LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 259. Ucraina raportează bombardamente în Krivoi Rog/ Armata rusă se retrage de pe malul drept al Niprului

9 noiembrie 2022, 07:07 Ucraina 320
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 259-a zi de rezistență împotriva Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării poporului ucrainean.”

În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni au eliminat 55 de invadatori ruși și au distrus depozite de muniții ale armatei ruse. De cealaltă parte, rușii au atacat de patru ori pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei cu aviația armată, potrivit paginii de Facebook a Comandamentului Operațional „Sud”.

Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că mass-media controlată de Guvernul iranian a informat în mod deliberat despre sosirea la Teheran a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit analiștilor ISW, Patrușev va sosi în Iran pentru a discuta despre o posibilă vânzare de rachete balistice iraniene, dar Moscova nu și-a confirmat încă vizita.

UPDATE 22:00. Oficiali de rang înalt ai ONU se vor întâlni cu o delegaţiei a Rusiei vineri, la Geneva, pentru a discuta despre prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi eforturile de facilitare a transporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia spre pieţele globale, au indicat miercuri Naţiunile Unite, potrivit REUTERS.

Acordul, încheiat la 22 iulie şi mediat de ONU şi Turcia, ar putea expira la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina s-ar opune faţă de prelungirea sa.

O parte-cheie a acordului din iulie este şi facilitarea exporturilor de produse agricole şi îngrăşăminte din Rusia.

ONU a afirmat că exporturile de cereale ruseşti au crescut, dar că sunt necesare eforturi pentru atenuarea efectelor negative ale sancţiunilor occidentale asupra exporturilor de îngrăşăminte.

Şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, care conduce negocierile legate de exporturile ucrainene, şi secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, care conduce discuţiile privind exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti, se vor întâlni vineri cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Verşinin, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

„Se speră că discuţiile vor face să avanseze progresele făcute în ce priveşte facilitarea exportului fără obstacole de produse agricole şi îngrăşăminte din Federaţia Rusă spre pieţele globale”, a afirmat purtătorul de cuvânt miercuri.

Rusia şi-a suspendat participarea la acord timp de câteva zile săptămâna trecută, acuzând Ucraina că l-a folosit ca acoperire pentru a lansa un atac împotriva navelor ruse din Crimeea. Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a negat că s-ar fi aflat în spatele atacului.

Rusia şi-a reluat între timp cooperarea în acord, dar preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova îşi rezervă dreptul de a se retrage din nou. În acest caz, Rusia nu va împiedica totuşi transporturile de cereale din Ucraina spre Turcia, a spus preşedintele Putin.

UPDATE 21:35. Șeful administrației militare din Krivoi Rog, Alexandr Vilkul, a anunțat pe pagina sa de Telegram despre exploziile din orașul Krivoi Rog și regiunea Krivoi Rog.

El a spus cum exact ar putea Federația Rusă să lovească orașul și regiunea și a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării regulilor de securitate.

„Despre explozii. Important! Zona Lozovatka, pe o rază de până la 10 km de această așezare. Cel mai probabil „Smerch” sau „Tornado S”, a spus Vilkul.

El a remarcat, de asemenea, că exploziile în aer reprezintă o posibilă dispersie mare a munițiilor cu dispersie.

„Ne uităm sub picioare, privim copiii, nu ridicăm cilindri strălucitori! Orice informație - sunați la 101, 102 și 1520”, a mai spus Vilkul.


UPDATE 20:19. Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat astăzi, 9 noiembrie, că este prea devreme pentru a vorbi despre retragerea trupelor ruse din orașul Herson, din sudul țării, scrie REUTERS.

„Este necesar să separăm cuvintele de fapte. Până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere a Rusiei. Ucraina nu ia în considerare aceste declarații (ale Rusiei) ”, a declarat Podoliak.


UPDATE 19:20. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că declarația Federației Ruse despre pregătirea sa pentru negocieri cu oficialul Kiev este „o altă cortină de fum”, potrivit reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, scrie UNIAN.

El a atras atenția asupra titlurilor unor mass-media conform cărora Ministerul rus de Externe ar fi „declarat disponibilitatea Rusiei de a negocia cu Ucraina”.

Potrivit acestuia, inițial se are impresia că „rușii și-au recunoscut în sfârșit înfrângerea, și-au anunțat retragerea trupelor în toată Ucraina, anulează toate deciziile ilegale din teritoriile ocupate și încep să plătească despăgubiri”.

„Am citit mai departe știrea, dar nu există nimic de acest gen. Dar următoarele sunt citate: „suntem mereu deschiși la negocieri”, „nu le-am refuzat niciodată”, „suntem gata să negociem ținând cont de realitățile pe care se dezvoltă în acest moment.” Și în paralel vine la telefon o nouă alertă de raid aerian din cauza lansării rachetelor rusești în Ucraina”, a subliniat Nikolenko.

În acest sens, diplomatul a subliniat că declarația Ministerului rus de Externe este „o altă cortină de fum”.

„Oficialii ruși încep să-și amintească despre negocieri de fiecare dată când trupele ruse sunt înfrânte pe câmpul de luptă. Moscova nu este interesată de restabilirea păcii în Ucraina. Simulând o disponibilitate pentru dialog, Federația Rusă încearcă să câștige timp pentru a regrupa unitățile, a pregăti unitățile noi de mobilizare a rușilor, pentru a rezolva problema lipsei de arme, pentru a elimina deficiențele logisticii și apoi, cu noi forțe, să recurgă la noi valuri de agresiune. Am trecut deja prin asta în 2014-2015. Cei care sunt cu adevărat interesați de negocierile de pace nu distrug orașele și sate, nu ucid civili, nu distrug infrastructura energetică, nu batjocoresc locuitorii din teritoriile ocupate temporar, nu împiedică aprovizionarea cu alimente”, a spus Nikolenko.

Nikolenko a amintit că Ucraina s-a oferit în mod repetat deschisă spre negocieri.

„Ea a primit întotdeauna fie o reacție disprețuitoare și o cerere de a se supune ultimatumurilor Kremlinului, fie un alt act de genocid împotriva ucrainenilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.


UPDATE 18:28. Comandantul grupului unit de trupe ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, i-a sugerat ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, „să se apere de-a lungul malului stâng al râului Nipru în regiunea Herson” şi să retragă trupele ruse de pe malul drept al fluviului, scrie Current Time.

„Înțeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă. În același timp, vom salva viețile militarilor noștri și capacitatea de luptă a trupelor. Menținerea lor pe malul drept este inutilă”, a spus Surovikin.

Șoigu a spus că este de acord cu astfel de concluzii și propuneri.


UPDATE 17:45. Israelul nu poate furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva agresiunii ruse. Statul nu are rezerve pentru acest lucru și nu va fi posibilă creșterea producției de echipamente din cauza lipsei de capacitate suficientă, potrivit BBC, care face referire la o declarație făcută de ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

Anterior, statul s-a referit întotdeauna la dorința de a menține neutralitatea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar lipsa capacității suplimentare a fost exprimată pentru prima dată ca un motiv pentru care țara nu poate furniza Forțelor Armate sisteme de apărare aeriană.

„Evident, chiar dacă decidem să ne schimbăm politica [cu privire la furnizarea de arme Ucrainei], este imposibil să ne golim stocurile de sisteme de apărare aeriană. Verificăm în fiecare zi ce se poate face și cum ne putem extinde asistența, dar noi nu trebuie să uităm că pentru Ucraina este NATO”, a spus Gantz.


UPDATE 16:43. Pe Telegram, Denis Pușilin, liderul impus de Rusia al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR) i-a adus un omagiu lui Kirill Stremousov, pe fondul unor informații conform cărora acesta din urmă a murit într-un accident de mașină.

Pușilin l-a descris pe Stremousov, care a fost o față prolifică din rețelele sociale a autorităților impuse de Rusia din Hersonul ocupat, drept „un luptător curajos pentru dreptate, pentru adevăr, pentru poporul rus”.

Liderul DNR, în principal nerecunoscut, a spus despre Stremousov „Odată cu începerea operațiunii militare speciale [termenul Rusiei pentru invadarea Ucrainei], el a condus mișcarea populară către regiunea Herson, devenind un subiect al Federației Ruse și a făcut un mult pentru a se asigura că Herson s-a întors în portul său natural. El lasă în urmă o amintire bună și rămâne pentru totdeauna în istoria Rusiei ca un adevărat patriot, un om de onoare și fapte.”


UPDATE 16:10. Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii Herson din sudul Ucrainei, instalat de ruși, a murit într-un accident de mașină, au informat agențiile de presă de stat ruse.

Stremousov a fost una dintre cele mai proeminente fețe publice ale ocupației ruse a Ucrainei, folosind rețelele de socializare pentru a scoate declarații agresive, dintre care cea mai recentă a apărut miercuri dimineață.

Agenția de presă TASS a declarat că serviciul de presă al șefului regiunii a confirmat decesul acestuia. Circumstanțele exacte au fost neclare, a informat Reuters.

Rusia a anexat regiunea Herson de sud a Ucrainei și alte trei luni luna trecută, după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri, calificate drept false și ilegale de Kiev și Occident.

Stremousov a postat periodic actualizări video pe rețelele de socializare - inclusiv în timp ce se afla în vehicule care se mișcau cu viteză - despre situația din prima linie.

În ultimul timp, el îndemna civilii să evacueze malul de vest al râului Nipro în fața unei contraofensive ucrainene în creștere pentru a prelua teritoriul capturat de forțele ruse în primele zile de război.


UPDATE 15:29. Agențiile de presă ruse, precum și canalele de telegram pro-Kremlin, raportează despre moartea lui Kirill Stremousov, care a ocupat funcția de șef adjunct al administrației de ocupație rusă în regiunea Herson, într-un accident.


UPDATE 15:24. Regatul Unit este o „națiune lider” când vine vorba de sprijinirea Ucrainei, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a fost găzduit de secretarul apărării, Ben Wallace, la tabăra de antrenament și armată Lydd din Kent, unde voluntarii ucraineni sunt antrenați pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei.

„Regatul Unit este o națiune lider când vine vorba de a oferi sprijin Ucrainei. Sunt foarte recunoscător Regatului Unit pentru că acest lucru este foarte important, face diferența în fiecare zi pe câmpul de luptă. Regatul Unit sprijină Ucraina nu numai cu echipament, ci și cu antrenament, iar pregătirea pe care am văzut-o astăzi aici de către formatorii din Marea Britanie și Canada este extrem de importantă și sunt foarte recunoscător”, a declarat șeful NATO.

Stoltenberg a descris, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să câștige în Ucraina drept „o catastrofă”, adăugând: „Nu doar pentru poporul ucrainean, ci va fi periculos și pentru noi, pentru că atunci va trimite un mesaj președintelui Putin și altor lideri autoritari că, dacă folosesc forța militară brutală, își pot atinge obiectivele”.


UPDATE 14:52. Miercuri, în cadrul discursului său săptămânal adresat credincioșilor din Vatican, Papa Francisc a vorbit pentru prima dată despre mercenari, de a căror cruzime, după cum spunea el, suferă populația civilă a Ucrainei.

Pontiful le cere constant liderilor lumii să pună capăt vărsării de sânge și cere să se roage pentru pace în Ucraina, dar apelurile sale sunt de obicei mai generale.

Francisc nu a precizat la ce fel de mercenari se referea, dar presa occidentală crede că, cel mai probabil, a vorbit de Wagner PMC, o companie militară privată condusă de Evgheni Prigojin, care îndeplinește și misiuni dubioase în Asia și Africa.

SUA și UE acuză PMC-urile că desfășoară operațiuni armate ilegale în interesul Kremlinului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că grupul nu reprezintă interesele statului, dar ca companie militară privată are dreptul de a opera oriunde în lume atâta timp cât acțiunile sale nu contravin legii ruse.

În același timp, activitățile unor astfel de organizații nu sunt reglementate de legile ruse. În același timp, există un articol în Codul Penal al Federației Ruse care prevede pedepse pentru mercenarism.

De asemenea, se știe că mercenari din Siria luptă de partea Rusiei în Ucraina și, recent, s-a raportat că recrutorii ruși atrag foste forțe speciale din Afganistan de partea lor.


UPDATE 13:53. Ministrul Apărării Benny Gantz a declarat miercuri că Israelul nu poate furniza Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană, deoarece nu are suficientă capacitate pentru producție suplimentară, transmite BBC.

Este prima dată când autoritățile israeliene vin cu o astfel de explicație pentru refuzul livrărilor militare către Kiev. Anterior, poziția Israelului era explicată prin dorința de a rămâne neutră în conflict de teama că prezența Rusiei în Siria vecină ar afecta securitatea externă a Israelului.

„Evident, chiar dacă decidem să ne schimbăm politica [cu privire la furnizarea de arme Ucrainei], este imposibil să ne golim stocurile de sisteme de apărare aeriană”, a spus Gantz. „Verificăm în fiecare zi ce se poate face și cum ne putem extinde asistența noastră, dar nu trebuie să uităm că Ucraina este susținută de NATO”.

De la începutul războiului, Israelul a oferit Ucrainei asistență umanitară pe scară largă, inclusiv furnizarea de medici proprii și echipament medical de câmp militar. Miercuri, Benny Gantz a asigurat că această asistență va continua.


UPDATE 13:09. Forțele ruse au ucis trei și au rănit șapte ieri în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regiunii.

Bombardele din Avdiivka au ucis o persoană și au rănit o alta, în timp ce trei persoane au fost rănite în Krasnohorivka, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko. Între timp, un atac asupra Kramatorsk a lăsat un copil rănit, iar o școală și casele din apropiere au fost avariate.

În regiunea Horliv, o persoană a murit și două au fost rănite după ce forțele ruse au atacat Chasovoy Yar, distrugând o grădiniță, o școală și o infrastructură. Atacul a distrus complet patru case și a distrus parțial încă cel puțin 16, a spus Kirilenko.

Autoritățile încă stabilesc amploarea pagubelor și a victimelor provocate după ce Torske și Zarichne din comunitatea Limansk și Serebryanka, Dronivka și Siversk din comunitatea Siversk au fost atacate, a spus Kirilenko.


UPDATE 12:47. Ucraina a identificat aproximativ 168.000 de militari ruși implicați în invazia țării, a declarat șeful adjunct al Poliției Naționale a Ucrainei, Maxim Țuțkiridze.

Aceste informații vor fi necesare în viitor de către anchetatori atunci când vor lua în considerare cazurile de crime de război rusești. 42 de mii de astfel de cazuri au fost deja inițiate.

Potrivit anchetatorilor, infracțiunile sunt înregistrate în trei zone: cele comise în teritoriile necontrolate temporar de Ucraina, înregistrate în teritoriile deocupate, precum și bombardarea civililor și a infrastructurii civile.

În prezent, se desfășoară acțiuni intensive de investigație în zonele deocupate din regiunile Kiev și Harkiv.

„Ne confruntăm cu un adevărat coșmar: descoperim gropi comune ale civililor, inclusiv ale persoanelor care s-au evacuat din aceste zone. Am găsit 37 de locuri în care civili au fost ținuți cu forța. Acest lucru este doar în teritoriile de-ocupate. Înțelegem că există încă 27 de astfel de locuri în teritoriile noastre ocupate și 7 pe teritoriul Federației Ruse, unde cetățenii noștri sunt torturați”.

Identitatea a 6.600 de civili care au fost împușcați sau au murit ca urmare a torturii de către armata rusă au fost deja stabilite.

Toate datele culese despre victime și torturi, se pare, vor fi transferate tribunalului internațional.


UPDATE 11:55. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că a reușit să neutralizeze un grup rus de sabotaj și recunoaștere (DRG), care pregătea asasinarea comandanților Forțelor de Operațiuni Speciale ale forțelor armate ale Ucrainei.

Destructurarea grupului, condus de un ofițer FSB de carieră, a fost precedată de o operațiune specială în mai multe etape la Kiev și regiunea Sumî, au spus serviciul special ucrainean.

„Una dintre sarcinile lor principale a fost să colecteze date personale și localizarea comandanților unităților de luptă ale Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus SBU într-un comunicat.

Sabotorii plănuiau să folosească aceste informații pentru a pregăti crimele armatei ucrainene și distrugerea armelor și echipamentelor militare ale acestora.

Potrivit SBU, unul dintre membrii grupului era un rezident al regiunii de graniță a regiunii Sumî, recrutat de FSB după începerea unei invazii rusești pe scară largă. El a fost în contact direct cu „curatorul” său și a coordonat cu el planurile și algoritmii de acțiuni pentru a îndeplini sarcinile inamice.UPDATE 11:18. Președintele Vladimir Zelenskiy a avut o întâlnire cu actorul, regizorul, scenaristul și producătorul american, câștigătorul Oscarului Sean Penn, care vine pentru a treia oară în Ucraina în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei. Actorul a adus cu el statueta „Oscar” și i-a predat-o președintelui ucrainean ca simbol al credinței în victoria Ucrainei, care va rămâne în țară până la sfârșitul războiului.

În cadrul întâlnirii, Vladimir Zelenskiy a discutat cu actorul american despre posibilitățile de susținere a Ucrainei și de menținere a atenției lumii asupra evenimentelor din țară.

Totodată, acesta i-a mulțumit pentru atenția și sprijinul acordat Ucrainei și poporului său încă de la începutul acestui război, iar Sean Penn a spus că continuă să lucreze la filmul său despre Ucraina.

Cei doi au vizitat și Bulevardul Curajului din Piața Constituției din Kiev. Pe această Alee, lângă numele multor lideri mondiali care au ajutat Ucraina în timpul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, există și o placă Sean Penn.

Liderul de la Kiev a subliniat că subliniat că Aleea Curajului începe tocmai cu placa dedicată actorului și regizorului american, deoarece acesta a vizitat Ucraina în prima zi a invaziei ruse, 24 februarie, pentru a documenta evenimentele din Uccraina și a transmite adevărul despre agresiunea Rusiei asupra lumii.


UPDATE 10:46. Ucraina a adunat mii de rapoarte despre copiii săi deportați în Rusia și dorește ca situația lor să fie abordată la un summit al Grupului celor 20 de economii majore, a declarat marți șeful de cabinet al lui Vladimir Zelenskiy.

„Federația Rusă continuă să comită crimele sale în legătură cu copiii ucraineni”, a declarat biroul lui Zelenskiy, citat de Andrei Yermak, la o întâlnire pe care a condus-o a unui grup de oficiali responsabili cu protecția copilului. „Înlăturarea copiilor continuă”.

În declarația biroului lui Zelenskiy se menționează că Biroul Național de Informații a arătat că 10.500 de copii au fost deportați sau strămutați forțat. Ministrul ucrainean responsabil cu reintegrarea teritoriilor ocupate de ruși a remarcat la întâlnire că doar 96 de copii au fost reîntorși.

Yermak a mai adăugat că Ucraina poate conta pe ajutorul ONU, dar a reiterat lipsa de încredere a Ucrainei în Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a ajuta.

Yermak a spus că discuțiile despre întoarcerea copiilor ar trebui să înceapă la summitul G20 din 15-16 noiembrie din Indonezia, la care se așteaptă să participe Zelenskiy, cel mai probabil de la distanță.


UPDATE 10:08. Ministerul Regatului Unit al Apărării a publicat cea mai recentă actualizare a informațiilor, declarând că „Eforturile Rusiei de a repara podul din Crimeea continuă, dar este puțin probabil ca acesta să fie pe deplin operațional până cel puțin în septembrie 2023”.

„Pe 8 noiembrie, podul rutier urma să fie închis pentru a permite deplasarea și instalarea unui spațiu de înlocuire de 64 de metri. Încă trei travee vor fi necesare pentru a înlocui secțiunile deteriorate”, spune Ministerul britanic.

„Deși oficialii din Crimeea au susținut că aceste trepte suplimentare vor fi puse în aplicare până pe 20 decembrie, un raport de informații oferit președintelui Putin a adăugat că lucrările la cealaltă șosea ar provoca perturbări ale traficului rutier până în martie 2023”.

„Deteriorarea podului, atacul recent asupra flotei Mării Negre din Sevastopol și probabila retragere din Herson complică capacitatea guvernului rus de a picta o imagine a succesului militar.”


UPDATE 09:37. Rezumatul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat șapte rachete și 32 de lovituri aeriene și, de asemenea, a efectuat peste 70 de atacuri cu sisteme de lansare cu rachete multiple.

Armata ucraineană raportează că armata rusă avansează în trei direcții în regiunea Donețk: în Bakhmutsky, Avdeevsky și Novopavlovsky. Date similare au fost cuprinse în rapoartele din zilele precedente.

În același timp, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu menționează nimic despre situația din zona orașului important din punct de vedere strategic Snigirevka pentru armata rusă, unde, potrivit autorităților de ocupație ruse, armata ucraineană se luptă deja în oraș. De obicei, în timpul operațiunilor active, Forțele Armate ale Ucrainei nu oferă nicio informație despre ceea ce se întâmplă, explicând acest lucru prin necesitatea păstrării secretului.


UPDATE 09:20. Calculele armatei ucrainene despre pierderile forțelor ruse de la începutul invaziei:

personal - aproximativ 77.950 (+780) persoane au fost lichidate;

tancuri ‒ 2.801 (+15);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.666 (+12);

sisteme de artilerie – 1.802 (+11);

RSZV / MLRS – 393 (+2);

sisteme de război antiaeriene ‒ 205 (+2);

aeronave – 278 (+0);

elicoptere – 260 (+0);

Nivel operațional-tactic UAV – 1.483 (+7);

rachete de croazieră ‒ 399 (+0);

nave de război / bărci ‒ 16 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.227 (+11);

echipament special / echipament special ‒ 159 (+0).


UPDATE 09:10. Forțele ruse au ucis trei civili și au rănit alți 11 în regiunea Donețk, pe 8 noiembrie.

Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, o persoană a fost ucisă în Kostiantinivka, una în Ciasov Yar și una în Avdiivka. De asemenea, cadavrele a trei persoane ucise de trupele ruse în timpul ocupației au fost găsite la Yampil, a adăugat Kirilenko.


UPDATE 08:50. Washingtonul va ajuta Kievul să elibereze o parte a teritoriului ucrainean de invadatorii ruși până la iarnă. Casa Albă se va concentra pe sprijinirea Ucrainei.

Potrivit reprezentantului Pentagonului și generalului de brigadă Pat Ryder, rușii din Herson se pregătesc pentru apărare. În același timp, Ministerul Apărării al SUA nu înregistrează îndepărtarea unui număr mare de locuitori ai orașului, în ciuda declarațiilor despre deportarea ucrainenilor.

Generalul american a avertizat despre problemele care vor apărea atât în ​​armata rusă, cât și în cea ucraineană odată cu apariția vremii reci.

„Pe măsură ce ne apropiem de iarnă, aspecte precum terenul, noroiul, zăpada, gheața vor prezenta provocări. Și așa vom continua să vedem Ucraina în contraofensivă pentru a profita de timp”, a concluzionat Ryder.


UPDATE 08:20. Instituțiile legii din Belarus au intensificat măsurile de căutare, identificare și reținere a cetățenilor cu o poziție pro-ucraineană sau a celor care critică autoritățile sau așa-numita „operațiune militară specială” a Rusiei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În prezent, Belarus continuă să sprijine agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, oferindu-i infrastructura, teritoriul și spațiul aerian. Formarea unei grupări ruso-belaruse de trupe pe teritoriul Belarusului continuă. Cu toate acestea, situația în direcțiile Volînia și Poliske rămâne fără schimbări semnificative.

Potrivit informațiilor preliminare ale Statului Major General, armata a 38-a brigadă separată de asalt aeropurtată de gardă a forțelor armate din Belarus a achiziționat până la 100 de seturi de truse individuale de prim ajutor, veste de salvare și alte echipamente pentru nevoile personalului din Belarus.

Ca parte a trupelor de frontieră ale Belarusului, sunt create unități de operatori de UAV-uri de atac.


UPDATE 07:45. În noaptea de 9 noiembrie, forțele de ocupație ruse au atacat masiv regiunea Dnipropetrovsk cu drone kamikaze. La Dnipro, patru persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești, a anunțat șeful OVA Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus cinci muniții de baraj, dar tot au existat lovituri. La Dnipro, dronele au vizat o întreprindere de logistică. Patru dintre angajații săi au fost răniți.

Toți au fost internați în spital. Trei răniți sunt în stare gravă.


UPDATE 07:20. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că mass-media controlată de Guvernul iranian a informat în mod deliberat despre sosirea la Teheran a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit analiștilor ISW, Patrușev va sosi în Iran pentru a discuta despre o posibilă vânzare de rachete balistice iraniene, dar Moscova nu și-a confirmat încă vizita.

Secretarul Consiliului de Securitate al Iranului, Ali Shamkhani, l-a invitat pe Patrușev și a remarcat că Patrușev se va întâlni și cu alți înalți oficiali politici și economici iranieni pentru a discuta relațiile ruso-iraniene.

„Iranul a anunțat probabil sosirea lui Patrușev pentru a atrage atenția internațională asupra aprofundării cooperării dintre Moscova și Teheran, precum și pentru a sublinia indirect că un înalt oficial rus a apelat la Iran pentru ajutor în războiul împotriva Ucrainei”, spun analiștii.

Teheranul este probabil dornic să semnaleze public o reechilibrare a parteneriatului său strategic cu Moscova, în special în fața adversarilor regionali ai Iranului cu care Kremlinul lucrează din când în când, cum ar fi Israelul și Arabia Saudită.

Vizita lui Patrușev în Iran, în special, vine pe fondul unor rapoarte conform cărora regimul iranian caută ajutorul Rusiei pentru a reprima protestele, deși nu este clar dacă acest lucru va fi discutat de Patrușev și omologul său iranian.


UPDATE 07:00. În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni au eliminat 55 de invadatori ruși și au distrus depozite de muniții ale armatei ruse. De cealaltă parte, rușii au atacat de patru ori pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei cu aviația armată, potrivit paginii de Facebook a Comandamentului Operațional „Sud”.

Ca răspuns, Forțele Armate ale Ucrainei au provocat 11 lovituri asupra sistemelor de apărare aeriană și zonelor de concentrare a forțelor și echipamentelor invadatorilor. În total, unitățile ucrainene de rachete și artilerie au finalizat 290 de misiuni de foc.

Potrivit informațiilor preliminare, armata rusă a pierdut: 55 de oameni, 4 tancuri, sistemul de rachete antiaeriene Tor-M2, obuzierul autopropulsat Akatsiya, două mortiere și 9 vehicule. În plus, 2 depozite de muniții inamice lângă Snigirevka și Kostromka au fost distruse.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie și 8 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media