LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 152. Gazprom a anunțat că va reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1/ NATO va oferi Ucrainei un pachet cuprinzător de asistență

25 iulie 2022, 07:12 Ucraina 520
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 152-a zi de rezistență în fața armatei ruse, care a invadat statul vecin, la 24 februarie, sub pretextul „demilitarizării” și „denazificării” statului ucrainean, la comanda președintelui rus Vladimir Putin.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a anunțat, la 24 iulie, că în ultima săptămână, loviturile armatei ucrainene au distrus toate cele trei poduri controlate de ruși care duc la orașul Herson. De asemenea, potrivit ISW, în noaptea de 24 iulie, partizanii ucraineni au aruncat în aer o cale ferată controlată de ruși în apropiere de Novobohdanivka, regiunea Zaporojie, la 30 km nord de Melitopol.

Mai mult, doar într-o singură zi, armata ucraineană au efectuat mai multe lovituri în contraofensivă, iar rușii au pierdut 66 de soldați, 2 depozite și 20 de echipamente, scrie Hromadske.

În același timp, rușii au reușit să bombardeze trei localități din regiunea Sumî - un total de aproximativ 33 de „sosiri” pe zi în regiune, iar victime nu există, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Sumî, Dmitro Jîvițkii.

UPDATE 20:58. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy l-a demis pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko, pe seama căruia o investigaţie jurnalistică a pus un acord semnat în anul 2010 şi care a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, relatează luni agenţia EFE, citează Agerpres.

Potrivit publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent, decizia lui Zelenskiy are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.

Consilierul principal al lui Zelenskiy, Mihail Podoleak, afirmă însă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko - aflat în acel post din iunie 2020 - este motivată de „motive personale legate de starea de sănătate” şi nu are legătură cu „vreo teorie a conspiraţiei”.

UPDATE 19:55. Gazprom a anunțat că va reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru „reparații”, reducând la jumătate fluxul actual, care oricum reprezintă 40% din capacitatea de transport a gazoductului, scrie DW. Anunțul vine în aceeași zi în care Kremlinul declara că Rusia „nu este interesată” să oprească livrările de gaze către Europa și că, din contră, este un furnizor „responsabil”.

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va reduce livrările zilnice prin conducta Nord Stream 1 pipeline la 33 de milioane de metri cubi, începând de miercuri. Acest volum înseamnă 20% din capacitatea de transport a gazoductului.

Gazprom declară că va reduce capacitatea la stația de compresie Portovaia din Rusia.

Compania rusă susține că oprește încă o turbină din cauza „condiției tehnice a motorului”.

Fluxul actual de gaze transportat de gazoduct reprezintă 40% din capacitatea Nord Stream 1, care pornește de la nord de Sankt Petersburg, în Rusia, și se termină la stația de lângă orașul german Greifswald, pe coasta Mării Baltice.

Capacitatea de transport a Nord Stream 1 este de peste 160 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

UPDATE 18:40. Alianța Nord-Atlantică va oferi Ucrainei sute de complexe portabile pentru a contracara dronele.

După cum a remarcat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul sârb Kurir, aliații vor continua să ofere sprijin financiar și militar Kievului.

„NATO va oferi un pachet cuprinzător de asistență care va include comunicații securizate, combustibil, consumabile medicale și veste de protecție, echipamente de protecție împotriva minelor, amenințărilor chimice și biologice și sute de sisteme antiaeriene portabile de om”, a spus el.

UPDATE 17:20. Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene, relatează agenţia EFE.

O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp.

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk, notează Agerpres.

„Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc”, susţine guvernatorul Serghei Haidai.

UPDATE 16:08. După semnarea acordului privind condițiile de export de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, vinerea trecută, nu s-a spus nimic oficial când va funcționa mecanismul prescris în acesta.

Dar la Kiev se așteaptă să înceapă săptămâna aceasta.

„Credem că în următoarele 24 de ore vom fi pregătiți să lucrăm la reluarea exportului de produse agricole din porturile noastre. Vorbim despre portul Cernomorsk - va fi primul. Apoi va fi portul Odesa și portul Pivdenny”, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii Ucraina Iurii Vaskov într-o conferință de presă de luni la Kiev.


UPDATE 15:17. Înaltul diplomat al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că obiectivul general al Moscovei este răsturnarea Guvernului președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, în timp ce atacurile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina.

Adresându-se duminică la un summit al Ligii Arabe la Cairo, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova este hotărâtă să ajute ucrainenii „să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”. Lavrov a acuzat Kievul și „aliații săi occidentali” că au făcut propagandă menită să asigure că Ucraina „devine inamicul etern al Rusiei”, a raportat Associated Press.

„Poporul rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, cu siguranță îi vom ajuta pe ucraineni să scape de regimul, care este absolut antipopor și antiistoric”, a spus el.

Remarcile lui Lavrov au contrastat puternic cu linia Kremlinului la începutul războiului, când oficialii ruși au subliniat în mod repetat că nu încearcă să răstoarne guvernul lui Zelenskiy.


UPDATE 14:48. „Protejarea unității acum, lucrul împreună pentru victorie este cea mai importantă sarcină națională pe care trebuie să o îndeplinim cu toții”, a scris președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 14:40. Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC au confirmat că Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit în Regatul Unit în numele difuzorului câștigător din acest an - Ucraina. Decizia a fost luată din motive de siguranță şi organizare.

Potrivit organizatorilor, BBC își va asuma sarcini de găzduire, iar concursul va avea loc în Regatul Unit în 2023.

Concursul de licitație pentru orașul gazdă va începe săptămâna aceasta.

Totodată, Ucraina se va califica automat în Marea Finală împreună cu „Big 5” (care include Marea Britanie). Reprezentanții Ucrainei vor colabora cu BBC pentru a dezvolta elemente ucrainene ale emisiunilor Sigla care reflectă circumstanțele unice ale montajului, urmând să fie dezvăluită pe parcrurs.


UPDATE 14:25. Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, într-un interviu la posturile de televiziune ucrainene, a declarat că Ucraina a primit primele trei dintre cele 15 anti-autopropulsate Gepard promise de Germania.

„Primii treiGeparzi au venit oficial astăzi din Germania... Acestea sunt sisteme de rachete antiaeriene, cărora ni le-au fost predate zeci de mii de obuze... Ne așteptăm la 15 Geparzi”, a spus Reznikov.

Ulterior, șeful Biroului Președintelui, Andrii Ermak, a scris și pe Telegram despre sosirea celor trei mașini.


UPDATE 13:37. În conferința sa zilnică, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că loviturile cu rachete de croazieră asupra Odesei vor avea vreun impact asupra exportului de cereale.

„Aceste lovituri sunt legate exclusiv de infrastructura militară. Ele nu au nicio legătură cu infrastructura care este utilizată pentru exportul de cereale. Acest lucru nu ar trebui să afecteze – și nu va afecta – începutul livrărilor”, a spus Peskov.

În weekend, Rusia a lovit orașul-port cheie la câteva ore după ce a semnat un acord menit să garanteze trecerea în siguranță a cerealelor din Ucraina.


UPDATE 12:42. Unul dintre oficialii impuși de Rusia din regiunea Zaporojie ocupată a Ucrainei a declarat agenției de presă RIA Novosti că cel mai probabil va avea loc un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă în septembrie, alături de unul similar în Hersonul ocupat.

Agenția îl citează pe Vladimir Rogov: „Totul se îndreaptă spre faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Se formează comisii electorale. Principalul lucru al comisiilor electorale care se înființează va fi clarificarea listelor alegătorilor, în condițiile în care unele persoane au părăsit regiunea”.

Rogov a mai spus că „este foarte probabil ca referendumul să aibă loc simultan în regiunile Zaporojie și Herson, deoarece succesele pe linia de contact au asigurat securitatea”.


UPDATE 12:15. Maxim Kozytskyi, guvernatorul Lviv-ului, spune că în ultimele 24 de ore, 326 de persoane au ajuns în regiune cu două trenuri de evacuare din estul țării. 851 de oameni au plecat spre Przemyśl în Polonia.

El a spus că a existat o alarmă aeriană ieri la ora 08:27, cu amenințarea cu rachete din Marea Neagră, dar „pericolul nu s-a materializat”.

Într-o postare separată, Kozytskyi a salutat informațiile potrivit cărora Papa Francisc ar dori să viziteze Kievul, spunând că „vizita Pontifului ar fi un pas puternic de sprijin pentru poporul nostru”.


UPDATE 11:57. Polonezii au colectat 4,7 milioane de euro pentru a oferi o dronă de luptă turcească Bayraktar forțelor Armate ale Ucrainei. Un anunț în acest sens a fost făcut de iniţiatorul proiectului jurnalistul Slawomir Sierakowski.

„22.500.000 de zloţi! Made in Poland!”, şi-a exprimat satisfacţia jurnalistul Slawomir Sierakowski pe site-ul internet al revistei de stânga poloneze Krytyka Polityczna, al cărei cofondator este.

Începând cu ora 16:40 pe 24 iulie, 22.705.992 de zloți au fost deja donați pentru nevoile Forțelor Armate din Polonia. Au mai rămas patru zile până la încheierea colectării de bani, iar Serakovsky a decis să nu închidă colectarea, deși obiectivul fusese deja atins.


UPDATE 11:19. FSB-ul rus susține că a oprit o încercare ucraineană de a recruta piloți militari ruși și de a deturna aeronave de luptă.

Operațiunea, potrivit FSB, a fost efectuată de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și supravegheată de serviciile de informații ale NATO.

Ofițerii de informații ucraineni, conform serviciului rus de informații, le-au promis piloților ruși bani și cetățenie într-una dintre țările UE și au planificat să deturneze avioanele și să le aterizeze pe aerodromurile controlate de ucraineană.


UPDATE 10:40. Statul Major ucrainean, într-un rezumat pentru dimineața zilei de 25 iulie, a 152-a zi de război, scrie despre mai multe atacuri locale ale rușilor în regiunea Bakhmut și despre unul pe front în regiunea Zaporojie. Toate atacurile, conform Marelui Stat Major, au fost respinse.

La nord de Bakhmut, conform Statului Major, inamicul a atacat în direcția satului Ivano-Daryevka din două direcții - de la Berestovoye și de la Verkhnekamenka. Ivano-Daryevka este situat la marginea orașului Seversk, la sud-est de acesta. Aceste atacuri au fost respinse, acum luptele se desfășoară în zona Disputable, la câțiva kilometri de Ivano-Daryevka, transmite Statul Major.

În plus, în regiunea Zaporojie, rușii, potrivit raportului, au încercat o ofensivă din satul Vershina la est, până la Luhansk, dar și aici fără rezultat.

În alte sectoare ale frontului, potrivit Statului Major al Ucrainei, armata rusă continuă să tragă în pozițiile ucrainene cu toate tipurile de arme și pe alocuri efectuează lovituri aeriene.


UPDATE 10:02. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) într-o altă analiză rezumată notează că oficialii ucraineni vorbesc din ce în ce mai deschis despre operațiunile ofensive din regiunea Herson.

ISW atrage atenția asupra declarațiilor pe această temă ale consilierului șefului administrației regiunii Herson, Serghei Khlan, și ale președintelui Vladimir Zelenskiy, ambii au vorbit despre o contraofensivă în sud, deși fără detalii. Autorii raportului repetă rapoarte din diverse surse conform cărora ucrainenii au reușit să distrugă toate cele trei poduri care duceau de la malul stâng al Niprului la Herson.

Pe 24 iulie, au lovit un pod peste un baraj din Novaia Kakhovka, înainte de a deteriora podul Antonovsky din Herson. În plus, raportul spune că partizanii ucraineni au lovit din nou în regiunea Zaporojie - în noaptea de 24 iulie, au aruncat în aer șinele la 30 km nord de Melitopol, întrerupând astfel furnizarea pe calea ferată a unităților rusești de primă linie.

ISW își întocmește rezumatele zilnice pe baza informațiilor și opiniilor dintr-o varietate de surse, iar în rezumatul din 24 iulie, institutul relatează, printre altele, o analiză de pe canalul de telegram Moscow Calling, conform căreia sosirea rachetei americane HIMARS sisteme a fost un punct de cotitură în război, începutul celei de-a treia etape a acestuia.

„Această postare confirmă declarațiile anterioare ale oficialilor militari occidentali că armata rusă este forțată să caute diverse măsuri de protecție împotriva HIMARS pe câmpul de luptă, inclusiv camuflaj și schimbarea constantă a desfășurării echipamentelor. Această tactică împiedică armata rusă să organizeze pregătiri masive de artilerie, pe care le-au folosit până acum în acest război”, scrie ISW.


UPDATE 09:38. În Ucraina, un luptător de arte marțiale mixte (MMA) din Polonia, Tomasz Valentek, a murit, a informat federația MMA.

Potrivit federației, Valentek a luat parte la ostilități ca parte a legiunii internaționale.

Autoritățile poloneze nu au confirmat încă această informație.


UPDATE 09:30. Armata ucraineană anunță despre pierderile ruse din ziua invaziei și până în prezent:

personal - 39.700 (+180);
rezervoare - 1.730 (+8);
mașini blindate de luptă / APV ‒ 3.950 (+8);
sisteme de artilerie - 876 (+7);
RSZV / MLRS - 257 (+2);
sisteme de război antiaerian - 116 (+3);
aeronave - 222 (+1);
elicoptere-188 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 719 (+5);
rachete de croazieră - 174 (+4);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil-2832 (+9);
echipamente speciale - 73 (+0).


UPDATE 09:19. UE trebuie deja să reducă acum consumul de gaz rusesc, astfel încât până în martie anul viitor economiile să fie de 15% (45 de miliarde de metri cubi), a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat agenției germane dpa, citat de BBC.

Ea a numit Rusia un partener nesigur de export de gaze.

„Obiectivul nostru principal rămâne independența completă față de livrările rusești de gaz către Europa până în 2027”, a spus ea.

UE va investi 300 de miliarde de euro în proiecte de economisire a gazelor și trecerea la surse de energie regenerabilă.

„În același timp, încheiem noi acorduri cu parteneri mai de încredere, precum Statele Unite și Norvegia”, a spus șeful Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat un plan de reducere a consumului de gaz al UE cu 15% până în primăvara anului 2023, pentru a reduce atât riscul, cât și costul pentru Europa în cazul unei întreruperi suplimentare sau a unor reduceri complete ale aprovizionării cu gaze rusești.


UPDATE 08:35. Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că cel puțin 18 cadre medicale au fost ucise și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, notează CNBC News.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul ucrainean al Sănătății a spus că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești de pe 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în cel mai mare război european din 1945.

Ministerul de la Kiev a mai spus că 123 de unități medicale din Ucraina au fost total distruse de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.


UPDATE 07:42. În timpul zilei de 24 iulie, aviația ucraineană a efectuat cinci lovituri asupra armatei rusești. Astfel, o pereche de avioane de atac și bombardiere de primă linie au atacat trei puncte inamice în regiunea Berîslav, iar o pereche de Mi-8 și Mi-24 au lovit două puncte rusești în regiunea Herson, potrivit comandapentului operațional „Sud”.

Pe 24 iulie, unitățile de artilerie de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei au finalizat aproximativ 190 de misiuni de foc. Armata ucraineană a ucis 66 de ocupanți, 5 tancuri, 2 obuziere autopropulsate „Gvozdika”, un sistem de rachete antitanc „Fagot”, 3 unități de vehicule blindate și 9 vehicule.

De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus postul de comandă și observare al detașamentului special 785 al Gărzii Ruse și 2 depozite cu muniție inamică. Pierderile finale ale inamicului sunt în curs de actualizare.


UPDATE 07:05. La 24 iulie, trupele ucrainene au lovit podul de peste barajul hidrocentralei Nova Kahovka, avariind drumul. Cu toate acestea, vehiculele de pasageri pot traversa în continuare podul. Surse rusești au susținut că Ucraina a folosit HIMARS pentru grevă și că reparațiile podului erau deja în curs.

De asemenea, după cum se menționează în ISW, filmările din 23 iulie arată mașini care circulă în jurul gropilor lăsate pe podul Antoniv de lângă Herson. Potrivit analiștilor, acest lucru indică faptul că repararea acestui pod Antoniv detașat poate fi mai dificilă decât podul din Nova Kahovka.

De asemenea, potrivit ISW, în noaptea de 24 iulie, partizanii ucraineni au aruncat în aer o cale ferată controlată de ruși în apropiere de Novohogdanivka, regiunea Zaporojie, la 30 km nord de Melitopol. Imaginile arată rupturile nodului de cale ferată care oprește Vasîlivka și Tokmak de la calea ferată principală până la Melitopol.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie și 24 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media