Atacul cibernetic din Ucraina. Aproximativ 70 de site-uri web ale autorităților centrale și regionale, afectate: „Așteptați-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”

14 ianuarie 2022, 14:47 Ucraina 206
Atac cibernetic..  Sursa: Getty Images

Site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui „masiv atac cibernetic”, desfășurat joi seara. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”, scrie Hromadske.

În special, resursele web ale Ministerului Educației și Științei, Ministerului Afacerilor Externe, Cabinetului de Miniștri al Ucrainei și altele au avut de suferit.

Mai multe resurse de pe paginile principale au postat mesaje în trei limbi: rusă, ucraineană și poloneză.

„Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe rețeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse și sunt imposibil de recuperat”, s-a arătat într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză și rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituțiilor guvernamentale din Ucraina vizate de atac.

„Toate informațiile despre voi sunt publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru”.


Atacurile hackerilor asupra Ucrainei au început în 2014, iar acest atac „poate fi asociat cu faptul unei agresiuni constante”, spun autoritățile din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe ucrainean a declarat că este „prea devreme” pentru a preciza cine s-a aflat în spatele acestui atac dar a sugerat că Rusia s-a aflat în spatele unor atacuri similare în anii trecuți.

„E prea devreme să tragem o concluzie, dar avem un lung istoric de atacuri rusești împotriva Ucrainei”, a spus oficialul ucrainean.

Statele Unite au avertizat joi că riscul unei invazii rusești în Ucraina este ridicat. După discuțiile Consiliului NATO cu Rusia, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut și el că „există un risc real de apariție a unui război în Europa”.

Atacul cibernetic, nerevendicat imediat, a avut loc într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova.

Cu o reacție în acest sens a venit șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, în care condamnă astfel de acțiuni.

„Am aflat în această dimineață despre atacurile cibernetice masive direcționate către o serie de site-uri web ale agențiilor guvernamentale din Ucraina, inclusiv în adresa Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine. Întrucât investigația acestor atacuri este încă în desfășurare, condamnăm ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate”, a declarat diplomatul.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că astfel de activități cibernetice dăunătoare care vizează infrastructura şi instituțiile democratice ale unei țări subminează siguranța, încrederea şi stabilitatea în spațiul cibernetic.

Statele Unite au avertizat joi că riscul unei invazii rusești în Ucraina este ridicat. După discuțiile Consiliului NATO cu Rusia, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut și el că „există un risc real de apariție a unui război în Europa”.


Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media