Expertul Veaceslav Ioniță, despre datoria față de Gazprom la gaz: „S-a tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm bani publici”

23 noiembrie 2021, 14:27 Economie 2575
Veaceslav Ioniță.  Sursa: Ion Vasilică/IPN.md

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, este de părere că noua criză din sectorul energetic a fost generată de „proasta administrare a procesului”, în cadrul negocierilor moldo-ruse privind noul contract de livrare a gazelor. Totodată, economistul îi recomandă șefei Executivului Natalia Gavrilița înainte de a lua o eventuală decizie, privind alocarea către Moldovagaz a datoriei pentru Gazprom de peste un miliard de lei din bugetul de stat, „să se consulte cu fostul prim-ministru Iurie Leancă”, referindu-se la evenimentul din 2014 atunci când miniștrii au votat acordarea primei garanții de stat, în valoare de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentare.

„Soluția cea mai bună era o scrisoare de Garanție din partea Guvernului către Moldovagaz, prin care se specifica clar. Devierile tarifare vor fi acoperite prin majorări ulterioare, de specificat până când, iar în caz contrar vor fi acoperite din banii publici. Această scrisoare era suficientă pentru Moldovagaz să se împrumute din piață și să achite factura către Gazprom.

S-a tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm bani publici, adică banii noștri, pentru a acoperi eroarea descrisă în p.1. Recomand PM, Natalia Gavrilița înainte de a se aventura în acest proces să se consulte cu fost PM Iurie Leancă. El tot din porniri nobile a acționat în 2014.

Este neetic și imoral, ca de banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe. Ori căldură centralizată și încălzire cu gaz natural în cea mai mare partea are populația din orașe. Repet e imoral”, se arată în concluzia expertului Veaceslav Ioniță.


Amintim că, purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a declarat, luni, 22 noiembrie, că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite TASS.

În seara zilei de ieri, 22 noiembrie, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că 1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În reacție ministrul Andrei Spînu a declarat, marți, 23 noiembrie, că ministerul pe care-l conduce a recepționat astăzi, 23 noiembrie, demersul „Moldovagaz” cu privire la situația creată în ceea ce privește plata datoriilor pentru luna octombrie și noiembrie către „Gazprom”, iar Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media