815 persoane aflate în penitenciarele din R. Moldova au fost amnistiate la 1 ianuarie 2023

25 ianuarie 2023, 16:15 Justiție 175
Penitenciarul nr.13 din Chișinău.  Sursa: Replica Media

La 1 ianuarie 2023 au fost amnistiate 815 persoane aflate în custodia statului în instituțiile penitenciare, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 243/2021 privind amnistia în legătură cu a XXX-a aniversarea de la proclamarea independenței Republicii Moldova, modificată la 1 aprilie 2022 prin Legea nr. 74/2022.

Legea se aplică condiționat și exclusiv persoanelor bănuite, învinuite și inculpate, precum și persoanelor condamnate, care sunt caracterizate pozitiv, dacă persoanele respective cad sub incidența prevederilor art. 3–5, 7, 8 și evaluate psihologic cu risc de recidivă mediu sau redus.

Potrivit Asociației Promo-LEX, până la 1 ianuarie 2023 comisiile speciale privind aplicarea amnistiei în privința persoanelor condamnate, formate în cadrul instituțiilor penitenciare, au examinat 2682 de cereri. Din acestea, au fost admise 1.158.

„Promo-LEX încurajează aplicarea politicilor de depopulare a instituțiilor penitenciare. Politica penală națională ar putea fi umanizată prin promovarea unor politici eficiente de depopulare a penitenciarelor și resocializare a deținuților din sistemul penitenciar”, se arată în comunicatul instituției.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media