Maia Sandu, interviu pentru presa română/ R. Moldova vrea un contract pe termen lung cu România de livrare a gazelor naturale. Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului caută soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată țării noastre

2 noiembrie 2022, 10:53 Politică 156
Maia Sandu și Klaus Iohannis.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova este pregătită să semneze un contract pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale la un preț prielnic pentru ambele părți. Declarația a fost oferită de președinta Maia Sandu într-un interviu pentru G4Media cu ocazia vizitei sale de la București. În context, lidera de la Chișinău a punctat în cadrul discuțiilor cu omologul său Klaus Iohannis că România și Republica Moldova vor căuta soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată țării noastre.

„(...) am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România”, a declarat președinta Sandu.

Întrebată dacă există posibilitatea ca statul român, fie prin companiile pe care le controlează, companii de stat sau intermediind o relație comercială cu companii private, să asigure volumul necesar de gaze, lidera de la Chișinău a declarat că responsabili de pe ambpele maluri ale Prutului discută subiectul.

„Înțeleg că și România are necesități sau nu poate să-și acopere consumul doar din producția internă și urmează să găsească, să cumpere anumite volume pe piața externă, dar discutăm soluții. Noi suntem gata să semnăm un contract pe termen lung, așa încât să putem să achităm un preț care este bun și pentru România”, a mai adăugat șefa statului.

În contextul Centrala de la Cuciurgan nu ne mai oferă curent, iar Energocom, actualmente, cumpără electricitate de la bursa din România (OPCOM), Maia Sandu a menționat că este mulțumită de prețul pe care îl oferă statul vecin, menționând totuși că „ar trebui să mai creștem puțin cantitatea”.

„Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important.

(...) Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Cuciurganul (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

(...) Noi cumpărăm, dacă nu greșesc, aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai creștem puțin această cantitate. Probabil această cantitate cumpărate din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan”, a precizat Sandu.

Amintim că, pentru luna noiembrie Chișinăul nu a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES, care pentru luna octombrie a oferit malului drept al Nistrului 27% în loc de 70% din volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Deficitul pentru ziua de 1 noiembrie a fost de aproximativ 4070 MWh, iar pentru astăzi, 2 noiembrie va fi de 1 698 MWh.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a îndemnat cetățenii să economisească în continuare curentul.

De menționat că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina marți, 2 noiembrie, în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.


Gazprom a anunţat recent diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.

Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu circa 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Potrivit șefului Moldovagaz, compania rusească Gazprom nu are niciun motiv, conform contractului, de a limita volumele de gaz livrate Republicii Moldova, iar singurul argument prezentat de partea rusească este că Gazpromul nu poate transporta gaze pe teritoriul Ucrainei, însă, acesta nu este unul „palpabil”, a declarat el.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media