Maia Sandu, despre cererea ministrului Justiției de a scoate în afara legii PP „ȘOR”: „Dacă este finanțat ilegal și din bani murdari nu este partid politic”

9 noiembrie 2022, 09:42 Politică 175
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat anunțul ministrului Justiției cu privire la declararea neconstituționalității partidului ȘOR. șefa statului a declarat, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din Cimișlia, că o formațiune politică finanțată ilegal și cu bani murdari nu este un partid politic.

„Dacă Guvernul consideră că există suficiente argumente pentru a face apel la Curtea Constituțională, atunci instanța își va exprima punctul de vedere.

Pot spune ce am spus de-a lungul anilor. Un partid politic trebuie să fie finanțat în mod transparent și corect. Dacă un partid este finanțat cu bani murdari, ilegal, atunci asta înseamnă corupție și nu este un partid politic. Trebuie să insistăm ca toate partidele politice să respecte legea finanțării”, a spus președinta.

Amintim că marți, 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor. Ministrul consideră că există suficiente circumstanțe juridice pentru scoaterea formațiunii politice în afara legii și a spus că a pregătit o sesizare în acest sens, care mai întâi trebuie să fie examinată și aprobată de Guvern.

Reprezentanții partidului „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni. Mai mult, aceștia au mai spus că în acest fel „Maia Sandu și regimul ei” au decis astăzi să aplice „ultima lovitură” democrației din Republica Moldova și să facă ultimul PAS spre „uzurparea puterii în stat”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media