DW/ Frica de război, instrumentul prin care Rusia crede că poate „cuminți” conducerea Moldovei

25 ianuarie 2023, 20:25 Societate 148
Tiraspol, stânga Nistrului.  Sursa: Replica Media

Încă o sperietoare rusească pentru moldoveni a fost lansată – de data aceasta prin intermediul pretinsului „minister de externe” de la Tiraspol, scrie agenția Deutsche Welle.

Pe site-ul pseudo-instituției transnistrene a apărut un comunicat despre „îngrijorările” pe care le-a exprimat șeful acestei subdiviziuni, Vitalii Ignatiev, la o „masă rotundă” în format online cu participarea mai multor oficiali ruși. Ignatiev a vorbit despre creșterea presiunilor asupra regiunii transnistrene prin sporirea capacității de apărare a Armatei Naționale a Moldovei „în condițiile în care conflictul transnistrean nu a fost definitiv soluționat” și a mai invocat suprimarea a tot ce este rusesc în Moldova – o narațiune prin care Rusia își justifică de obicei agresiunea militară asupra unor state independente (Georgia, Moldova, Ucraina), scrie sursa citată.

Ignatiev s-a plâns Rusiei că autoritățile de la Chișinău au majorat substanțial bugetul pentru armată în 2023, inclusiv pentru achiziții de armament, precum și de faptul că Moldova a început să primească „ajutor tehnico-financiar” pentru armată din partea UE și SUA. De asemenea, el le-a comunicat oficialilor ruși că, din punct de vedere militar, Chișinăul crește interoperabilitatea Armatei Naționale cu sistemele NATO. În paralel, a mai spus exponentul regimului separatist de la Tiraspol, autoritățile moldovene „insistă la nivel internațional asupra retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană și asupra demontării misiunii rusești de pacificare” de la Nistru.

În plus, Ignatiev s-a arătat iritat și de legea votată recent de către Parlamentul de la Chișinău, prin care au fost introduse sancțiuni penale, inclusiv ani de pușcărie, pentru separatism și acțiuni subversive împotriva statului.

La discuție a participat și așa-numitul șef al reprezentanței regiunii transnistrene de la Moscova, Leonid Manakov, care a propus crearea unui grup de experți pentru elaborarea unui mecanism de apărare a drepturilor a ceea ce el a numit „poporul transnistrean”, precum și a drepturilor cetățenilor ruși care locuiesc în regiunea transnistreană.

Întregul articol îl puteți citi AICI.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media