Ucraina este gata să transporte cantitățile necesare de gaze naturale cerute de R. Moldova

4 octombrie 2022, 22:12 Ucraina 232
gaz, conductă de gaz.  Sursa: Replica Media

Operatorul de Sistem de Transport al Ucrainei a confirmat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, care a avut loc marți, 4 octombrie, la Ljubljana, că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze naturale către R. Moldova, după ce Federația Rusă a limitat livrările cu 30% către țara noastră.

În cadrul intervenției sale, Olga Bielkova, directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale la Operatorul de Sistem de Transport (OST) de gaz al Ucrainei, a subliniat că OST de gaz al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de R. Moldova.

„Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport a gazelor din Federația Rusă este utilizat la cca. 42mcm/zi, în timp ce 72mcm/zi este rezervat și plătit de „Gazprom”. Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de R. Moldova”, a declarat Bielkova.

Datele colectate de Secretariatul Comunităţii Energetice pentru Raportul SEEGAS recent publicat validează disponibilitatea capacităţilor fizice ale sistemului de transport al gazelor din Ucraina de a transporta către Republica Moldova cantităţile de gaz necesare sezonului de iarnă.

De asemenea, România poate să ofere Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul român Nicolae Ciucă, precizând că autoritățile de la Chișinău au cerut ţării vecine gaz natural. În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat că volumul de gaze naturale anunțat de prim-ministrul României ar fi suficient pentru nevoile țării noastre pentru a trece de sezonul rece, în cazul în care Gazprom ar închide robinetul pentru Republica Moldova.


Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.

La 11 august curent, după mai multe licitații eșuate, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance.

Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Recent, Andrei Spînu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media