UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la decizia lui Putin privind mobilizarea și referendumurile

23 septembrie 2022, 11:43 UE 135
Rusia - UE.  Sursa: Mladen Antonov/AFP via Getty Images

Europenii discută despre noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza populația, amenințările sale nucleare secrete împotriva Occidentului și promisiunea sa deschisă de a anexa mai multe regiuni ale Ucrainei după așa-numitele „referendumuri” în teritoriile parțial ocupate de armata rusă, transmite BBC.

Noul pachet de sancțiuni europene riscă să fie simbolic și declarativ. În timpul celor șase luni de război, Europa și-a întrerupt majoritatea legăturilor comerciale și financiare cu Rusia. Stocul de restricții disponibile este foarte limitat.

După șase pachete de sancțiuni și jumătate, UE mai are două atuuri: plafon pentru prețul petrolului și plafon la prețul gazului rusesc. Primului i se opune o minoritate, în timp ce celui din urmă i se opune o majoritate în UE, deoarece aceste măsuri sunt greu de implementat și sunt pline de o blocare a petrolului și gazelor de către Kremlin în iarna viitoare.

Discuțiile privind sancțiunile a început vineri și ar trebui finalizate de summitul liderilor UE-27 de la Praga, în perioada 6-7 octombrie. La baza noului pachet ar putea fi extinderea listei de sancțiuni pentru persoane fizice și companii, precum și plafonarea prețului petrolului rusesc.

UE a impus deja un embargo asupra petrolului rusesc. Acesta va intra în vigoare din decembrie, dar nu se aplică livrărilor prin conducte. Europa a interzis asigurarea, finanțarea și transportul petrolului din Rusia.

SUA s-au temut că embargoul european va provoca o creștere a prețurilor mondiale și au oferit o alternativă - un plafon al prețului petrolului rusesc. Ca răspuns, Putin a spus că atunci nu va furniza nimic: nici petrol, nici gaz, nici produse petroliere.

Nu este încă clar ce se va întâmpla cu embargoul dacă UE decide totuși să limiteze prețul petrolului achiziționat din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. Și nu este un fapt că toate cele 27 de țări vor fi de acord cu acest lucru. Ultima dată, Ungaria s-a opus ferm, în urma căreia aprobarea embargoului petrolului a fost amânată, iar restricțiile în sine s-au dovedit a fi neîntemeiate și cu o întârziere de șase luni.

Și mai puțin probabil sunt propunerile mai radicale pentru un nou pachet de sancțiuni care au fost scurse de presă. Printre acestea: interzicerea importului de diamante rusești, introducerea răspunderii penale pentru contribuția la eludarea sancțiunilor și confiscarea bunurilor rusești confiscate în Europa pentru 330 de miliarde de euro.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media