VIDEO/ Documentarul „Nanu Tudor”, regizat de moldoveanca Olga Lucovnicova, recompensat cu premiul mare pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo

23 august 2021, 15:47 Film 590
Olga Lucovnicova, regizoarea scurtmetrajului „Nanu Tudor”.  Sursa: libertatea.ro

Scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”), regizat de moldoveanca Olga Lucovnicova, a fost recompensat cu premiul mare al juriului european de scurtmetraj (European Short Film Jury) la Festivalul de Film de la Sarajevo, scrie www.docnomads.eu.

Cu această ocazie, producția câștigătoare primește o candidatură de nominalizare la Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj al Academiei Europene de Film (EFA).

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, s-a desfășurat în perioada 13-20 august.

La 4 martie 2021, scurtmetrajul „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”) a fost recompensat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat online în perioada 1-5 martie.

În scurtmetrajul „Nanu Tudor”, o coproducţie Belgia, Portugalia şi Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât şi multristratificată emoţional”, au precizat membrii juriului, potrivit Agerpres.

Olga Lucovnicova e regizoare de film născută în Republica Moldova și stabilită în Belgia. A studiat filmul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Frumoase din Moldova, precum și documentarul la DOC NOMADS, un program de master Erasmus Mundus, oferit de trei universități din Portugalia, Ungaria și Belgia. Unul din primele filme ale sale, „Nu te iubesc, moarte…” (2015), a luat Premiul pentru cel mai bun film moldovenesc la a XIII-a ediție a Festivalului Cronograf. „Nanu Tudor” a primit recent Wildcard Award din partea Flanders Audiovisual Fund.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media