FOTO/ Peste 500 de arbori, tăiați ilegal de pădurarul Primăriei Braniște și lucrători. Încălcările și amenzile aplicate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului

6 ianuarie 2023, 14:42 Mediu 81
Copaci tăiați ilegal la Rîșcani.  Sursa: Inspectoratul pentru Protecția Mediului
Un șir de încălcări au fost depistate de inspectorii de mediu în urma verificărilor efectuate la Călărași, Rîșcani și Ialoveni în privința recoltării masei lemnoase din fondul forestier de stat, fiind emise procese verbale de contravenție.
Mai exact, la Călărași și Ialoveni, inspectorii de mediu au stopat și verificat mai multe vehicule care transportau lemne.

În primul caz, conducătorul auto s-a ales cu sancțiune contravențională în valoare de 2.500 lei, iar masa lemnoasă și automobilul a fost reținut de către colaboratorii Inspectoratului de Poliție Călărași.

La Ialoveni, au fost încheiate două procese-verbale și aplicată sancțiune contravențională în valoare de 5.000 lei.


La Rîșcani, inspectorii de mediu au verificat trupul de pădure amplasat în lunca râului Prut conturul nr. 790 cu suprafața de 23,0 ha gestionat de Autoritatea Publică Locală Braniște.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în cadrul controlului s-a constatat că în trupul de pădure sus menționat se efectuează lucrări silvo-tehnice de tip igienă selectivă în baza Autorizației ATFFVF nr.P-1550/2022 valabilă pînă la 12.01.2023 eliberată de Agenția de Mediu.

„În rezultatul control efectuat au fost constatate mai multe încălcări admise de către pădurarul trupului de pădure al Primăriei localității Braniște și lucrători. Astfel, a fost încălcat modul de recoltare a masei lemnoase și depistată tăierea ilicită a unui număr de 504 arbori de specia arțar american până la gradul de încetare a creșterii lor cu diametrele la colet de la 10-16 cm”, se arată în comunicat.


Volumul masei lemnoase preconizat extragerii de circa 38 m/c, recoltat neautorizat urmează a fi luat la evidența contabilă a primăriei localității Braniște.

Pe cazul dat inspectorii de mediu au încheiat 4 procese-verbale, cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.122 alin. (1,4), art.142 alin. (1,4) Cod Contravențional RM cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în valoare totală de 35.000 lei.

La fel, a fost calculat și înaintat pentru achitare prejudiciul cauzat mediului calculat conform prevederilor Anexei nr.1 la Legea Codul Silvic nr.887 din 21.06.1996, care constituie 7.925,4 lei.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește cetățenilor, conform legislației în vigoare, defrișările ilegale se sancționează cu amendă de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice.

Dacă responsabilă de acțiuni se face o persoană juridică, aceasta va plăti cel mult 25.000 de lei amendă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media