FOTO/ Andrei Spînu, despre construcția liniei electrice Vulcănești - Chișinău: „Pilonii care urmează a fi instalați corespund cerințelor tehnice”

14 decembrie 2022, 10:41 Societate 201
Stâlpi, Vulcănești.  Sursa: Facebook

Pilonii de tip R-30, care urmează a fi instalați pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău, corespund cerințelor tehnice și vor rezista condițiilor meteorologice specifice Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către ministrul Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook.

„Pilonii de tip R-30, care urmează a fi instalați pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău, corespund cerințelor tehnice și vor rezista condițiilor meteorologice specifice Republicii Moldova. Testările pentru pilonii de tip R-30 au avut loc în această săptămână, în cadrul stației de testare a pilonilor din Institutul Central de Cercetare în Energetică (CPRI) Bengaluru, India.”, a scris Spînu în nota informativă.

Astfel de testări au fost efectuate și în luna septembrie curent când a fost stabilită rezistența pilonului de tip R-NS - tipul de pilon va reprezenta circa 80% din cantitatea totală a pilonilor care urmează a fi instalați pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău.

Totodată, Andrei Spînu informează că linia electrică aeriană va fi construită din mai multe tipuri de piloni, cum ar fi: R-NS, R-30 și R-60 – ultimul fiind preconizat pentru testările-tip în luna ianuarie 2023.


Menționăm că, activitatea de construcție a liniei electrice aeriene (LEA)Vulcănești-Chișinău include 2 etape:

  • Elaborarea proiectului tehnic detaliat;
  • Livrarea materialelor și desfășurarea lucrărilor de construcție LEA.

Construcția propriu-zisă se preconizează a fi inițiată în primăvara anului 2023.

La 10 februarie 2022, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că proiectul stației back-to-back de la Vulcăneşti cu o conexiune (de 600 MW) la Isaccea şi a noii linii de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești - Chișinău se află în construcție, iar în maxim trei ani ar trebui să fie finalizată.

Amintim că, la 12 noiembrie 2021, a fost semnat contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău.


Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media