Mesajul lui Mihai Ghimpu pentru unioniști, după alegeri: „Felul în care „promovați” unionismul, nici grădina de la Colonița nu v-aș încredința s-o îngrijiți”

13 iulie 2021, 13:27 Politică 487
Mihai Ghimpu.  Sursa: alegeri.md

Fondatorul Partidului Liberal din Moldova (PL), Mihai Ghimpu a venit un mesaj dedicat partidelor unioniste din Republica Moldova, după ce la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie acestea nu au trecut pragul electoral și nu au reușit să-și asigure un loc în viitorul Parlament. Fostul lider PL a ținut să sublinieze că partidele unioniste au „compromis lupta pentru unire” și că aceste formațiuni politice, într-un final, au găsit ceea ce au căutat.

„Actualele alegeri au pus punctele pe „i”. Foștii mei colegi ex-liberali s-au crezut titani, lideri, patrioți, mai unioniști chiar decât Mihai Viteazul, căci după ce au trădat formațiunea care i-a ridicat, și-au „tras” fiecare câte un partid (-uț)! Iată că a venit și ziua, în care și-au văzut adevărata „lungime a nasului”! Pentru că a distruge e mult mai ușor, decât a construi ceva. Și-apoi, această soartă îi așteaptă pe toți cei, care scuipă în fântâna din care au băut. Toți s-au văzut mai nași decât „nașul”, crezând că partidul este un tren și că poți sări dintr-un vagon în altul, ajungând mai apoi locomotivă... Iată că nu-i așa! Și dovadă este votul alegătorului unionist...Vorba unuia din eroii lui Caragiale („O scrisoare pierdută”): „Îmi plac trădările, dar nu-mi plac trădătorii”. Trădând PL și lovind în subsemnatul din motive mercantile, ați crezut că veți îngropa formațiunea, lăsând locul „gol” pentru propriile voastre partide. Nici n-ați realizat, că de fapt ați lovit în propria voastră imagine și v-ați îngropat pe voi înșivă. Dumnezeu cu voi: ce ați căutat, aceea ați găsit. Mai trist este că, prin tot ce ați făcut, ați compromis lupta pentru UNIRE. În politică e ca și în viață: trebuie să știi, care piatră o poți ridica singur și care - doar împreună cu altcineva. Fiecare dintre voi, însă, v-ați crezut a fi Hércule. Voi, „mai-unioniștii” și „mai-curații” n-ați înțeles, că partid politic adevărat înseamnă oameni constanți și verticali (adică, echipă), nu turiști trădători””, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa oficială de Facebook.

Fostul lider PL subliniază că un „partid adevărat înseamnă oameni integri, mereu cu gândul la cauza asumată și nu doar de ocazie; înseamnă, împreună și la bine, și la rău; înseamnă să muncești pentru oameni, nu pentru ca să-ți bucșești buzunarele și să-ți faci avere.”

„PL a fost anume un asemenea partid, până la lovituri și trădări, de asta s-a bucurat de încrederea alegătorilor conștienți. Dar mai presus de toate, partid adevărat înseamnă respect față de aproapele tău: altfel, cum să meargă lumea după tine, când știe că ești în stare să-i bagi cuțitul în spate! Orgoliul exagerat, trădarea și ideea fixă că tu ești „buricul pământului”, în lipsa faptelor care demonstrează acest lucru, nu sunt pe placul oamenilor, dar în primul rând al celor unioniști. Și atunci, de unde vreți să aveți votul lor??? Omul este apreciat după fapte, nu după scandaluri, hârjoneli mărunte de mahala și vorbe goale...”, a punctat Ghimpu.

La finalul mesajului, fondatorul partidului s-a arătat dezamăgit de felul în care a fost făcută „politica” înafara PL-ului.

„Felul în care „promovați” unionismul, nici grădina de la Colonița nu v-aș încredința s-o îngrijiți, căci o veți îmburuieni, nu să mai faceți Unirea cu Țara!... Cum să unești, domnule, o țară, când voi între voi nu vă puteți uni, nu vă puteți suporta, nu știți cine-i mai marele „unionist”, când rivalizați, vă ponegriți, amenințați cu „datul la bot”...”, a conchis Ghimpu.În urma prezentării rezultatelor preliminare finale ale scrutinului parlamentar, după numărarea tuturor voturilor, partidele declarate unioniste au acumulat sub 1% de la alegători.

Astfel, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” s-a ales cu 0,45%, iar partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 0,49%;

Partidul Acțiune și Solidaritate s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare cu peste 50% din voturi, urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „Șor”, potrivit datelor preliminare ale alegerilor parlamentare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea proceselor verbale din toate secţiile de votare.


După apariția rezultatelor preliminare parlamentare anticipate, candidatul la alegerile parlamentare de pe listele AUR Moldova, Dorin Chirtoacă, s-a arătat dezămăgit de rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare, potrivit cărora, după 95% din procese verbate procesate de la secțiile de votare din țară, partidul pe care îl reprezintă abia de a adunat 0,5% din voturi. Liderul PL a dat vina pe președinta Maia Sandu și UE, care în opinia sa, ar fi făcut campanie pentru PAS, partidul câștigător al acestui scrutin.

Dorin Chirtoacă a candidat la alegerile parlamentare anticipate din partea Alianței pentru Unirea Românilor „AUR”, fiind al patrulea pe listă.

Liderul PUN, Octavian Țîcu a fost și el dezamăgit de rezultatele alegerilor, precizând că atunci când cetățenii Republicii Moldova vor înțelege cum au fost în aceste alegeri, probabil se vor trezi și-și vor da palme.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media