Lukașenko a ascuns datele reale ale mortalităţii provocate de Covid-19. Un atac cibernetic a scos la iveală cifre de aproximativ 14 ori mai mari

11 august 2021, 11:59 Externe 403
Aleksandr Lukașenko.  Sursa: Belta

Autoritățile belaruse au mințit în privința numărului de decese provocate de noul coornavirus. Totul a ieșit la iveală după ce un grup de hackeri anonimi din Belarus au spart sistemul național al stării civile a populației, iar datele descoperite au arătat că, în perioada martie 2020 până în martie 2021, rata de deces în țară este mai mare de aproximativ 14 ori mai mult decât au raportat autoritățile.

Potrivit unui articol al publicației belaruse Nastoiashee vremia/Current Time, care a obținut acces la datele piratate - o serie de date personale a 1,4 milioane de belaruși care au murit din ianuarie 2010 până în martie 2021, în anul 2020 în Belarus au murit 145 de mii de oameni - aceasta este cea mai mare cifră din istoria postbelică a țării, cu excepția anului 2002, când din cauza unor circumstanțe demografice, în primul rând îmbătrânirea populației, au decedat 146 de mii. Pentru comparație: în Rusia, rata record a mortalității a avut loc în 2003.

Oficial, din cauza COVID-19, în 2020, au decedat 1 424 de persoane, iar până la sfârșitul lunii martie 2021 - 2 247.

Dar, potrivit datelor piratate, mortalitatea în exces de la sfârșitul lunii martie 2020 până la sfârșitul lunii martie 2021 a fost de 32 de mii de persoane, sau de 14,4 ori mai mare decât indică datele oficiale.

Sursa menționează că ar fi vorba despre cifre record - cea mai mare rată de mortalitate, raportată la 1 000 de locuitori, comparativ cu toate țările din Europa de Est și America Latină, în afară de Peru.

Autoritățile belaruse susțin că au reușit să facă față epidemiei de coronavirus.

„Aleksandr Lukașenco, în vara anului 2020 ca atare, el nu era deloc implicat în campania electorală. Era preocupat de sănătatea și viața oamenilor. Dimineața, după-amiaza, seara și uneori la noaptea, președintele primea rapoarte de zeci de ori pe zi, fiecare deces a fost analizat”, a declarat Natalya Eismont, secretara de presă președinției belaruse la un canal local de televiziune.

La 25 decembrie 2020, Lukașenko a anunțat că nu se va vaccina împotriva COVID-19.

Belarusul a refuzat să facă front comun cu celelalte state ale lumii care au luat măsuri dure pentru împiedicarea răspândirii infecției cu coronavirus. Autoritățile de aici nu au luat nicio măsură de izolare a cetățenilor în scopul limitării epidemiei.

Anterior, Aleksandr Lukașenko a spus că nu există niciun deces cauzat de noul coronavirus în Belarus, iar toate persoanele care au decedat în Belarus în urma infecției au murit, de fapt, din cauza unui „buchet de boli cronice”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media