Peste 14 mii de contracte de locațiune, înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat, în primele zece luni ale anului 2021

11 noiembrie 2021, 15:13 Finanțe 62
Contract de închiriere.  Sursa: www.bizlaw.md

Serviciul Fiscal de Stat (SHS) a înregistrat, în perioada lunilor ianuarie – octombrie 2021, 14.318 contracte de locațiune/chirie, în creștere cu 24,81% sau cu 3.552 contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020.

De asemenea, urmare a acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 4.670 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor.

Totodată, la 616 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 758,5 mii lei, penalități – 53 mii lei și amenzi – 111,5 mii lei.

SFS reamintește că, în conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

„În termen de trei zile de la data încheierii contractului, persoanele menționate mai sus trebuie să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs”, anunță SFS.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media