MEC a sesizat CNA, după ce testele de BAC ale unui elev au fost rezolvate în afara sălii de examen. Ce alte fraude au fost înregistrate în sesiunea de bacalaureat 2022

4 august 2022, 16:33 Educație 206
Examen, examen, Bacalaureat.  Sursa: Replica Media

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță astăzi, 4 august, despre cele 16 cazuri în care elevii au fost eliminați din sălile unde s-au desfășurat examenele de bacalaureat 2022 pe motiv de fraudă, inclusiv cu implicarea personalului din instituțiile de învățământ.

„În pofida faptului că instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat au depus eforturi pentru o bună organizare a examenului, au fost identificați 16 candidați care au fraudat examenul de bacalaureat și, în rezultat, au fost eliminați din examen.
14 dintre aceste 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat constituie folosire de fițuici, un caz - cu telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen”, anunță MEC.

Potrivit ministerului de resort, în ceea ce privește cazul în examenul de BAC a fost rezolvat în afara sălii, din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări.

„O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului. Este regretabil să constatăm că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, se mai arată în comunicatul MEC.

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) au înaintat demersurile corespunzătoare la Organul local de specialitate în domeniul învățământului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului.

De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) a prezentat astăzi, 4 august, clasamentul celor 375 de instituții de învățământ participante la examenul de bacalaureat 2022, alcătuit pe baza rezultatelor obținute de candidații înscriși în acest an.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media