Fostul avocat Igor Popa a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client Vlad Filat. Decizia este irevocabilă

20 septembrie 2022, 13:06 Justiție 3298
Igor Popa, Vlad Filat.  Sursa: colaj

Fostul avocat Igor Popa, care a rămas fără licență în decembrie 2020, a fost găsit vinovat pentru calomnierea fostului său client, ex-premierul Vlad Filat la o emisiune televizată, scrie Bizlaw.md. Igor Popa l-a numit în emisie directă pe Vlad Filat „bandit, corupt, hoț, etc” și a dezvăluit mai multe detalii din perioada în care îl apăra pe Filat, o ieșire criticată de avocați și juriști care a dus la retragerea licenței sale de către Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților.

Potrivit sursei citate, un an în urmă Igor Popa a fost sancționat contravențional pentru calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană și sancționat cu amendă în valoare de 75 de unități convenționale.

Acesta a depus o contestație în instanța de judecătată, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău Sediul Ciocana l-au găsit vinovat de calomnierea fostului său client, dar au încetat procesul contravențional din motivul expirării termenului de prescripție. Magistrații au respins argumentele avocatului lui Popa care a insistat că toate declarațiile făcute de acesta în cadrul emisiunii au fost „judecăți de valoare”.

Recent, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

La sfârșitul anului 2020 Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților i-a retras licența lui Igor Popa. Acesta a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. Ședințele de judecată în acest dosar fiind amânate de patru ori, iar următoare este planificată pentru data de 15 noiembrie.

Declarațiile calomnioase care i se incriminează fostului avocat au fost făcute la emisiunea „Secretele Puterii” din 23 septembrie 2020.

„După ce m-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat în pușcărie, așa numitul „avocat” Igor Popa, pus de același stăpân, a lansat o serie întreagă de dezinformări și minciuni!”. Voi demonta ticăloșeniile și minciunile aruncate în spațiul public de acest individ fără scrupule, care a încălcat orice limită morală și toate normele deontologice profesionale”, spunea atunci Vlad Filat.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media