R. Moldova va cumpăra împreună cu statele UE gaze, GNL și hidrogen. Popescu: „O realizare importantă pentru țara noastră”

26 martie 2022, 10:54 Economie 294
Nicu Popescu.  Sursa: MAEIE

Comisia Europeană va institui în curând o platformă de achiziție comună de gaze, GNL și hidrogen, care va fi deschisă pentru țările din Balcanii de Vest și cei trei parteneri estici asociați - inclusiv Republica Moldova și Ucraina, se arată în Declarația finală adoptată de Consiliul European în cadrul reuniunii din 24-25 martie 2022. În document a fost inclus și angajamentul de a asigura Ucraina și Republica Moldova cu fluxuri continue și neîntrerupte de energie electrică și gaze.

Uniunea Europeană se angajează să asigure fluxuri continue și neîntrerupte de energie electrică și gaze către Ucraina și Republica Moldova. Recenta sincronizare a rețelelor de electricitate din Ucraina și din Moldova cu cele ale UE constituie o realizare remarcabilă. Ea dovedește că acum perspectivele noastre sunt interconectate”, se menționează în document.

Consiliul European a examinat gradul de pregătire al UE pentru viitorul imediat și a încredințat Consiliului sarcina de a examina propunerile Comisiei privind politica UE de stocare a gazelor, luând în considerare în mod corespunzător și respectând interesele statelor membre cu o capacitate de stocare semnificativă pentru a asigura un echilibru adecvat. Realimentarea instalațiilor de stocare a gazelor în întreaga Uniune ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, ținând seama pe deplin de măsurile naționale de pregătire.

În perspectiva iernii viitoare, de urgență, statele membre și Comisia urmează să instituie mecanismele de solidaritate și de compensare necesare vor colabora la achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze, GNL și hidrogen, utilizând în mod optim greutatea colectivă pe care o au Uniunea Europeană și statele sale membre în plan politic și pe piață pentru a modera prețurile în cadrul negocierilor. Platforma de achiziții în comun va fi, de asemenea, deschisă pentru țările din Balcanii de Vest și cei trei parteneri estici asociați, inclusiv Republica Moldova, se mai arată în document.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a salutat Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, menționând că unul din obiectivele centrale ale Republicii Moldova pe plan extern a vizat intensificarea discuțiilor cu partenerii europeni pentru asigurarea securității energetice a țării noastre.

„O dată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova. Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, a scris șeful diplomației de la Chișinău.


La începutul lunii martie 2022, Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană analizează posibilitatea de sincronizare a rețelelor electrice ale Republicii Moldova cu cele ale țărilor membre.

Amintim că, în premieră, sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au început să funcționaeze împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine de pe 24 februarie.

Testarea capacității sistemului energetic al țării noastre de a funcționa împreună cu cel al Ucrainei, independent de sistemele energetice ale țărilor vecine trebuia să se încheie pe data de 26 februarie.

Ulterior, însă, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că sistemele energetice au funcționat fără incidente în perioada de testare și, în acest fel, s-a luat decizia de a „susține poziția Ucrainei de a rămâne în regim de funcționare izolat și grăbirea procesului de interconectare sincronă completă a sistemului energetic național la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E.”

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media