UPDATE 19:55. Rusia a folosit în ultimele atacuri mai multe rachete primite din Ucraina în urmă cu 30 de ani, în cadrul Memorandumului de la Budapesta, spun oficialii de la Kiev, citați de New York Times. Cu acea ocazie, Kievul cedase Moscovei arsenalul său nuclear, toate rachetele balistice și bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95.
La puțin timp după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete, în luna octombrie, oficialii serviciilor de informații ucrainene au observat ceva ciudat printre dărâmături. Era vorba despre epava unei rachete de croazieră subsonice Kh-55, proiectate în anii 1970 pentru a transporta un focos nuclear.
UPDATE 19:10. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a comentat, în cadrul unui interviu, cum ar putea impacta scenariul în care liderul rus Vladimir Putin „moare” războiul din țara sa, transmite luni publicația ucraineană Pravda.
„Să ne imaginăm că Putin răcește și moare, sau cade din greșeală de la fereastră și moare, va continua războiul?”, a fost întrebat Zelenskiy de actorul de comedie David Letterman, pentru o emisiune pe Netflix.
Zelenskiy a răspuns negativ. „Nu va mai fi niciun război. Regimul autoritar este îngrozitor. Există un risc ridicat ca totul să fie decis de o singură persoană”, a spus Zelenskiy. Și a argumentat: „Deci, când această persoană pleacă, toate instituțiile se opresc. Ceva similar s-a întâmplat în Uniunea Sovietică. Totul s-a oprit. Eu cred că dacă nu va fi acolo, le va fi greu. Se vor concentra pe politica internă, nu pe politica externă”. În cadrul interviului, filmat în metroul din Kiev, președintele ucrainean a spus că rușii vor lupta pentru democrație atunci când vor realiza că au devenit complet izolați.
UPDATE 18:20. Generalul american în retragere Ben Hodges a făcut luni o predicție îndrăzneață referitoare la războiul din Ucraina, sugerând faptul că autoritățile de la Kiev vor recâștiga controlul asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia, până în luna august, potrivit Sky News.
Este greu de supraestimat semnificația unei astfel de evoluții, dacă s-ar întâmpla. Rusia a preluat controlul asupra regiunii în 2014 și de atunci o ocupă în mod ilegal. Pierderea unui teritoriu pe care îl deținea chiar înainte de invazia tot mai problematică a Ucrainei din luna februarie ar reprezenta o rușine uriașă pentru președintele rus Vladimir Putin.
Hodges, care a comandat forţele armate ale SUA din Europa între 2014 şi 2017, a mai afirmat că „Statul Major General al Ucrainei va continua să lovească cartierele generale rusești și liniile de comunicații (logistică) în următoarele săptămâni, până în februarie, pentru a crea condițiile pentru faza decisivă a campaniei, eliberarea Crimeei”.
UPDATE 17:50. Luni dimineață, Ambasada Ucrainei din Grecia a primit un „pachet însângerat”, scrie Ukrinform. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, care a precizat că pachetul are același expeditor ca în cazul coletelor trimise la alte ambasade ucrainene din Europa.
Poliția a deschis o anchetă, iar coletul a fost ridicat de autorități pentru efectuarea unor analize complexe. „Dimineață, Ambasada Ucrainei în Grecia a primit un pachet însângerat. Adresa expeditorului este aceeași ca și pe restul plicurilor care au fost trimise anterior ambasadelor și consulatelor ucrainene: showroom auto Tesla din orașul german Sindelfingen”, a transmis Oleg Nikolenko pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 16:31. Ministrul slovac de externe Rastislav Kačer a declarat că țara urmează să trimită în Ucraina avioanele de luptă MiG-29 promise de mult, iar pregătirile urmează să înceapă în „săptămânile următoare”, scrie Kyiv Independent.
Într-un interviu publicat de Interfax Ucraina pe 12 decembrie, Kačer a spus că avioanele de fabricație sovietică nu au fost încă livrate Ucrainei, dar Slovacia „vorbește cu partenerii NATO despre cum să facă acest lucru”.
„Sunt foarte optimist în privința asta, cred că se va întâmpla în curând, iar avioanele vor fi în Ucraina”, a spus Kačer, citat de Interfax. Kačer a adăugat că o delegație ucraineană urmează să vină la o întâlnire organizată de SUA în „săptămânile următoare” pentru a „face acest lucru să devină realitate”.
UPDATE 15:40. Putin anulează conferința de presă anuală pentru prima dată în 10 ani. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu își va ține conferința de presă anuală de sfârșit de an în acest an.
„Nu va fi nicio o conferință de presă înainte de noul an”, a spus Peskov.
Peskov nu a dat niciun motiv, dar a spus că președintele rus a vorbit în mod regulat cu presa, inclusiv în vizitele în străinătate.
Va fi pentru prima dată când Putin nu ține întrunirea de presă maraton. Anul trecut a vorbit timp de mai bine de patru ore.
UPDATE 14:25. Statele membre ale Uniunii Europene nu au ajuns încă la un acord cu privire la cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni șeful politicii externe a blocului, scrie Reuters și Hotnews.
Josep Borrell a spus că speră să se ajungă la un acord în cursul zilei de luni sau marți, declarația fiind făcută înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE.
UPDATE 14:00. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anunțat că ambasada ucraineană din Grecia a primit un „pachet sângeros” anonim, ceea ce Kievul a descris drept o „campanie de teroare și intimidare”.
Poliția greacă a deschis o anchetă după ce pachetul a ajuns la ambasada Ucrainei din Atena, a scris Nikolenko într-o declarație pe Facebook.
Adresa expeditorului este aceeași ca și pe restul plicurilor care au fost primite anterior la ambasadele și consulatele ucrainene: showroom-ul auto Tesla din orașul german Sindelfingen.
UPDATE 13:15. Două dintre cele trei porturi operaționale de la Marea Neagră din regiunea Odesa au început din nou să exporte alimente, revenindu-și după întreruperile de curent cauzate de atacurile rusești din weekend, a declarat Autoritatea Porturilor Maritime Ucrainene (USPA) pe 12 decembrie.
Șeful USPA, Oleksiy Vostrikov, a declarat că porturile Chornomorsk și Pivdennyi, situate în afara Odesei, și-au reluat operațiunile în timp ce portul Odesa este încă închis. Potrivit lui Vostrikov, lovitura cu drone din 10 decembrie a dus la o pauză completă a operațiunilor de marfă în porturile Odesa și Pivdennyi și la o pauză parțială în portul Chornomorsk.
Cea mai recentă lovitură cu drone ruse asupra infrastructurii energetice din Oblastul Odesa a lăsat aproape întreaga regiune fără electricitate pe 10 decembrie. Guvernatorul regional Maksym Marchenko a declarat că aproximativ 300.000 de oameni încă nu aveau energie electrică acasă până la 11 decembrie.
UPDATE 12:34. Forțele ucrainene se aproprie de orașul Bahmut din estul Ucrainei, în timp ce luptele fac ravagii în jurul său, a declarat armata Kievului, potrivit CNN.
Bahmut este Ucraina. Bahmut este în picioare, Bahmut rezistă”, a scris pe Telegram un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Vorbind despre trupele rusești, armata ucraineană a spus: „Nu ați intrat nicăieri, nu veți intra nicăieri. Nu veți lua niciodată Bahmut ”.
Armata a adăugat: „Indiferent ce spun, indiferent ce scriu, Bahmut a fost, este și va fi Ucraina”.
UPDATE 12:02. La 11 decembrie, numărul ocupanților ruși uciși a crescut cu 620. În total, de la începutul invaziei pe scară largă, Rusia și-a pierdut aproximativ 94.760 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, arată datele Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderile rusești estimate în dimineața zilei de 11 decembrie:
- tancuri — 2.966 (+24 față de ieri);
- vehicule blindate de luptă — 5.928 (+8);
- sisteme de artilerie — 1.929 (+1);
- sisteme salva rachete — 397;
- mijloace de apărare antiaeriană — 211;
- aeronave — 281;
- elicoptere — 264;
- drone de nivel operațional-tactic — 1.617 (+4);
- rachete de croazieră — 592: nave/ambarcațiuni — 16;
- echipamente auto și autocisterne — 4.540 (+4);
- echipamente speciale — 169 (+2).
UPDATE 11:16. Rusia nu are în prezent capacitatea unor cuceriri teritoriale în Ucraina, dar cel mai probabil, în ciuda respingerilor din partea trupelor ucrainene, îşi doreşte în continuare să îşi extindă controlul asupra regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, relevă o evaluare a Ministerului britanic al Apărării, bazată pe informaţii secrete, conform DPA și Agerpres.
Toate cele patru provincii au fost anexate ilegal la sfârşitul lunii septembrie, chiar dacă Kremlinul nu conduce nici politic şi nici militar respectivele regiuni, iar Kievul a făcut progrese semnificative în ultimele luni în recucerirea de teritorii.
„Cel mai probabil, strategia Rusiei nu îşi va îndeplini obiectivele: este extrem de improbabil ca armata rusă să poată genera în prezent o forţă de atac eficientă şi capabilă să recucerească aceste zone”, se arată în actualizarea zilnică a analizei de război realizată de Marea Britanie şi făcută publică luni.
UPDATE 10:28. Un atac rusesc a ucis cel puțin un civil și a rănit alți trei duminică în regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit unui oficial militar ucrainean.
Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a declarat luni că victimele au fost raportate în așezarea Velyka Novosilka.
Orașul Donețk a fost ocupat de separatiști pro-ruși din 2014, totuși forțele ucrainene rămân la câțiva kilometri de limitele sale și păstrează o majoritate de control asupra regiunii.
În octombrie, legislativul rus a aprobat decizia președintelui Vladimir Putin de a anexa patru părți ale Ucrainei, și anume Donețk, Zaporizhzhia, Herson și Lugansk, în ciuda faptului că nu deține controlul total asupra acestor regiuni. Mișcarea este ilegală conform dreptului internațional.
UPDATE 09:45. Consilierul în Ministerul de Interne de la Kiev, Anton Gerașcenko, a încărcat un scurt clip care se presupune că ar proveni dintr-un supermarket din Odesa, regiune în care situația e critică în urma bombardamentelor din weekend asupra centralelor energetice. 1,5 milioane de oameni stau fără curent electric, transmite The Guardian.
„Mulți oameni sunt încă fără electricitate după atacurile rusești de ieri. Situația rămâne foarte dificilă”, a scris el pe Twitter.
Zelenski a declarat că orașul se confruntă cu întreruperi frecvente de energie electrică, dar că aprovizionarea a fost parțial restabilită, într-o adresă video de duminică seara.
UPDATE 09:20. În seara zilei de 11 decembrie, lucrătorii din domeniul energiei ucrainene au reușit să restabilească cea mai mare parte a capacității de generare a sistemului electric după ultimul bombardament rusesc din 5 până în 11 decembrie.
Potrivit lui Vladimir Kudrițki, președintele consiliului de administrație al „Ukrenergo” din cauza loviturilor rușilor, pe care le-au dat pe 5 decembrie, în prezent nu este posibilă utilizarea pe deplin a puterii centralelor termice. Este nevoie de timp suplimentar pentru a restabili funcționarea TPP.
UPDATE 08:50. Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, pentru a pregăti noua conferinţă de sprijin pentru Ucraina, care va avea loc marţi la Paris, şi pentru a acorda „tot sprijinul” său propunerii ucrainene de plan de pace, au anunțat cei doi lideri.
Aproximativ 500 de companii franceze se vor reuni „pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, pentru a contribui la reconstrucţia ţării şi pentru a investi pe termen lung în potenţialul economiei ucrainene”, a precizat ulterior Palatul Elysée.
„Ne-am sincronizat poziţiile înaintea unui summit virtual G7 şi a unei conferinţe de sprijin la Paris. Am discutat despre implementarea planului nostru de pace în zece puncte, despre cooperare în apărare şi despre stabilitate energetică”, a informat la rândul său preşedintele ucrainean pe Twitter.
UPDATE 08:07. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, precizează, într-o postare pe Telegram, că 573 dintre cetățenii regiunii din sudul Ucrainei au fost ținuți captivi de Rusia în ultimele nouă luni, iar 232 sunt încă ostatici, relatează The Kyiv Independent.
„Numeroase fapte de încălcare a drepturilor omului și violență au fost documentate în timpul celor nouă luni de război. 573 dintre compatrioții noștri au trecut prin captivitatea rusă, 232 sunt încă ostatici. În același timp, organizațiile internaționale manifestă neputință în raport cu încălcarea dreptului la viață și securitate”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram, cu ocazia Zilei Internaționale a Protecției Drepturilor Omului, care a fost marcată pe 10 decembrie.
UPDATE 07:40. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență transmite că o mașină a fost folosită de salvatori pentru a livra ajutor umanitar și apă, în special în casele în care au ajuns rușii în noaptea de 11 decembrie.
„Astăzi, rușii i-au lovit pe salvatorii care furnizează ajutor umanitar oamenilor care rămăseseră în Bahmut sfâșiați de război. Din fericire, nimeni nu a fost rănit”. Echipa de ajutor umanitar folosea această mașină pentru a livra ajutor umanitar și apă în zonele afectate.
„Locuitorii clădirii înalte i-au ajutat pe salvatori să stingă incendiul care a avut loc în urma bombardării, cu apă din locuințele lor”, au mai transmis autoritățile.
UPDATE 07:20. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a discutat la telefon cu omologul său american, Joe Biden, ocazie cu care, liderul de la Kiev a atras atenția asupra „importanței consolidării eforturilor internaționale” pentru obținerea păcii în Ucraina, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale de la Kiev.
„În acest scop, în timpul summitului G20, președintele Ucrainei a prezentat Formula pentru pace, care prevede 10 pași de importanță critică, a căror implementare va face posibilă oprirea războiului. Vladimir Zelenskiy a subliniat viziunea părții ucrainene cu privire la continuarea lucrărilor în această direcție importantă și a prezentat inițiativa de a convoca un Summit Global pentru Pace”, transmite președinția ucraineană.
În același timp, Zelenskiy l-a informat pe liderul de la Casa Albă în legătură cu „consecințele terorii rachetelor rusești, care au dus la distrugerea a aproximativ 50% din infrastructura energetică ucraineană”. De asemenea, președintele Ucrainei a subliniat importanța unei apărări aeriene eficiente și i-a cerut lui Joe Biden „să facă tot posibilul pentru a ajuta la protejarea populației civile a Ucrainei și a infrastructurii sale critice”, mai ales că iarna tocmai s-a instalat.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie și 11 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
