Viceprim-ministrul Andrei Spînu anunță că sistemele energetice ale R. Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat

27 februarie 2022, 12:06 Economie 250
Energie electrică.  Sursa: Procuratu Generală

Sistemele energetice ale Republicii Moldovei și Ucrainei funcționează, în continuare, în regim izolat, anunță Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Totodată, testele privind izolarea sistemelor din 24-26 februarie 2022 au decurs fără incidente.

„În acest sens, susținem poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E.

Pentru cetățeni, comunicăm că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim normal, fără incidente”, potrivit lui Spînu.

Ucraina a refuzat să se reconecteze la rețelele electroenergetice ale Rusiei și Belarusului, după ce a trecut cu succes regimul de testare în regim izolat, în perioada 24-26 februarie, test la care a participat și Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Halușcenko, prin intermediul paginii de Facebook, care a precizat că a semnat un ordin în acest sens.

În premieră, sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au funcționat împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine în zilele de joi până sâmbătă, 24 - 26 februarie. Funcționarea izolată în această perioadă a avut drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media