Sondaj IRI: Pe cine ar vota moldovenii dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare; PAS și PSRM, primii în preferințele cetățenilor

1 mai 2022, 15:47 Politică 8870
Parlamentul Republicii Moldova, ordinea de zi.  Sursa: Replica Media

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 21% din cetățenii cu drept de vot ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), arată datele celui mai recent sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI). Potrivit rezultatelor, 13% din cei deciși ar vota pentru Partidul Socialiștilor (PSRM), iar alte 4% - pentru partidul Șor. Partidul Comuniștilor (PCRM), s-ar alege cu votul a 3% din alegători.

Alte partide care ar lua câte 1% din voturi la eventualele alegeri ar fi partidul Congresul Civic, Partidul Democrat (PD) și Platforma „Demnitate și Adevăr”.

Alți 22% din respondenți au spus că nu au de gând să meargă la vot, în timp ce 33% au spus că nu știu pe cine să voteze.Situația e diferită pentru grupul de vârstă 18-35 de ani.

Potrivit sondajului, 22% din tineri ar vota PAS, în timp ce pentru PSRM ar vota doar 8%. Alții 3% și-ar da votul pentru PCRM și 2% pentru „Șor”.

Chiar și așa, tinerii par să fie mai indeciși. Aproximativ 40% nu știu pentru cine să-și dea votul, iar 24% au spus că nici nu au de gând să meargă la vot.


Sondajul a fost coordonat de Rasa Alisauskiene de la Baltic Surveys/The Gallup Organization și a fost realizat în teren de Centrul CIVIS.

Datele au fost colectate din toate localitățile din R. Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie – 30 martie 2022 prin interviu telefonic asistat de calculator (CATI).

Eșantionul principal a fost format din 1.306 rezidenți permanenți ai Republicii Moldova cu vârsta de 18 ani și peste și cu drept de vot și este reprezentativ pentru populația generală după vârstă, sex, regiune și dimensiunea localității (urban/rural), conform Băncii de date statistice din Moldova.

Marja de eroare a eșantionului principal este de +/- 2,5 la sută.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media