Zeci de nave încărcate cu gaze naturale lichefiate stau la coadă în largul coastelor europene. Prețul pe bursa europeană a scăzut la 1100 USD

18 octombrie 2022, 21:26 UE 466
Navă LNG.  Sursa: energy.gov

Zeci de nave care transportă gaze naturale lichefiate (LNG) așteaptă în largul coastelor Spaniei și ale altor țări europene, neputând găsi locuri sigure pentru a descărca din cauza faptului că instalațiile de primire sunt pline, transmite Reuters, citat de G4Media.

Europa se confruntă cu această nouă provocare deoarece Rusia a redus constant fluxurile de gaze, iar Occidentul a trecut la importuri masive de LNG. Sosirea mai multor nave cu gaze a scos la iveală lipsa de capacitate de „regazeificare” a Europei.

Există mai mult de 35 de nave încărcate cu LNG care așteaptă în largul Spaniei și în Marea Mediterană, cu cel puțin opt nave ancorate numai în largul golfului Cadiz, au menționat luni comercianți, analiști și surse de la terminalele LNG care cunosc situația.

În același timp, astăzi prețul gazului a ajuns la cel mai mic nivel din luna iunie. Astfel, o mie de metri cubi de gaze s-au tranzacționat astăzi cu 1100 de dolari.

Spania pune la dispoziție doar șase sloturi la terminalele sale de regazificare pentru încărcături în această săptămână, a menționat o sursă comercială, mai puțin de o cincime din varietatea de nave care stau la coadă în largul coastelor sale.

Blocajele au fost agravate de scăderea cererii industriale din Europa. În plus, consumul casnic de gaze din Spania este mult mai mic decât estimările din cauza căldurii neobișnuite.

În plus, unele nave sunt pregătite să își vândă încărcătura la un preț mult mai bun, pe măsura ce iarna va duce la creșterea cererii și la scumpirea produselor.

În cazul în care întârzierile vor persista, aceste nave ar putea începe să caute alte porturi în afara Europei pentru a-și descărca încărcătura.

Sursa: G4Media

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media