uitați-vă unde s-a ajuns. Nu s-a întâmplat în istorie ca membrii executivului să spună că nu știu nimic despre aceste proiecte. Nu a fost niciodată, la fel cum primarul spune că nu a știut nimic. O să atace în judecată. Cer demisia președintelui ședinței”, a spus Ion Cebanu.
ACTUALIZARE: 10.57
Cu o reacție a venit consilierul PAS, „Domnule secretar, dumneavoastră nu urmăriți deloc, noi oficial vom cere demisia dumneavoastră. Atunci când asculți minciuni, nu e locul consiliului. Sunt minciuni. Complexul de la Poșta Vechi, nu e niciun PUZ, autorizat de primar. Este conform planului urbanistic general al Stăuceni și al Chișinăului, o bună parte din socialiști au votat pentru acel plan”, a declarat Roman Cojuhari.
ACTUALIZARE: 10.50
Consilierul socialist Odințov a ieșit la tribună și spune că fracțiunea PSRM va vota pentru acele 4 PUZ-uri din capitală dacă se respectă legea. În opinia sa totul e conform legii, iar în cazul în care sunt anumite probleme, să le rezolve executivul. Consilierul municipal afirmă că PAS special pune presiune pe municipalitate pentru a muta toate construcțiile în afara Chișinăului, în suburbiile care sunt controlate de primarii membri ai partidului de guvernare.
ACTUALIZARE: 10.43
La microfon a ieșit și socialistul Dinari Cojocari. Cel care a adus proiectul terenului de la UNIC în CMC. Cojocari acuză PAS de faptul că e interesat de anumite PUZ-uri la Stăuceni și Băcioi, îl acuză pe Spînu că a atacat deciziile privind cele 4 PUZ-uri și spune că presiunile guvernării vin din cauză că PAS nu are majoritate în CMC. „Întrebări se ridică numai pe acele proiecte unde agentul economic nu vine la poclon la PAS. Dacă vine, atunci merge businessul, dacă nu, atunci intimidări. Acum, a fost pus în genunchi o fracțiune”, le-a luat apărarea celor de la Platforma DA, Dinari Cojocari.
ACTUALIZARE: 10.39
Ruslan Verbițchi acuză PAS că a reușit să distrugă Platforma DA, ceea ce nu reușise Plahotniuc. Consilierul municipal enumeră toate dosarele care i-au fost deschise. „Toți consilierii și membrii Platformei DA suntem filați, urmăriți. Cum a făcut-o Plahotniuc, așa și majoritatea. Sunteți ca Plahotniuc. Doamna Aliona Mandatii, eu vă susțin și nu am făcut nimic ilegal”, a declarat Verbițchi.
ACTUALIZARE: 10.36
După 33 de minute de întârziere, ședința a început cu prezența consilierilor. În context, consiliera Aliona Mandatii a anunțat că părăsește fracțiunea Platformei DA, alături de colega sa Ala Tîșcu, dar își retrage și votul de pe acea decizie a CMC prin care a fost oferit terenul de la UNIC.
ACTUALIZARE: 10.29
Trei polițiști au venit în sală și i-au cerut lui Rizea să părăsească sala, însă politicianul a reacționat zgomotos întrebându-i cu ce drept fac acest lucru.
O nouă ședință a Conisiliului Municipal a fost convocată la ora 10.00. Pe ordinea de zi însă, figurează peste 20 de subiecte, printre care și cele mai controversate. Este vorba despre aprobarea celor „patru Planuri Urbanistice Zonale, privatizarea unor terenuri și contractul cu Epamedia SRL”, transmite Primaria Mea.
În sală însă, și-a făcut apariția și controversatul politician Cristian Rizea, condamnat în România și care transmite live pe paginile din rețelele sale de socializare prin care îi critică dur pe aleșii locali.

publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
Din aceeași categorie