Veste bună pentru R. Moldova: Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare la UE a țărilor candidate

23 noiembrie 2022, 18:02 Externe 298
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media
Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană a țărilor candidate, inclusiv Republica Moldova, anunță Siegfried Mureșan, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. Potrivit europarlamentarului român, astăzi, 23 noiembrie, deputații au adoptat, cu o majoritate de 502 voturi, poziția cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene.

„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, poziția Parlamentului European cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene: 502 voturi „pentru”, 75 „împotrivă” și 61 „abțineri”. În rezoluția adoptată astăzi, cerem accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum Republica Moldova”, a anunțat Mureșan.

Mai mult, spune oficialul european, PE solicită și acordarea de sprijin tehnic suplimentar și acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană.

„În pofida situației dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării.

Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova și mai mult sprijin pentru realizarea următorilor pași în procesul de aderare”, a transmis europarlamentarul.

Anterior, Mureșan a declarat că Republica Moldova ar putea începe anul viitor negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar totul depinde de procesul de implementare a reformelor.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană la 23 iunie 2022. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media