VIDEO/ Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință. A fost aprobat proiectul privind taxele consulare pentru cetățenii Republicii Moldova în afara țării

8 iunie 2022, 15:00 Societate 146
Guvernul Gavrilița.  Sursa: gov.md

Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița se întrunit miercuri 7 iunie, în ședință. Pe ordinea de zi figurează 18 subiecte.

UPDATE 16.08. A fost aprobat proiectul privind modificarea punctului 6 din Hotărârea Guvernului nr. 621/1995 cu privire la Acordul de concesiune dintre Guvernul Republicii Moldova și Compania de explorare a resurselor „Redeco” LTD din S.U.A. Detalii AICI.


15.58. A fost aprobat proiectul privind modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului nr. 533/1995 cu privire la drepturile cetățenilor Republicii Moldova decorați cu distincții de stat ale fostei U.R.S.S.

Potrivit notei informative, proiectul înaintat prevede modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului nr. 533/1995 cu privire la drepturile cetățenilor Republicii Moldova decorați cu distincții de stat ale fostei U.R.S.S., astfel încât tuturor persoanelor decorate cu distincțiile de stat ale fostei U.R.S.S. acestea să le fie egalate în mod corespunzător cu distincțiile de stat ale Republicii Moldova.

În acest sens, se propune ca distincțiile de stat ale fostei U.R.S.S.: Ordinul ,,Drapelul Roşu”, Ordinul „Războiul pentru Apărarea Patriei” clasele I şi II, Ordinul ,,Steaua Roşie”, Ordinul ,,Slava”, Ordinul „Pentru bărbăţie personală” să corespundă, conform importanței lor, cu distincția de stat a Republicii Moldova Ordinul „Credință Patriei” clasa I.

În prezent, aceste distincții corespund, conform importanței lor, distincției de stat a Republicii Moldova Ordinul „Ştefan cel Mare” – decoraţie militară supremă a Republicii Moldova.

Totodată, este menționat că, deși prin proiect se propune anularea echivalării distincțiilor de stat ale fostei U.R.S.S. (Ordinul „Drapelul Roşu”, Ordinul „Războiul pentru Apărarea Patriei” clasele I şi II, Ordinul „Steaua Roşie”, Ordinul „Slava” și Ordinul „Pentru bărbăţie personală”) cu Ordinul „Ștefan cel Mare”, în nota informativă la compartimentul ,,Condițiile ce au impus elaborarea proiectului” se face referință doar la Ordinul „Steaua Roșie”. Prin urmare, nota informativă se va completa cu argumente ce vizează toate distincțiile menționate în proiect.


15.49. Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii nr. 242/2010 cu privire la taxele consulare.

Proiectul de lege urmărește scopul de a micșora prețul serviciilor consulare prestate cetățenilor Republicii Moldova în afara țării. Potrivit autorilor, obiectivul proiectului vizează facilitarea accesării serviciilor publice pentru conaționalii aflați temporar sau permanent peste hotare.

Actualmente, prețul achitat pentru prestarea unui serviciu consular la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale Republicii Moldova include taxa consulară, taxa aferentă și, după caz, taxele Agenției Servicii Publice și cele de curierat.

În proiectul înaintat se propune:- reducerea cu 50% a taxelor consulare stabilite în anexa nr. 2 la Legea nr. 242/2010 cu privire la taxele consulare, pentru serviciile consulare din compartimentele II-VII, care vizează: II. Perfectarea și eliberarea pașaportului de cetățean al Republicii Moldova și altor documente; III. Acțiunile consulare în domeniul cetățeniei; IV. Înregistrarea actelor de stare civila; V. Îndeplinirea actelor notariale; VI. Supralegalizarea consulară; VII. Alte acțiuni consulare; - eliminarea taxelor consulare la eliberarea pașaportului persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani; - excluderea în totalitate a cheltuielilor aferente .


15.26. Proiectul cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și a formabililor” și a Regulamentului privind modalitatea de ținere a Registrului unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și a formabililor, aprobat. Detalii AICI.


15.23. A fost aprobat proiectil cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Gestiunea dosarelor de expertiză judiciară”. Detalii AICI.


15.19. Proiectul hotărârii Guvernului „Pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a compensației pentru serviciile de transport, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1413/2016”, a fost aprobat.

Proiectul prevede majorarea compensației pentru serviciile de transport și a fost elaborat în contextul:

- deciziei Curții Constituționale, aprobată prin Hotărîrea nr. 3 din 24.02.2022, privind neconstituționalitatea textului „și de locul de trai (raioane/municipii)” din articolul 49 alin. (4) din Legea nr. 60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și punctele 9 și 10 din Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a compensației pentru serviciile de transport, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1413/2016.

- majorării tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional, aprobate prin Ordinul Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, nr. 19/2022. Tariful a fost majorat de la 0,60 bani/km pentru un pasager până la 0,80 bani/km, respectiv, majorarea constituie circa 33,3%.


15.16. Proiectul privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1413/2003 cu privire la alocațiile de stat pentru merite deosebite față de stat, aprobat.


15.15. A fost aprobat proiectul pentru modificarea anexei nr. 1 și nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 838/2008 privind instituirea Comitetului interministerial pentru planificare strategică.


15.14. A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 150/2020 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Detalii.


15.10. Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modificarea Legii nr. 172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor. Detalii aici.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media