Șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău și brokerul vamal, reținuți în decembrie pentru acte de corupție, plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Ce pedeapsă au primit ceilalți angajați ai Serviciului Vamal

9 ianuarie 2023, 15:56 Justiție 3379
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, șeful Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, un inspector principal și un broker vamal, reținuți în luna decembrie 2022, pentru că ar fi pretins și primit mijloace financiare de la agenți economici pentru a organiza diminuarea valorii pentru mărfurile introduse în Republica Moldova, au primit mandate de arest preventiv.

Astfel, prin încheierea judecătorului de instrucție din 23 decembrie 2022, le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile pentru doi învinuiți, și un termen de 20 zile pentru ceilalți doi învinuiți.

În perioada aflării acestora în arest preventiv, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre, în valoare de peste 2 milioane de lei.

La 6 ianuarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a examinat demersurile procurorului anticorupție privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința șefei interimare și brokerul vamal.

În rezultatul examinării demersurilor procurorului de caz și a cererii părții apărării privind înlocuirea măsurii preventive, deși procurorul a prezentat în instanța de judecată mai multe probe cu privire la riscul împiedicării bunei desfășurări a justiției și riscul de comiterea unor noi infracțiuni, judecătorul de instrucție a dispus admiterea parțială a acestora, dispunând plasarea celor doi în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

Considerând decizia instanței de judecată neîntemeiată, procurorul de caz a contestat-o cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit actului de sesizare, din grupul de persoane, implicat în acte de corupere, fac parte atât funcționari ai Serviciului Vamal, cât și brokeri și agenți economici, iar sumele pretinse pentru acordarea diferitor facilități pentru unii agenți economici s-ar ridica până la șase mii de euro.

În cadrul urmăririi penale și a măsurilor speciale de investigație, au fost constatate mai multe episoade în care valoarea mărfii introduse în vamă era diminuată cu până la 50 la sută, iar din taxele neachitate funcționarul vamal încasa un comision în mărime de 10-15%.

Ulterior, Serviciul Vamal a anunțat că a demarat o investigație internă, după ce șefa-interimară a Postului Vamal Chișinău, un șef din cadrul Biroului Vamal Chișinău, un inspector principal și un broker vamal au fost reținuți în această dimineață în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de corupere.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media