UPDATE 16:38. Poliţia ucraineană din regiunea Kiev a anunţat că şapte civili au fost ucişi de bombardamentele ruse în localitatea Bucea, situată la nord-vest de capitala Ucrainei.
În regiunea estică Doneţk, conducerea poliţiei regionale a evocat zeci de morţi şi răniţi în atacurile comise vineri, potrivit Agerpres.
Partea ucraineană a afirmat că în ultimele 24 de ore au fost lovite clădiri rezidenţiale în mai multe oraşe din ţară.
UPDATE 16:10. Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, au indicat sâmbătă Naţiunile Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a precizat că 3.328.692 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului.
„Oamenii continuă să fugă pentru că se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri”, a spus şeful UNHCR, Filippo Grandi.
„Ajutorul este vital, dar nu poate opri teama. Doar încetarea războiului o poate face”, a adăugat el.
Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi trebuie să rămână în ţară.
UPDATE 15:44. Un comandant militar rus a fost ucis în orașul ucrainean Cernobaievka, regiunea Herson, în urma unui atac de artilerie, a anunțat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina, notează BBC.
Potrivit forţelor armate ucrainene, ar fi vorba de general-locotenentul rus Andrei Mordvciov, comandantul Armatei a VIII-a ruse din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse.
Potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, nici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietica nu a pierdut atât de mulţi generali în doar trei săptămâni.
UPDATE 15:14. Cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din moloz după ultimul bombardament al armatei ruse în Nikolaev.
Reporterul belgian Robin Ramaekers, care a vizitat zona sâmbătă dimineață, a spus că cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din dărâmături, și „multe altele se mai află dedesubt”, scrie BBC.
Numărul morților nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, deoarece este vorba despre un amplasament militar, iar BBC nu a putut verifica independent rapoartele.
„Continuă căutarea cadavrelor, aici, în Nikolaev, iar sirena de raid aerian a început să sune, așa că toată lumea a mers în adăposturi”, spune Ramaekers într-o postare pe Twitter.
UPDATE 15:00. Armata ucraineană a încărcat pe contul oficial de Telegram un videoclip în care se vede cum luptătorii ceceni fug, când începe să se tragă în ei.
Presupușii războinici experimentați ai lui Ramzan Kadârov lasă în urmă blindatele și camioanele și sar într-un șanț la marginea drumului.
Ucrainenii îi numesc „clovni”.
În schimb, în clipurile date de agenția de presă a Ceceniei, luptătorii apar drept figuri eroice. Filmările postate de ceceni au pe fundal melodii cu iz religios islamic, în stilul propagandei Stat Islamic.
UPDATE 13:15. Forțele Armate ale Ucrainei au făcut publice noi date cu estimările privind pierderile suferite de armata rusă.
UPDATE 12:40. Germania și Țările de Jos vor furniza Slovaciei sisteme de apărare aeriană MIM-104 Patriot PAC-3, ca parte a măsurilor NATO de consolidare a capacităților defensive pe Flancul Estic.
Anterior, ministrul slovac al apărării a transmis că țara sa va transfera sistemele sovietice de apărare antiaeriană S-300 în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 12:25. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a avertizat că discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia ar putea servi Kremlinului drept o „perdea de fum” pentru regruparea trupelor în vederea continuării ofensivei. Rămâne la latitudinea preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy să decidă modul în care ţara sa va aborda discuţiile de pace cu Moscova, a spus oficialul de la Londra.
Într-un interviu pentru The Times, Liz Truss a declarat că îi este teamă că negocierile - despre care s-a spus că au făcut unele progrese - să fi fost doar o „perdea de fum”.
„Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea”, a mai declarat Liz Truss. Ea s-a arătat „foarte sceptică” faţă de negocierile între cele două ţări, adăugând că „ceea ce am văzut nu este decât o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor”.
„Nu vedem nicio retragere serioasă de trupe ruse sau vreo propunere serioasă pe masă”, a afirmat Liz Truss.
„Mă tem că negocierile este o altă tentativă de a crea o diversiune şi o perdea de fum”, a insistat ea.
UPDATE 09:00. Guvernul Statelor Unite a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al miliardarului rus Roman Abramovici, relatează BBC. Și Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, au fost blocate de SUA.
Statele Unite au interzis avioanelor fabricate în Statele Unite sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.
Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii.
UPDATE 08:20. Un comandant militar rus a fost ucis în orașul ucrainean Cernobaevka în urma unui atac de artilerie, a anunțat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina, notează BBC.
Ar fi vorba despre generalul-locotenent Andrei Mordvichev, comandantul Armatei a 8-a de Arme Combinate a Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse.
UPDATE 07:47. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este „timpul" să discutam despre „pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.
„Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Zelenskiy într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.
„Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat şeful statului.
UPDATE: 07:25. Doi foşti preşedinţi americani, democratul Bill Clinton şi republicanul George W. Bush, şi-au manifestat vineri sprijinul pentru Ucraina, care a fost invadată de Rusia la 24 februarie, vizitând o biserică ucraineană din Chicago.
UPDATE 07:10. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forțele rusești care au invadat țara și-au întărit ocupația în jurul orașului Mariupol.
„Ocupanții au acces parțial în districtul operațional Donețk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declarație, scrie Sky News.
Ministerul nu a precizat dacă forțele ucrainene au recâștigat accesul la Mare.
Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie și 18 martie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
