„Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului”, a declarat Spînu.
Oficialul a precizat că în luna noiembrie prețul de achizitie a gazului pentru UE a fost de 1 104$ per mia de metri cubi, în timp ce gazul achiziționat de Republica Moldova a fost de 485 de dolari, adică cu 56% mai ieftin. În luna decembrie prețul de piață a gazului a fost de 986$ per mia de metri cubi, iar Republica Moldova a cumpărat cu 450$, cu 54% mai ieftin.
Pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață a gazului este 1 359 de dolari - „Amintesc că în luna decembrie am avut noi vârfuri de prețuri la nivel european. Au fost zile când prețul gazului a fost de 2 800$ per mia de metri cubi. Aceste vârfuri au influențat și prețul de achiziție pentru țara noastră. În luna ianuarie plătim 646$ pentru o mie de metri cubi, sau cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier”, a mai spus ministrul.
În acest context, Spînu a declarat că Guvernul nu analizează situația de intervenție cu ajutor pentru Moldovagaz la această etapă, ci doar mărirea compensațiilor pentru cetățeni în funcție de evoluția prețurilor la nivel european, „ca să nu simtă pe deplin această creștere mare de tarif pe care o avem în ianuarie”.
Amintim că luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spune că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere.
