DOC/ Premier Energy și FEE-Nord au emis către ANRE solicitări de micșorare a prețului la energie electrică: Noile tarife cerute de cei doi furnizori

8 decembrie 2022, 15:47 Economie 159
energie electrică, curent electric, lumină.  Sursa: Replica Media

Companiile Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) diminuarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Cererile către Agenție au fost emise, după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin dispoziția din 5 decembrie ca cei doi furnizorii de energie să revadă tariful în urma reînnoirii contractului de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

Deși ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că tariful la energie ar putea să scadă cu aproximativ 25%, ambele companii au solicitat ieftiniri mai mici. Potrivit documentelor publicate de ANRE, dacă în prezent cei din centrul și sudul R. Moldova achită 5,91 lei/kWh (fără TVA) - Premier Energy solicită o micșorare a tarifului până la 4,62 lei/kWh (fără TVA), adică o ieftinire de 1,29 lei/kW, aproape 22%.

Cei de la Nord însă, au solicitat o ieftinire mult mai mică. Astfel, consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, dacă acum achită 5,60 lei/kWh, în caz că proiectul va fi aprobat de ANRE, tariful va scădea la 5.35 lei/kWh (fără TVA), adică o diminuare a prețului cu doar 25 de bani, ceea ce reprezintă 4,4%

În actualele condiții, ANRE va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public pentru ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, cu aplicarea acestora începând cu data de adoptării deciziei de către consiliului de administrație al ANRE.


Amintim că, la 3 decembrie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

În actualele condiții, reprezentanții guvernării au declarat că tariful la energie ar putea să scadă cu aproximativ 25%. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin dispoziția din 5 decembrie, ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „ FEE - Nord” să înainteze către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice.

Actualmente, cei din centrul și sudul R. Moldova achită 5,91 lei/kWh, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media