Klaus Iohannis: „România este pregătită să continue să furnizeze energie electrică R. Moldova; E nevoie de interconectări mai multe”

24 noiembrie 2022, 21:51 Politică 118
Klaus Iohannis, președintele României.  Sursa: Replica Media
România este pregătită să continue să furnizeze energie electrică și să sprijine în acest sens Republica Moldova. Declarația aparține președintelui României, Klaus Iohannis, care a fost făcută în contextul în care Republica Moldova s-a confruntat cu întreruperi masive de curent în urma atacurilor cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii ucrainene. Liderul de la Cotroceni a menționat în acest sens și importanța realizării de interconectări „directe mai multe și mai bune” între cele două țări, având în vedere că cele existente „sunt total insuficiente”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe comune cu președintele Lituaniei Gitanas Nauseda.

„Am evidențiat, de asemenea, că o atenție deosebită trebuie acordată sprijinirii securității energetice a Republicii Moldova, care este puternic afectată.

Ambele state susțin în mod concret politica de extindere a Uniunii Europene, atât în privința Balcanilor de Vest, cât și a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Uniunea și statele membre trebuie să susțină efortul de aderare al statelor aspirante, care la rândul lor trebuie să dovedească voință politică și capacitate instituțională, întrucât succesul lor se bazează pe merite și pe rezultate concrete în materie de reforme”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă România poate sprijini Republica Moldova cu energie electrică pe termen lung, în contextul în care atacurile cu asupra Ucrainei vor continua, lliderul de la Cotroceni a menționat necesitatea de a realiza interconectări „directe mai multe și mai bune” între cele două țări, având în vedere că cele existente „sunt total insuficiente”.

„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic.

Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri.

Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe.

Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a afirmat președintele României.

Forțele armate ale Rusiei au atacat din nou pe parcursul zilei de 23 noimbrie, cu rachete orașele ucrainene, în special țintind obiectivele energetice ale țării vecine. În urma atacurilor, în toată R. Moldova, inclusiv în Chișinău, s-a deconectat energia electrică, deja a doua oară.

În acest context, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgență a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate înclusiv în Republica Moldova.

Totodată, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a condamnat bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

Diplomatul a declarat, în acest context, că UE va continua să sprijine neclintit Ucraina, dar și Republica Moldova, care a rămas în beznă din cauza atacurilor.

O asemenea situație a avut loc la 15 noiembrie - urmare a bombardamentelor Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat - descărcarea automată a sarcinii după frecvență.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media