Într-un comunicat de presă emis marți, 4 octombrie, compania rusească a criticat Moldovagaz că pe parcursul anului 2022 „a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat, de asemenea, a solicitat în mod repetat Gazprom atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare”.
Totodată, reprezentanții companiei rusești au menționat că „Gazprom a fost întotdeauna înțelegător cu cererile părții moldovenești, concentrându-se pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești”.
Decizia de a micșora cu 30% volumul de gaze naturale livrate Republicii Moldova, potrivit concernului rus, se datorează faptului că compania ucraineană „Naftogaz” ar fi refuzat să ofere servicii depline de transport. Respectiv, susțin reprezentanții Gazprom, din acest motiv, compania poate livra în R Moldova doar 5,7 milioane de m3 de gaze naturale pe zi.
În acest context, cei de la Gazprom spun că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz.
Mai mult, spun ei, în viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract.
Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.
La 11 august curent, după mai multe licitații eșuate, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance.
Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.
Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.
Recent, Andrei Spânu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent, în luna octombrie.
