Proiect de lege: Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA pentru acoperirea datoriilor la impozitele și taxele de stat

2 noiembrie 2022, 12:25 Agricultură 148
Agricultură.  Sursa: Moldstreet

Statul ar putea rambursa Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) producătorilor agricoli pentru acoperirea datoriilor la impozitele și taxele de stat datorate de către aceștia. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, inițiativă legislativă a președintelui Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca. Proiectul va fi supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ al calamităților naturale, creșterii prețurilor la inputurilor și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Din cauza roadei scăzute, dar și a costurilor ridicate, în contul agenților economici din sectorul agricol s-au constituit sume semnificative, provenite din diferența cotelor la TVA. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor și taxelor datorate de către aceștia la stat.

Vor fi considerați eligibili pentru programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media