ONU va trimite „în curând” o echipă la Izium, care va verifica acuzaţiile autorităţilor ucrainene privind descoperirea unei „groape comune” şi execuţii

16 septembrie 2022, 15:48 Ucraina 77
Sute de morminte și o groapă comună, Izium.  Sursa: Nika Melkozerova, Twitter

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului intenţionează să trimită „în curând” o echipă la Izium, în Ucraina, oraş recent eliberat de sub ocupaţia rusă, pentru a verifica acuzaţiile autorităţilor ucrainene care evocă o „groapă comună” şi execuţii, informează vineri AFP și Agerpres.

„Colegii noştri din Ucraina, misiunea de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, verifică aceste acuzaţii şi preconizează o vizită la Izium, pentru a determina circumstanţele morţii acestor persoane” descoperite în acest oraş, a declarat Elizabeth Throssell, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Aproximativ 440 de cadavre, îngropate în sute de morminte și o groapă comună, au fost găsite într-o pădure de lângă orașul Izium, după retragerea trupelor ruse, anunță autoritățile ucrainene.

„Orice informaţie de asemenea natură este şocantă”, a afirmat Elizabeth Throssell.

„De aceea, este important ca circumstanţele morţii persoanelor care s-ar putea afla în aceste morminte colective să fie stabilite”, a adăugat ea.

Atunci când sunt descoperite gropi comune, este important să se verifice dacă este vorba de militari sau de civili, dacă ei au fost ucişi sau au murit în timpul luptelor sau de cauze naturale exacerbate de lipsa îngrijirilor medicale, a explicat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Inițial despre descoperirea macabră a anunțat joi noaptea președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, care a spus că astăzi autoritățile vor dezvălui mai multe „informații verificate și clare” despre gropile la Izium. Liderul de la Kiev a comparat orașul Izium cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților invaziei rusești în Ucraina.

Ulterior, Șeful poliției din Harkiv, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că este vorba despre aproximativ 440 de cadavre. Oficialul a declarat că toate cadavrele vor fi exhumate și transportate pentru examinarea criminalistică, ca parte a unui efort major al poliției, împreună cu procurorii și alți anchetatori, pentru a strânge dovezi ale crimelor de război comise de trupele ruse.

Potrivit lui Bolvinov, la Izium a fost descoperită „una dintre cele mai mari înmormântări în masă” dintr-un oraș eliberat, în care sunt aproximativ 440 de cadavre”.

Întrebat dacă poate spune cum au murit victimele, el a răspuns: „Știm că unii au fost uciși (împușcați), alții au murit din cauza focului de artilerie, de la răni provocate de mine. Unii au murit în urma atacurilor aeriene. Multe cadavre nu au fost încă identificate, cauzele morții vor fi stabilite pe parcursul anchetei.”

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, a declarat că acțiunile procedurale necesare au început deja și toate cadavrele vor fi exhumate și trimise la expertiză medico-legală.

Orașul Izium, oraș-cheie din regiunea Harkiv, a fost recucerit de forțele ucrainene, care s-a aflat sub ocupația rusească de mai bine de șase luni de când a început războiul.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media