UE va anunța un sprijin militar pentru Ucraina. Borell: „Rusia pierde acest război din punct de vedere moral, politic, chiar și militar”

17 octombrie 2022, 13:32 UE 81
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu
Înaltul Reprezentat pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat, înaintea începerii unei noi reuniuni a miniștrilor de externe, că cea mai importantă decizie de azi a statelor membre va fi legată „de un nou sprijin militar pentru Ucraina”, în contextul în care „Rusia pierde acest război”, scrie Calea Europeană.

„Cea mai importantă decizie va fi legată de noua tranșă de sprijin militar pentru Ucraina și de desfășurarea unei misiuni de instruire. Acesta este ultimul punct al discuțiilor noastre. Sper că, la final, toată lumea va fi de acord cu acest lucru”, a transmis Josep Borrell jurnaliștilor.

De asemenea, acesta a subliniat că acest război continuă să „trimită unde de șoc în întreaga lume”: „Rusia este din ce în ce mai izolată, așa cum am putut vedea la votul de săptămâna trecută din cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Din punct de vedere moral, politic, chiar și militar: Rusia pierde acest război, așa că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina.”

„Acesta este lucrul pe care miniștrii îl vor discuta astăzi. Sper că va exista o a șasea tranșă a [Facilității europene pentru pace] – sprijin militar – și această misiune de instruire în afara granițelor Ucrainei, dar care oferă sprijinul nostru puternic armatei ucrainene”, a mai adăugat oficialul european.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media