VIDEO/ „Trăiesc viața, sunt pensionat, soția lucrează - are salariu. (...) Voi prezenta toate argumentele pentru a-mi demonstra nevinovăția”. Jizdan, despre audierea de procurori, activitatea actuală și sursele de venit

30 iunie 2022, 16:15 Justiție 1680
Alexandru Jizdan, după audieri.  Sursa: Replica Media

Fostul ministru de Interne pe timpul guvernării democrate, Alexandru Jizdan, care are statut de bănuit în două cauze penale – fals în declarații și îmbogățire ilicită, se declară nevinovat și spune că va conlucra cu ancheta. La ieșirea din clădirea Procuraturii după circa trei ore cu audieri, ex-șeful MAI a spune că toate veniturile sale sunt legale, iar averea și-o va justifica în fața acuzatorilor.

„M-am prezentat pentru acțiuni de urmărire penală, voi coopera cu ancheta. Voi prezenta toate argumentele pentru a-mi demonstra nevinovăția. Despre partea probatorie voi discuta cu procurorii și, probabil, suntem la o fază în care sunt doar niște presupuneri. Și eu trebuie să vin cu probele pertinente pentru a demonstra că eu nu sunt vinovat. Și repet - eu pledez nevinovat. (...) Nu mi s-a înaintat învinuirea, mi s-a acordat statut de bănuit pe caz ceea ce înseamnă că trebuie să prezint probe pentru a combate învinuirile care le aduce Procuratura”, a declarat Alexandru Jizdan jurnaliștilor, după audieri.

Cât despre justificarea averii pe care o deține fiind demnitar public, inclusiv vila aflată încă în constucție în satul Molovata, raionul Dubăsari, și casa de lux din orășelul Codru, fost șef al MAI dat asigurări că deține „toate probele pentru a demonstra această avere”.

Referitor la declarația făcută de procurorul-șef interimar, Dumitru Robu, precum că descinderile procurorilor de la PCCOCS și a ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate din dimineața zilei de miercuri, 29 iunie au fost efectuate inclusiv într-o cauză penală în dosarul fostei Direcției 5, Alexandru Jizdan a combătut această afirmare, declarând că nu are niciun statut pe dosarul în cauză.


Întrebat despre activitatea actuală și din ce surse financiare acum viețuiește, fostul demnitar a spus că „trăiesc viața, sunt pensionat, soția lucrează - are salariu”.

„Acum mai mult funcționează Facebook-ul și percepția. Sunt lucruri despre care dumneavoastră nu cunoașteți și, probabil, nu cunoaște nici procurorul. Eu o să comunic procurorilor, nu dumneavoastră (n.red cu referire la jurnaliști). Eu o să vin cu toate probele și argumentele și atunci inclusiv procurorul se va convinge dacă am sau nu eu dreptate”, a conchis Jizdan.

Amintim că, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) i-a atribuit fostului ministru de Interne pe timpul guvernării democrate, Alexandru Jizdan, statutul de bănuit în două cauze penale – fals în declarații și îmbogățire ilicită.

Audierea fostului șef al MAI de către procurorii PCCOCS a avut loc în ziua de joi, 30 iunie curent, în prezența apărătorului acestuia și cu asigurarea altor drepturi procedurale.

„Atribuirea statului de bănuit a fost precedată de desfășurarea perchezițiilor pe dosar, în cinci locații din municipiul Chișinău și din republică. Oamenii legii au depistat și au ridicat pentru cercetări un șir de documente relevante și un dispozitiv de stocare a informației. Acestea au fost supuse examinării, în prezența bănuitului și a apărătorului acestuia”, anunță Procuratura Generală.

Alexandru Jizdan a fost deputat din partea PDM în Parlamentul Republicii Moldova, a fost Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în perioada 20 ianuarie 2016 - 8 iunie 2019, în componența Guvernului Pavel Filip‎. Anterior, între anii 2015 - 2016, a fost director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media