Secretarul general al NATO: „Ce a făcut Rusia reprezintă o invazie sângeroasă planificată de mult timp. Pacea de pe continentul nostru a fost zdruncinată”

24 februarie 2022, 14:23 UE 258
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO a declarat că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată”, iar „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”. Totodată, acesta a anunțat activarea planului de apărare, precizând că în zilele și săptămânile viitoare va fi sporită prezența militară pe Flancul Estic. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

Stoltenberg a invocat articolul 5 al tratatului de la Washington afirmând că orice atac asupra unuia dintre aliați va atrage răspunsul alianței și a confirmat că vineri va avea loc un summit extraordinar al liderilor NATO.

„Ce a făcut Rusia reprezintă o invazie sângeroasă planificată de mult timp în ciuda dezmințirilor. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru viețile pierdute. Pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată. Avertismentele noastre s-au confirmat din păcate. NATO condamnă ferm atacurile și cere Rusiei ferm să își retragă trupele și să aleagă diplomația. Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”, a declarat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a menționat că sarcina NATO este de a-și apăra aliații, iar un atac asupra uneia dintre aliate va fi considerat un atac asupra alianței (referire la articolul 5 al tratatului).

„Am decis să activăm planul de apărare. Am cerut un summit mâine al liderilor NATO și Rusia riscă sancțiuni severe”, potrivit lui Stoltenberg.

Oficialul a ai spus că în următoarele zile și săptămâni ne vom spori prezența militară pe Flancul Estic.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil atacul înfiorător al Rusiei asupra Ucrainei, care este complet nejustificat și neprovocat. Gândurile noastre sunt la toți cei uciși și răniți și la poporul Ucrainei. De asemenea, condamnăm Belarus.

Acest atac este o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, și este complet în contradicție cu angajamentele Rusiei din Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris, Memorandumul de la Budapesta și Actul fondator NATO-Rusia. Constituie un act de agresiune împotriva unei țări pașnice independente. Suntem alături de poporul Ucrainei și de președinte, parlamentul și guvernul său legitim, ales democratic. Ne vom menține întotdeauna sprijinul deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, inclusiv în apele sale teritoriale.

Solicităm Rusiei să-și înceteze imediat acțiunile militare și să-și retragă toate forțele din Ucraina și din jur, să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar și să permită accesul și asistența umanitară în siguranță și nestingherite tuturor persoanelor aflate în nevoie.

Condamnăm ferm decizia Rusiei de a extinde recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Acest lucru încalcă și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și contravine acordurilor de la Minsk, la care Rusia este semnatară. Aliații nu vor accepta niciodată această recunoaștere ilegală”,
este menționat într-un comunicat NATO.


Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României) prin care a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

La scurt timp, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat introducerea Legii Marțiale și a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate al țării.

IMPORTANT: În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe (MAEIE) solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Ultimele informații cu detalii actualizate despre situația din Ucraina găsiți AICI.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media