Vlad Filat vine cu precizări privind decizia CtEDO: Hotărârea nu este definitivă și nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat

7 decembrie 2021, 12:25 Justiție 223
Vlad Filat.  Sursa: IPN/Dan Guțu

Fostul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, a venit cu precizări privind hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), publicată marți, 7 decembrie 2021, potrivit căreia nu i s-a încălcat dreptul la prezumția nevinovăției în procedurile de ridicare a imunității parlamentare în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015. Ex-premierul spune că hotărârea nu este definitivă și nici nu se referă la procesul de judecată în care a fost condamnat.

„Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”, a declarat Vlad Filat.

Acesta precizează că hotărârea de astăzi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care a invocat condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, a beneficiat de reducerea termenului de detenție.

De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite sau nu revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.

Potrivit lui Filat, Curtea a apreciat în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției.

Totodată, fostul lider al PLDM a subliniat că hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de trei luni de la data publicării.


Pe 7 decembrie 2021, CtEDO a publicat o hotărâre prin care a constata că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare în privința lui Vlad Filat în ședința Legislativului din 15 octombrie 2015.

Pe 15 octombrie 2015 Vlad Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al omului de afaceri Ilan Şor, figurant în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari.

În iunie 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Filat nu și-a recunoscut vina, susținând că ar fi victima răfuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic justiția și organele Procuraturii.

Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen pe 3 decembrie 2019.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media