Fostul avocat Igor Popa a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client Vlad Filat. Decizia este irevocabilă

20 septembrie 2022, 13:06 Justiție 3349
Igor Popa, Vlad Filat.  Sursa: colaj

Fostul avocat Igor Popa, care a rămas fără licență în decembrie 2020, a fost găsit vinovat pentru calomnierea fostului său client, ex-premierul Vlad Filat la o emisiune televizată, scrie Bizlaw.md. Igor Popa l-a numit în emisie directă pe Vlad Filat „bandit, corupt, hoț, etc” și a dezvăluit mai multe detalii din perioada în care îl apăra pe Filat, o ieșire criticată de avocați și juriști care a dus la retragerea licenței sale de către Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților.

Potrivit sursei citate, un an în urmă Igor Popa a fost sancționat contravențional pentru calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană și sancționat cu amendă în valoare de 75 de unități convenționale.

Acesta a depus o contestație în instanța de judecătată, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău Sediul Ciocana l-au găsit vinovat de calomnierea fostului său client, dar au încetat procesul contravențional din motivul expirării termenului de prescripție. Magistrații au respins argumentele avocatului lui Popa care a insistat că toate declarațiile făcute de acesta în cadrul emisiunii au fost „judecăți de valoare”.

Recent, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

La sfârșitul anului 2020 Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților i-a retras licența lui Igor Popa. Acesta a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. Ședințele de judecată în acest dosar fiind amânate de patru ori, iar următoare este planificată pentru data de 15 noiembrie.

Declarațiile calomnioase care i se incriminează fostului avocat au fost făcute la emisiunea „Secretele Puterii” din 23 septembrie 2020.

„După ce m-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat în pușcărie, așa numitul „avocat” Igor Popa, pus de același stăpân, a lansat o serie întreagă de dezinformări și minciuni!”. Voi demonta ticăloșeniile și minciunile aruncate în spațiul public de acest individ fără scrupule, care a încălcat orice limită morală și toate normele deontologice profesionale”, spunea atunci Vlad Filat.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media