Republica separatistă Donețk ar putea adera la Rusia. Pușilin: „Dorința și aspirația au fost clar urmărite din 2014”

30 martie 2022, 09:41 Rusia 338
Liderul separatist, Denis Pușilin.  Sursa: ria.ru

Autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susținută de ruși, ar putea adera la Rusia odată ce va controla toată regiunea Donețk a Ucrainei. Despre aceasta a declarat, marți, 29 martie, liderul separatist Denis Pușilin, transmite REUTERS.

„În ceea ce privește aderarea la Federația Rusă, dorința și aspirația au fost clar urmărite din 2014 - dorința de a fi în Rusia”, a spus Pușilin, citat de presa din Donețk.

„Acum, însă, principalul obiectiv, este preluarea granițelor constituționale ale republicii. Apoi vom hotărî acest lucru”, a mai adăugat separatistul.

Comentariile vin la două zile după ce liderul celeilalte regiuni separatiste din estul Ucrainei, Lugansk, susținută de ruși, a declarat că ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Kievul a spus că orice astfel de vot nu va avea nicio bază legală și va declanșa un răspuns internațional mai puternic.

Cu trei zile înainte de a ordona invazia Ucrainei din 24 februarie, președintele Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. De asemenea, Putin a semnat acorduri de prietenie și cooperare cu liderii autoproclamați Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, care prevăd că părțile lor „confirmă și respectă integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor existente” ale Rusiei.

Totodată, liderul Federației Ruse a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

De menționat că referendumurile privind statutul regiunilor Donețk și Lugansk, părți ale Ucrainei care formează împreună regiunea Donbas, au avut loc la 11 mai 2014 în multe orașe aflate sub controlul celor două republici separatiste. Aceste referendumuri au avut ca scop să legitimeze înființarea republicilor, în contextul creșterii tulburărilor pro-ruse de după revoluția ucraineană din 2014. Rezultatele referendumurilor nu au fost recunoscute oficial la nivel internațional.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media