Șefa Executivului a discutat cu membrii Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi despre situația economică globală și despre oportunitățile investiționale ale R. Moldova

27 septembrie 2022, 11:21 Economie 46
Șefa Executivului a discutat cu membrii Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi .  Sursa: gov.md

Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova au fost discutate, astăzi, 27 septembrie, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița cu Sam Mogi, președintele Comisiei pentru relații externe a Asociației Japoneze a Directorilor Corporativi (Keizai Doyukai) și alți membri ai organizației.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, a fost făcut un schimb de opinii privind situația economică globală și perspectivele pe termen mediu.

În context, prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre acordarea Republicii Moldova statutului de țară candidat și efortul Guvernului pentru accelerarea implementării valorilor și standardelor europene in toate domeniile, fapt ce va spori atractivitatea țării pentru investiții de calitate, inclusiv pentru oamenii de afaceri niponi.

De asemenea, prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat membrii Asociațieii Keizai Doyukai să examineze avantajele actuale oferite de Republica Moldova pentru investitori, cum ar fi zone economice libere, proceduri vamale simplificate, export fără taxe în UE, este menționat în comunicat.

„Aceste oportunități vă deschid calea spre investiții în domenii, precum industriile agroalimentare, a vinului, farmaceutică, electronică, după modelul altor companii nipone, care au reușit să construiască afaceri de succes în Republica Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.

De asemenea, părțile au apreciat dinamica pozitivă a volumului de comerț exterior al Republicii Moldova cu Regatul Japoniei, care a înregistrat peste 30 milioane de dolari în prima jumătate a anului curent.

Investitorii niponi au apreciat reforma în sectorul educației, lansată de Executiv și consolidarea capacităților Universităților și instituțiilor de cercetare din țara noastră. În discuții, a fost exprimată susținerea Japoniei pentru agenda europeană a Republicii Moldova și reformele inițiate în calea avansării dialogului european.

Keizai Doyukai este o organizație niponă privată, activitatea căreia este orientată spre consolidarea economiei japoneze. Asociația întrunește cca 1500 de membri, directori de top din peste o mie de corporații.

Prim-ministra Natalia Gavrilița întreprinde în perioada 26 - 28 septembrie, o vizită la Tokyo, unde urmează să participe la funeraliile de stat ale fostului premier, Shinzo Abe.

De asemenea, agenda prim-ministrei include întrevederea bilaterală cu omologul său japonez, Fumio Kishida. Oficialii vor face o retrospectivă a relaţiilor de colaborare moldo-nipone şi vor puncta posibilităţile de intensificare a cooperării pe segmente de interes comun, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media