Noul pachet de sancțiuni europene riscă să fie simbolic și declarativ. În timpul celor șase luni de război, Europa și-a întrerupt majoritatea legăturilor comerciale și financiare cu Rusia. Stocul de restricții disponibile este foarte limitat.
După șase pachete de sancțiuni și jumătate, UE mai are două atuuri: plafon pentru prețul petrolului și plafon la prețul gazului rusesc. Primului i se opune o minoritate, în timp ce celui din urmă i se opune o majoritate în UE, deoarece aceste măsuri sunt greu de implementat și sunt pline de o blocare a petrolului și gazelor de către Kremlin în iarna viitoare.
Discuțiile privind sancțiunile a început vineri și ar trebui finalizate de summitul liderilor UE-27 de la Praga, în perioada 6-7 octombrie. La baza noului pachet ar putea fi extinderea listei de sancțiuni pentru persoane fizice și companii, precum și plafonarea prețului petrolului rusesc.
UE a impus deja un embargo asupra petrolului rusesc. Acesta va intra în vigoare din decembrie, dar nu se aplică livrărilor prin conducte. Europa a interzis asigurarea, finanțarea și transportul petrolului din Rusia.
SUA s-au temut că embargoul european va provoca o creștere a prețurilor mondiale și au oferit o alternativă - un plafon al prețului petrolului rusesc. Ca răspuns, Putin a spus că atunci nu va furniza nimic: nici petrol, nici gaz, nici produse petroliere.
Nu este încă clar ce se va întâmpla cu embargoul dacă UE decide totuși să limiteze prețul petrolului achiziționat din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. Și nu este un fapt că toate cele 27 de țări vor fi de acord cu acest lucru. Ultima dată, Ungaria s-a opus ferm, în urma căreia aprobarea embargoului petrolului a fost amânată, iar restricțiile în sine s-au dovedit a fi neîntemeiate și cu o întârziere de șase luni.
Și mai puțin probabil sunt propunerile mai radicale pentru un nou pachet de sancțiuni care au fost scurse de presă. Printre acestea: interzicerea importului de diamante rusești, introducerea răspunderii penale pentru contribuția la eludarea sancțiunilor și confiscarea bunurilor rusești confiscate în Europa pentru 330 de miliarde de euro.
