LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua trei

26 februarie 2022, 08:50 Ucraina 1392
Explozie la Kiev.  Sursa: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Trupele rusești atacă din nord, sud și est și se îndreaptă inclusiv spre capitala Kiev. În primele două zile de acțiuni militare, forțele ucrainene au pierdut controlul mai multor baze și aeroporturi militare și a zonei Cernobîl.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie și 25 februarie.

LISTA paginilor cu voluntari care oferă cazare, mese și transport pentru refugiații din Ucraina.

UPDATE 17:35 După ce a restricționat accesul la Facebook, Rusia blochează și accesul utilizatorilor la Twitter.

UPDATE 17.20 Canale de televiziune de stat rusești au fost sparte de hackeri și difuzează muzică ucraineană și simboluri naționale ale Ucrainei, raportează mai mulți utilizatori pe Twitter. Postul public de televiziune a difuzat imnul Ucrainei.

UPDATE 16.30 Autoritățile de la București au decis astăzi, 26 februarie, să suspende dreptul de survol deasupra teritoriului său, precum şi dreptul de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Dan Cărbunaru. Astfel, spațiul aerian al țării vecine a fost închis pentru toate avioanele rusești

UPDATE 14:20 Conexiunea la internet din Ucraina a fost afectată grav de invazia rusă, în mod special în sudul și estul țării, acolo unde sunt cele mai grele lupte, a transmis, sâmbătă, observatorul de blocaje pe internet, NetBlocks, conform Reuters.

Conexiunea la GigaTrans, principalul funrizor de internet al Ucrainei, a scăzut la sub 20% din nivelurile normale, înainte de revenirea la niveluri mai ridicate în dimineața zilei de vineri.

UPDATE 13:39 Guvernul ceh a aprobat sâmbătă trimiterea de arme şi muniţii în valoare de 188 de milioane de coroane cehe (peste 7,6 milioane de euro), pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului rus, a anunţat Ministerul Apărării al Republicii Cehe, informează Reuters.

Transportul, care include mitraliere, puşti de asalt şi alte arme uşoare, va fi livrat de partea cehă într-o locaţie decisă de Ucraina, a precizat ministerul ceh.

UPDATE 13:20 Ministrul Apărării din Slovacia a transmis pe Twitter că ambasada Slovaciei de la Kiev se mută în România.

Ministrul slovac a scris că personalul diplomatic al ambasadei de la Kiev a intrat în România.

Slovacia va trimite echipament militar de 2,6 milioane de euro Ucrainei precum și ajutor în valoare de 8,4 milioane de euro, potrivit presei locale, citate de Reuters.

UPDATE 13:03 Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii au fost ucişi de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, anunţă sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Lyashko, pe Facebook.

UPDATE 12:39 Președintele Ucrainei s-a adresat cetățenilor și a declarat că armata ucraineană menține controlul asupra orașelor-cheie.

UPDATE 12:05. Viceprim-ministra Ucrainei face apel către Crucea Roșie și roagă angajații instituției să ajute la evacuarea cadavrelor soldaților ruși pentru a fi repatriați în Rusia.

Statele Unite i-au propus lui Vladimir Zelenski să îl evacueze din Kiev, însă președintele Ucrainei a refuzat oferta și a decis să rămână în capitala țării, chiar dacă este în pericol. De asemenea, Vladimir Zelenski a venit pe Facebook cu un nou mesaj în această dimineață în care îndeamnă oamenii să nu creadă în falsuri.

Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă, scrie Washingtonpost.

Președintele ucrainean a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media