VIDEO/ Ceban acuză ANRE de cârdășie cu PAS și susține că guvernarea planifică un atac raider asupra Apă-Canal Chișinău. Reacția formațiunii: „Situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el”

3 noiembrie 2022, 10:10 Politică 168
Ședința Consiliului Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se întrunește în ședință astăzi, 3 noiembrie, pentru a aproba tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, chiar dacă reprezentanții ANRE a calificat o eventuală aprobare a prețurilor drept „ilegală”.

UPDATE 17:00. Ședința CMC s-a încheiat.

UPDATE 16:47. Proiectul de decizie cu privire la preluarea datoriei conform Contractului de Finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), aprobat de CMC.

UPDATE 16:45. Proiectul de decizie cu privire la preluarea datoriei conform Acordului de Împrumut nr. 44027 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), votat cu 36 de voturi.

UPDATE 15:00. Fracțiunea PAS din CMC a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de Ion Ceban pe marginea subiectului Apă-Canal Chișinău în care îi sugerează edilului capitalei „să se țină în mâini și să demonstreze că poate duce un dialog argumentat și constructiv” și precizează că „situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului Ion Ceban și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el.”

„Îi sugerăm domnului Ion Ceban să se țină în mâini și să demonstreze că poate duce un dialog argumentat și constructiv. Comportamentul inadecvat al lui Ceban la ședința de astăzi și felul în care a comunicat cu reprezentantul ANRE arată fața reală a actualului primar. Observăm cum Ion Ceban devine tot mai agresiv. Se pare că după ce a fost deconspirată legătura sa cu agenți FSB, acesta primește continuu primește și execută ordinele șefilor săi ruși. Situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului Ion Ceban și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el. Administrația Apă Canal nu a prezentat documente confirmative despre un șir de cheltuieli și nu a putut argumenta pierderile admise în rețele, iar solicitarea de aprobare a tarifelor nu a fost prezentată la timp. Chișinăuienii trebuie să achite pentru apă și canalizare un tarif corect, iar acesta este cel care include toate costurile eligibile pentru furnizarea serviciilor calitative, dar nu și furturile făcute de Ion Ceban și oamenii puși de către acesta, inclusiv nași, fini și cumetri”, a declarat PAS într-un comentariu pentru Replica Media.

UPDATE 14:00. Consilierii municipali au plecat în pauză de masă.

UPDATE 13:50. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, după audierea reprezentantului ANRE în CMC, a ținut un discurs de la tribună în care a acuzat ANRE că ar face jocul PAS-ului și că argumentele aduse de Alexandru Mija sunt „brașoave”, iar indicația PAS este ca ANRE „să nu miște un deget” și astfel „Apă-Canal Chișinău” să fie preluată de guvernare prin „atac raider.”

„Eu ascult de o oră și jumătate balivernele unui cetățean care nu are absolut nimic de-a face cu activitatea de stat. Dvs. ascultați aici un cetățean care vă povestește despre o metodologie care trebuie respectată, ascultați un cetățean care vă povestește aici cai verzi pe pereți la indicația PAS-ului. PAS-ul a dat indicația ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu dvs. să fim devină că municipiul Chișinău nu va avea apă. Pasul doi al PAS-ului este preluarea prin atac raider a acestei întreprinderi, falimentarea acestei întreprinderi strategice pentru R. Moldova și pentru Chișinău. Acum se produce atacul raider asupra Apă-Canal. Fraierii ăștia au pus pe brânci toată R. Moldova, ne-au umplut de datorii. Avem peste 20 miliarde datorii de stat într-un singur an de zile. Dacă e de stins apa, atunci să începeți de la Guvern, Președinție și Parlament. Vă rog să reveniți și nu mai ascultați baliverne și brașoave de metodologie pe care tot ei nu le respectă”, a declarat Ceban, apoi a ieșit din sala de ședințe.

UPDATE 13:16. Reprezentantul ANRE: Conform examinării preliminare a calculelor, implicit cu includerea noilor prețuri la energia electrică, nu există premise de majorare în anul curent

„Primele două subiecte unde este vorba de cesionarea împrumuturilor contractate, nu pot spune opinia Consiliului ANRE, dar din punctul meu de vedere nu contravine și nu am rezerve. Referitor la aprobarea tarifelor, sunt de părerea că este prematur examinarea acestuia în CMC. Am avut o corespondență intensă cu Apă-Canal Chișinău, dat fiind că în vigoare este Legea care prevede că operatorii trebuie să meargă la ANRE. Dacă se va aproba în CMC va fi o decizie pasibilă de a fi contestată sau suspendată. Aș solicita să mergem pe cadrul legal. Atât timp cât sunt în vigoare contractele și împrumuturile cu BEI, tarifele se aprobă de ANRE. (...) Conform examinării preliminare a calculelor, implicit cu includerea noilor prețuri la energia electrică, nu există premise de majorare în anul curent, chiar dacă ar fi suspendată includerea excedentului tarifar format în perioadele anterioare. Calculele ANRE cu includerea și fără includerea devierilor tarifare s-au anexat. Sper că „Apă-Canal Chișinău” se va adresa ANRE spre avizare dacă vor fi aprobate primele două puncte. Dat fiind faptul situației create, ANRE va examina subiectul în regim restrâns. (...)Tariful care va fi solicitat de la Agenție va fi calculat în conformitate cu exigențele metodologice, iar rezultatele vor fi cele în urma calculului dat”, a declarat reprezentantul ANRE, Alexandru Mija.

UPDATE 12:48. După o pauză de 30 de minute, consilierii municipali au purces la examinarea ordinii de zi.

UPDATE 11:40. Consilierii municipali au votat pentru ordinea de zi și pentru regulamentul aprobat în cadrul ședinței de astăzi.

UPDATE 11:06. Executivul a propus introducerea pe ordinea de zi a subiectului cu privire la cesionarea constractului datoriei conform Contractului de Finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi cu 43 de voturi ale consilierilor municipali.

„Solicit scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului nr.3. În cazul în care veți vota tariful va fi o depășire de atribuții. Vom avea nevoie de avizul ANRE. La momentul actual este suspendat solicitarea de mărire a tarifului la apă. Este propusă repornirea acestui proces”, a declarat Veronica Herța.

UPDATE 11:04. Executivul a propus introducerea pe ordinea de zi a subiectului cu privire la cesionarea datoriei conform Acordului de Împrumut nr. 44027 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Propunerea a fost votată de 42 de consilieri municipali.

UPDATE 11:00 Executivul anunță că retrage primele două subiecte de pe ordinea de zi, și anume, cel cu privire la preluarea datoriei conform Acordului de Împrumut nr. 44027 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și cel cu privire la preluarea datoriei conform Contractului de Finanțare FI No 81.436 Serapis No 2011 0235 din 19.12.2013, încheiat între S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

UPDATE 10:55. Ședința Consiliului Municipal Chișinău a început. Președinte al ședinței a fost ales reprezentatul Partidului ȘOR, Serghei Burgudji, fiind votat de 30 de consilieri.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a criticat intenția Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții ANRE și-au exprimat îngrijorarea în raport cu subiectul nr. 3 inclus pe Ordinea de zi a ședinței extraordinare a CMC din 3 noiembrie 2022, ce ține de ridicarea tarifelor, și au calificat o eventuală aprobare a prețurilor drept „ilegală”.

Amintim că la 27 octombrie, în timpul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a invocată o situație excepțională în sectorul serviciilor de apă și canalizare. Gutnic a spus că situația este generată de metodologia tarifară „restrictivă”, precum și de „tarifele nu acoperă nici costurile operaționale inevitabile că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media