Avocatul Poporului va monitoriza manifestațiile legate de marcarea Zilei Victoriei și a Zilei Europei

8 mai 2022, 12:20 Politică 57
Avocatul Poporului.  Sursa: agora.md

Întrunirile și manifestațiile cu caracter socio-cultural și politic legate de marcarea Zilei Victoriei și a Zilei Europei vor fi monitorizate de către Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, angajații Oficiului Avocatului Poporului și membrii Consiliul pentru prevenirea torturii din cadrul instituției

Potrivit comunicatului emis de Ombudsman, angajații instituției vor monitoriza evenimentele din 5 orașe – Chișinău, Cahul, Comrat, Anenii Noi și Bălți.

În acest context, Oficiul Avocatului Poporului a venit cu un îndemn către autoritățile statului, organizatori și participanți la întrunirile de mâine.

„Îndemnăm responsabilitate și corectitudine în asigurarea libertății de exprimare și de întrunire. Îndemnăm participanții la manifestații și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept”, se arată în comunicatul Oficiului.

„Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și obligații, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane”, se mai arată în comunicat.

Orice fapte, acțiuni, inacțiuni sau încălcări ale dreptului la întrunire/ rețineri abuzive pot fi sesizate la numărul de telefon 060002641 – Alexandru Zubco, șef direcție, Direcția prevenirea torturii sau la adresa electronică: [email protected]

La 26 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova anunță manifestări pentru ziua de 9 mai.

Între timp, parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă.

La 3 mai, președinta Maia Sandu a anunțat că în ziua de 9 mai vom marca „pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres.”


Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media