Avocații, după discuția cu Olesea Stamate pe marginea amendamentului la legea Avocaturii: „Am solicitat modificarea articolului 10 ca procurorii și judecătorii, care au probleme de integritate, să nu fie admiși în profesia de avocat. Un exemplu este Adriana Bețișor”

21 ianuarie 2022, 15:21 Justiție 300
Dorin Popescu, Angela Istrate, Vadim Vieru.  Sursa: Replica Media

În timp ce se află în grevă generală, zeci de avocați s-au adunat în fața Parlamentului Republicii Moldova pentru a protesta. Nemulțumirea apărătorilor este față de amendamentul înaintat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la legea cu privire la avocatură, prin care avocații vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. În pauza deputaților, patru reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Moldova - Dorin Popescu, Vadim Vieru și Angela Istrate au fost invitați la masa de discuții cu Olesea Stamate.

Astfel, după aproximativ o oră de negocieri, avocații au declarat că și-au reiterat solicitarea ca amendamentul dat să fie retras astăzi de pe ordinea de zi sau aprobarea proiectului să fie amânată pentru a le da răgaz ca inițiativa să fie supusă unor consultări publice.

„Am avut o discuție de durată și aprinsă. Au fost schimburi de opinii. Comisia a rămas în deliberări. Ulterior vom vedea ce se va întâmpla, pentru că este prerogativa și competența lor să decidă. Am cerut fie retragerea, fie amânarea amendamentului pentru ca să avem posibilitatea să discutăm cu colegii, de a fi organizate oarecare consultații publice și sperăm că am fost înțeleși și auziți”, a declarat președintele UAM, Dorin Popescu.

Totodată, avocatul Vadim Vieru a precizat că a solicitat modificarea unui articol prin care procurorii și judecătorii care sunt compromiși să nu poate obține licența de avocat, iar printre cei peste 50 de magistrați și acuzatori care au depus cereri în acest sens este și Adriana Bețișor, fostă procuroră, ex-șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA), judecată actualmente pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției.

„De asemenea, am solicitat modificarea articolului 10 ca procurorii și judecătorii, mai ales cei care au probleme de integritate, în virtutea legii să nu fie admiși în profesia de avocat. La moment sunt peste 50 de judecători și procurori care au depus cereri, unii dintre ei cu probleme de integritate, care solicită comisiei de licențiere să-i fie aprobată admiterea în profesie, în virtutea articolului 10 în redacția actuală. Este vorba despre doamna Bețișor, un procuror discutat în spațiul public.

(...) Noi nu dorim să avem protecție împotriva faptelor de corupție, noi dorim să luptăm cu corupția în profesie. Dar este important ca noi să discutăm cu colegii, să avem consens. Profesia de avocat este una specifică, fiecare situație care este prevăzută în legea cu privire la avocatură afectează fiecare avocat individual”, a punctat Vieru.

Avocații au menționat faptul că, în cazul în care amendamentul în redacția actuală va fi aprobat astăzi în plen, ei vor protesta în continuare.

De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități s-a arătat rezervată față de promisiunea avocaților precum că în timpul solicitat, de două săptămâni, comisia de licențiere nu va acorda unor persoane dubioase licența de avocat.

„A fost solicitat acordarea termenului de două săptămâni pentru consultări pe marginea modificărilor pe care le-am propus, sub promisiunea din partea avocaților că în acest timp nu vor accede în profesie persoane cu reputație compromisă. Din punctul meu de vedere, nu știu ce rezolvă aceste două săptămâni.

(...) Soluția pe care am propus-o noi și pe care am aprobat-o în Comisia juridică este una de compromis - noi nu reducem toate garanțiile avocaților, dar propunem articolele de corupție și flagrant să rămână ca excepție. Totodată, asigurăm anumite garanții la efectuarea perchezițiilor la sediul avocaților. Dacă se efectuează percheziții, cu excepția cazurilor de flagrant, să fie prezent Decanul Baroului sau un avocat desemnat de acesta. Este o practică în majoritatea țărilor europene”, a declarat Stamate în plenul Parlamentului.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media