VIDEO/ Andrei Spînu, denunțat la PG de fracțiunea BCS privind gestionarea crizei gazelor naturale: „Sperăm că Procuratura real va investiga acest caz”. Reacția vicepremierului

25 ianuarie 2022, 12:07 Politică 150
Andrei Spînu, denunțat la PG de fracțiunea BCS .  Sursa: captură video/privesc.eu

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) anunță că va depune un denunț la Procuratura Generală prin care solicită o apreciere juridică a mai multor acțiuni întreprinse de Guvern în perioada crizei în sectorul gazelor naturale. Totodată, deputații comuniști și socialiști cer Procuraturii să examineze legalitatea împuternicirilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în procesul de negociere a contractului din Moldovagaz și monopolisul Gazprom.

Solicitările anunțate de parlamentarul Vasile Bolea către PG:

  • apreciere juridică a acțiunilor realizate de Guvern în domeniul gestionării crizei energetice în perioada august 2021 - până în prezent, impactul acțiunilor sau inacțiunilor asupra procesului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor finali prin prisma cadrului legal;
    legalitatea mandatării sau lipsa împuternicirilor vicepremierului Andrei Spînu pentru negocierea cu reprezentanții Gazprom;

  • să fie investigate condițiile agreate și opțiunea privind prețul de achiziție a gazului oferite de către Gazprom în coraport cu condițiile solicitate de delegația Republicii Moldova; „Defapt formula privind prețul gazelor a fost propusă de către partea moldovenească, în condițiile în care în regiune noi avem țări unde prețul gazului natural este mult mai mic”, a punctat Bolea.

  • să fie investigate legalitatea procesului alocării banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazului natural din surse alternative. „S-a ajuns la aceea că țara a fost nevoită să procure gaze din așa-numite surse alternative. Același gaz rusesc, dar la un preț de 994 dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru aceasta din bugetul statului au fost alocate 17 milioane de dolari - un prejudiciu evident care a fost adus statului și interesului public”, a mai adăugat socialistul.

  • solicităm ca să fie dată o anumită apreciere juridică alocării sumei de 1,7 miliarde lei oferite din bugetul de stat pentru achitarea indirectă de către Moldovagaz a datoriilor către Gazprom. „Solicităm să fie investigată de PG constituționalitatea aprobării acestor surse bugetare reieșind din cerințele articolului 131 alin.6 din Constituția R. Moldova și anume legalitatea privind acordarea sumei de 1,7 miliarde lei pentru majorarea de capital a firmei Energocom. „Atunci când a fost instituită pentru prima dată stare de urgență, personal, am citat unele prevederi din hotărârea CC din iunie 2020, unde a spus că orice hotărâre a CSE care implică cheltuieli trebuie să fie făcută prin modificarea legii bugetului, adică trecerea procedurii prin Parlament, ceea ce n-a făcut acest Guvern, a scuipat în hotărârea Curții Constituționale”, a menționat Bolea.

  • solicităm să fie dată de PG o aprecieze juridică a schemei de cesiune a unei datorii a companiei Termoelectrica către Energocom și posibilitatea reală a acestei datorii. „Sperăm că Procuratura real va investiga acest caz, va da argumentarea sa juridică acelor solicitare cu care venim noi, deputații din BCS, pentru ca toată țara să vadă ce fel de mahinație (n.r. escrocherie) s-a făcut în toată această epopee de aprovizionare a țării cu gaze naturale”, a conchis Vasile Bolea.

„Pentru lipsa de profesionalism, lipsa de competență, lipsa de responsabilitate a celor de la guvernare astăzi plătesc cetățenii. Cu toții suntem victimele acestor declarații contradictorii”, a adăugat deputatul Vlad Batrîncea.

La scurt timp, ministrul Spînu a venit cu o reacție în care contraatacă și recomandă autorilor denunțului „să facă, toți în grup, un autodenunț la procuratură” pe mai multe fapte de pe timpul fostei conduceri a statului.

„Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane, să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract, să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului, să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD, să explice cum au cedat cote-părți din compania MoldovaGaz către Gazprom, să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, MoldovaGaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor, să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative:

În final, eu pot doar să le ofer câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț. Iar oamenilor, le promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Țara trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a declarat Andrei Spînu.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media