LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 36. Vicepremier ucrainean: În total, 75.000 de persoane au fost evacuate din orașul Mariupol, iar alte 100 de mii trebuie să fie evacuate

31 martie 2022, 07:05 Ucraina 380
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Țara vecină - Ucraina se află ce în cea de-a 36-a zi de război. Moscova anunţă o încetare a focului, joi, pentru evacuarea civililor de la Mariupol. Miercuri, peste 1.500 de persoane au părăsit oraşul. Totodată, tot mai multe țări se declară nesigure în promisiunile rușilor privind reducerea în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei. Mai exact, Franţa nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene şi nicio „noutate” în situaţia din Ucraina. Declarația aparține șefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând orașul Kievul și alte orașe. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților și au contraatacat în majoritatea zonelor.

UPDATE 21.46. Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de „operaţiune militară specială”, transmite EFE și Agerpres.

„La exerciţiile unităţii de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari şi peste 300 de echipamente de luptă”, a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia Interfax.

Forţele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva ţării, explică EFE. Aceste forţe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă, precum şi de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M şi noile Avangard.

Manevrele, care se desfăşoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei şi de Districtul Militar Central al Forţelor Armate ale Rusiei.


UPDATE 21.30. Rusia a anunţat joi, 31 martie, că interzice intrarea pe teritoriul său liderilor europeni şi majorităţii europarlamentarilor. Într-un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei, este menționat că este un răspuns la restricțiile și sancțiunile care vizează Moscova, urmare a invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit MAE rus, restricțiile se aplică conducerii de vârf a Uniunii Europene, inclusiv un număr de comisari europeni și șefi ai structurilor militare ale UE, precum și marea majoritate a deputaților din Parlamentul European care promovează politici anti-ruse. Răspunsul „lista neagră” rusă include, de asemenea, oficiali de rang înalt, inclusiv reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor unor state membre ale UE, precum și personalități publice și lucrători media „care sunt personal responsabili pentru promovarea sancțiunilor ilegale anti-ruse, instigând sentimente rusofobe, încălcând drepturile și libertățile populației de limbă rusă”.


UPDATE 20.02. În total, 75.000 de persoane au fost evacuate din orașul Mariupol, aflat de trei săptămâni sub asediu de ocupanții ruși. Totodată, alți 100.000 de oameni trebuie evacuați. Aproximativ 45.000 de ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia de către ocupanți. Acest lucru a fost declarat de viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk, potrivit Hromadske.


UPDATE 19.30. SUA au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând de această dată sectorul tehnologic, între care şi cel mai important fabricant rus de semiconductori, cu scopul declarat de a împiedica ocolirea sancţiunilor occidentale, relatează AFP și Agerpres.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vizează „21 de entităţi şi 13 indivizi în cadrul represiunii sale împotriva reţelelor de ocolire a sancţiunilor impuse Kremlinului şi companiilor tehnologice, care joacă un rol determinant în maşina de război a Federaţiei Ruse”.

Compania Serniya Engineering se află astfel printre ţintele acestei noi salve de sancţiuni, fiind acuzată că s-ar afla în centrul unei reţele create pentru a ocoli sancţiunile impuse de ţările occidentale.

UPDATE 19.00. Trupele ruseşti părăsesc centrala nucleară Cernobîl, anunță compania nucleară de stat din Ucraina Energoatom. Agenția adaugă că, deși unele trupe rămân pe poziții, majoritatea se îndreaptă spre granița cu Belarus.

„S-a confirmat că ocupanții, care au preluat în prima zi a invaziei Ucrainei, controlul centralei nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de Excluziune, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus. În această dimineață, invadatorii și-au anunțat intențiile de a părăsi centrala nucleară de la Cernobîl”, se arată în comunicat.


UPDATE 18.30. O parte din stocurile de ajutoare umanitare acordate Republicii Moldova, pentru gestionarea crizei refugiaților vor fi redirecționate către autoritățile din Ucraina, în calitate de asistență internațională. De asemenea, lotul de ajutor va include bunuri materiale care vor fi eliberate din rezervele de stat, rezervele autorităților publice centrale și donațiile agenților economici. Decizia a fost luată joi, 31 martie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Membrii CSE au dispus eliberarea de către Agenția Rezerve Materiale din rezervele de stat a bunurilor în valoare de cca 7,5 milioane de lei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituție responsabilă de formarea și transportarea lotului de ajutor umanitar către țara vecină.


UPDATE 17.45. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina.

Draghi a declarat acest lucru la o conferință de presă pentru jurnaliștii străini, relatează CNN.

Potrivit premierului italian, acesta l-a sunat pe Putin și a spus că, pentru a rezolva cele mai importante probleme, trebuie să se întâlnească cu președintele ucrainean.


UPDATE 17.15. Liderul de la Kremlin a anunțat că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie, iar dacă plata nu se va face în această monedă, atunci contractele vor fi reziliate, relatează Reuters.

„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus dictatorul rus într-un discurs televizat.


UPDATE 16:00. Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a declarat astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă. Liderul Alianței Atlanticului de Nord a menționat că obiectivul Moscovei nu s-a schimbat și că în continuare „ne putem aștepta la acțiuni ofensive care vor provoca și mai multă suferință”.


UPDATE 15:00. Iurii Vernidub, fostul antrenor al campioanei Moldovei, Sheriff Tiraspol a ajuns pe prima linie a frontului în luptele din Ucraina. Din motive de securitate, jurnaliștii de la UNIAN nu oferă detalii despre locul exact al aflării acestuia, dar spun că este într-o zonă fierbinte de pe frontul din Sud și că Vernidub este înrolat într-o unitate de artilerie.


UPDATE 14:20. Vladimir Putin l-a promovat pe Ramzan Kadîrov la rangul de general-locotenent pentru contribuția pe care a adus-o la invadarea Ucrainei, de care liderul cecen se folosește pentru a-și arăta loialitatea pentru președintele Rusiei și pentru a-și consolida puterea în Cecenia.

UPDATE 13:00. Bombardamentele continuă în estul Ucrainei. Guvernatorii militari ucraineni din estul țării au raportat joi bombardamente puternice, în timp ce armata rusă își schimă aparent strategia și redirecționează eforturile militare către regiunea Donbas.

„Simțim că transferul de tehnologie militară în direcția noastră începe acum”, a declarat Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk. „Pe măsură ce echipamentul și personalul sunt mutate, inamicii noștri pur și simplu atacă mai intensiv, mai puternic. Au desfășurat totul aici: avioane, artilerie, arme de calibru greu, mortiere. Toate așezările sunt bombardate”, a spus el.

În același timp, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare a regiunii Donețk, a declarat pe Telegram că forțele ruse au continuat pe parcursul nopții bombardarea în partea centrală a regiunii. „În Mariinka, Krasnogorivka și Novomihailovka, inamicul a folosit din nou bombe cu fosfor”, a spus el, referindu-se la un tip de armament interzis, conform dreptului internațional, în zonele populate.

11 persoane, printre care patru copii, au fost rănite în bombardamentele de la Mariinka.

UPDATE 12:20. Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba ar putea avea o nouă întrevedere în următoarele două săptămâni. Omologul lor turc, Mevlut Chavusoglu, a anunțat astăzi că a vorbit miercuri cu Lavrov și Kuleba pentru a le organiza întâlnirea.

UPDATE 12:00. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei a informat despre situația de pe câmpul de luptă din această noapte, precizând regiunile unde au avut loc lupte și unde a fost relativ calm. Mai multe detalii - AICI.

UPDATE 10:20. Ucraina anunță că un convoi de autobuze a pornit spre Mariupol Un convoi de autobuze ucrainene a pornit joi spre Mariupolul asediat pentru a încerca să livreze provizii umanitare și să-i evacueze pe civili prinși blocați în oraș, a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk. Potrivit acesteia, 45 de autobuze au plecat spre Mariupol după ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor.


UPDATE 09.01. Jumătate din oraşul ucrainean Irpin a fost distrus, potrivit primarului Oleksandr Markuşin, citat de CNN. Markuşin a făcut această evaluare într-o conferinţă de presă, miercuri, spunând: „Putem vedea că 50% din oraş şi infrastructura critică a fost distrusă”.


UPDATE 08.30. Următoarea rundă de negocoieri ruso-ucrainene, după întâlnirea de la Istanbul, vor avea loc pe 1 aprilie în format online. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful delegației ucrainene David Arakhamia.UPDATE 08.10. Preşedintele rus Vladimir Putin este dezinformat privind desfăşurarea războiului în Ucraina, deoarece consilierilor săi le-ar fi teamă să-i dezvăluie amploarea pierderilor militare şi economice suferite de Rusia, a declarat miercuri un înalt oficial american, potrivit CNN.

„Credem că Putin este prost informat de către consilierii lui despre cât de rău se descurcă armata rusă și despre cât de tare este lovită economia Rusiei de sancțiuni, pentru că principalilor să consilieri le este prea frică să-i spună adevărul”, a declarat oficialul citat de CNN.


UPDATE 08.06. Statul Major al Forțelor de Apărare din Ucraina:

„Grupul Forțelor de Apărare continuă să desfășoare operațiuni de apărare în direcțiile Est, Sud-Est și Nord-Est ale Ucrainei. În toate direcțiile, inamicul este reținut cu succes de forțele armate, în unele cazuri - trupele ucrainene efectuează contraatacuri cu succes. Forțele aliate au respins cinci atacuri inamice în zonele Donețk și Lugansk în timpul zilei.

Soldații ucraineni au distrus 10 tancuri, 18 blindate și 13 unități de vehicule, 15 sisteme de artilerie. Inamicul a suferit victime. Forțele Armate ale Forțelor Armate Ucrainene au distrus în ziua precedentă 7 ținte aeriene - 4 avioane, o dronă și două rachete de croazieră”.


UPDATE 07.57. Potrivit Pentagonului, trupele ruse încep să se retragă parțial de la centrala nucleară de la Cernobîl.

„Rușii încep să părăsească centrala nucleară de la Cernobîl”, menționează Pentagonul, potrivit AFP.


UPDATE 07.45. Președintele Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, Federico Villegas, a delegat trei membri ai comisiei pentru a investiga crimele de război și alte crime comise de Rusia în timpul războiului împotriva Ucrainei. Sarcina lor va fi să colecteze și să analizeze dovezi ale unor astfel de încălcări și abuzuri.


UPDATE 07.30. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat pentru ziua de joi o încetare a focului pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi a străinilor care se mai află în oraş. Perioada de încetare a focului ar urma să înceapă la ora 10.00, scrie canalul de Telegram NEXTA.


UPDATE 07.15. Ucraina a rechemat ambasadorii din Maroc și Georgia. Un decret în acest sens a a fost semnat de președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 07.03. Franţa nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene şi nicio „noutate” în situaţia din Ucraina după anunţurile rușilor de reducere a activităţii militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei, a declarat, miercuri seară, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„Războiul continuă. Deocamdată, din câte ştiu, nu există nici progres, nici noutate”, a declarat Jean-Yves Le Drian.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie și 30 martie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media