UPDATE 20:20 Statele Unite spun că forțele ucrainene au reușit să recucerească orășelul Trostianeț, la sud de Sumî, iar invadatorii ruși au fost alungați din această zonă.
Conform unui oficial american citat de Reuters, „ucrainenii continuă să recupereze teren”. Sursa citată a cerut să-i fie păstrat anonimatul.
UPDATE 19:00. Primarul oraşului Mariupol a cerut, luni, evacuarea completă a oraşului, aflat în acest moment la „mila ocupanţilor”, după o săptămână de asediu în care 90% dintre clădirile rezidenţiale au fost distruse ori avariate, informează CNN.
„Nu stă totul în puterile noastre”, a spus Vadim Boicenko, primarul Mariupolului. „Din păcate, ne aflăm acum la mila ocupanţilor”.
Boicenko a făcut un apel pentru evacuarea completă a civililor rămaşi în Mariupol. Conform estimărilor autorităţilor locale, în acest moment sunt în jur de 160.000 de civili rămaşi în oraşul asediat. Înainte de invazia rusă în Ucraina, Mariupolul avea o populaţie de peste 400.000 de locuitori.
UPDATE 18:27. Autoritățile ruse au confiscat ceasuri de lux Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari. Ceasurile elvețiene au fost ridicate de agenții FSB dintr-un magazin, săptămâna trecută, pentru că ar fi încălcat regulile vamale, relatează presa elvețiană citată de BBC.
Însă măsura vine la doar câteva zile după ce Elveția a renunțat la neutralitatea tradițională și a anunțat că se alătură țărilor occidentale în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, după invazia Ucrainei.
Potrivit ziarului elvețian NZZ am Sontag, ceasurile au fost confiscate de agenții FSB de un magazin Audemars Piguet din Moscova. Agenții au spus că ceasurile în cauză au fost aduse în Rusia cu încălcarea regulilor vamale.
După invazie, brandul elvețian de lux a anunțat că și-a încetat operațiunile în Rusia, iar pe site a fost postat un anunț prin care se spunea că cele două magazine din Moscova au fost „închise temporar”.
UPDATE 17:20. Ucrainenii au recucerit orașul Irpin
Primarul orașului Irpin, aflat în regiunea Kiev, a declarat luni că forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului, care a fost unul dintre principalele puncte fierbinți ale luptei cu trupele ruse din apropierea capitalei.
„Avem vești bune astăzi - Irpin a fost eliberat”, a spus primarul Oleksandr Markushyn într-o postare video pe Telegram preluată de Reuters și canalul independent Nexta TV. „Înțelegem că vor fi mai multe atacuri asupra orașului nostru și îl vom apăra cu curaj”, a mai spus primarul.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a publicat pe contul său de Telegram o galerie de fotografii ce conțin imagini din timpul protestelor de susținere a Ucrainei în contextul războiului declașat de Ucraina.
„Din ce în ce mai mulți oameni din lume sunt de partea Ucrainei, de partea binelui în această luptă cu răul. Și dacă politicienii nu știu să urmărească oamenii, îi vom învăța. Aceasta este baza democrației și caracterului nostru național”.
UPDATE 16.40. Războiul din Ucraina nu se poartă doar pe câmpul de luptă, ci și în plan digital. Hackerii ambelor tabere se atacă reciproc. Infrastructuri critice precum alimentarea cu energie electrică sau apă, paginile web ale guvernului, ministerelor sau armatei devin ținte. Peste 250.000 de hackeri s-au alăturat așa-numitei armate IT, potrivit Deutsche Welle.
UPDATE 16.23. Primarul din Mariupol a afirmat luni că toţi civilii trebuie să fie evacuaţi din oraşul încercuit de forţele ruse, pentru a le permite să evite o catastrofă umanitară, relatează Reuters.
Vadim Boicenko a declarat că 160.000 de civili încă se află blocaţi în Mariupol, lipsit în prezent de încălzire şi curent electric după mai multe săptămâni de bombardament din partea forţelor ruse.
UPDATE 16.13. Centrele de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău vor caza refugiați, începând cu 30 martie, doar cu înștiințarea Agenției Naționale Asitență Socială (ANAS), potrivit noii Dispoziții emise de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău (CSE Chișinău).
Astfel, pentru înștiințarea ANAS se va expedia o scrisoare la emailul [email protected] sau la numărul de telefon 0800 800 11, cu informarea adresei centrului, numele și telefonul de contact al persoanei responsabile de centru și numărul de persoane cazate la data înștiințării ANAS. Detalii AICI.
UPDATE 15.43. Fugiți din calea războiului, mai mulți traineri și formatori ai unei tabere internaționale pentru copii din Ucraina, DEC camp, au lansat o serie de cursuri pentru copii din Moldova. Tinerii și-au găsit o nouă casă la sediile Artcor și Mediacor din Chișinău unde de săptămâna trecută au oferit primele cursuri. Este vorba despre programele de Smartphone Filmmaking și Performing Arts la care au participat deja peste 20 de copii.
UPDATE 15.30.Compania olandeză din industria berii Heineken a declarat astăzi, 28 martie, printr-un comunicat că pleacă de pe piața rusă, după ce Rusia și-a continuat invazia asupra Ucrainei.
„Ne propunem un transfer ordonat al afacerii noastre către un nou proprietar, în deplină conformitate cu legile internaționale și locale. Pentru a asigura siguranța și bunăstarea continuă a angajaților noștri și pentru a minimiza riscul naționalizării, am concluzionat că este esențial să continuăm cu operațiunile recent reduse în această perioadă de tranziție”, se arată în comuncat.
Anterior, compania a anunțat că oprește producția, publicitatea și vânzarea mărcii Heineken în Rusia, scrie Market Watch.
Heineken are 1.800 de angajați în Rusia și spune că este al treilea cel mai mare producător de bere din țară, unde produce mărcile „Jiguleovskoe” și „Ohota” pentru piața locală, scrie France 24.
„Salariile angajaților noștri vor fi plătite până la sfârșitul anului 2022 și vom face tot posibilul pentru a le proteja viitoarea angajare”, se mai arată în comunicat.
UPDATE 15.27. Rusia ar putea recunoaște drept „compatriot” orice persoană vorbitoare de limbă rusă ai cărei strămoși direcți s-au născut sau au trăit pe teritoriul Federației Ruse. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat în Duma de Stat luni, 28 martie, de către deputatul Konstantin Zatulin, membru al partidului „Rusia Unită”, scrie agenția de presă TASS.
Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții, Konstantin Zatulin, a prezentat camerei deputaților un proiect de lege prin care propune recunoașterea drept compatrioți a tuturor celor care vorbesc limba rusă. Documentul a fost inclus luni în baza de date electronică a Dumei.
UPDATE 15.15. O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenskiy ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale ajung la un numitor comun, în caz contrar ar fi una contraproductivă, a susţinut luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.
Vladimir Putin „a spus că nu ar refuza niciodată o întâlnire cu preşedintele Zelenskiy, dar trebuie ca această întâlnire să fie bine pregătită. Conflictul din sânul Ucrainei s-a agravat în toţi aceşti ani, s-au acumulat multe probleme”, a declarat Lavrov
UPDATE 14.58. Ziarul „Novaya Gazeta” practic singura voce liberă din presa rusească și care este condus de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, anunță că-și suspendă activitatea până la încheierea „operațiunii speciale”. Anunțul vine după ce Roscomnadzor, regulatorul media de stat din Rusia a înaintat a doua preîntâmpinare publicației pentru că nu a marcat un material ca fiind dintr-o sursă recunoscută drept agent străin în Rusia.
UPDATE 14.30.În Energodar, orașul ucrainean ocupat de trupele ruse și care găzduiește angajații Centralei Atomice Zaporojie, cea mai mare din Europa, au loc noi proteste.
UPDATE 14.25. Președintele Vladimir Zelenskiy susține că ocupanții ruși au ucis unii primari răpiți ai orașelor ucrainene. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru The Economist. Potrivit acestuia, în prezent, armata rusă folosește aceleași metode ca în Donbass în 2014.
„Îi răpesc pe primarii orașelor noastre. I-au ucis pe unii dintre ei. Pe unii nu-i găsim, iar pe unu l-am găsit și este mort”, a spus președintele.
Zelenskiy a mai spus că unii primari au fost înlocuiți de ocupanți. Potrivit Hromadske, la inițiativa Euromaidan SOS a fost întocmit o listă cu oficiali guvernamentali, jurnaliști, personalități religioase, voluntari și activiști ai societății civile dispăruți și reținuți. Din 26 martie, lista include 36 de persoane. Lista este actualizată constant.
UPDATE 13.50. Ca urmare a invaziei ruse, Ucraina a pierdut un total de 564,9 miliarde de dolari. Datele au fost anunțate de ministra Economiei din Ucraina, Iulia Svyridenko. Potrivit ei, există cel puțin două metode de calculare a pierderilor. Primul: evaluarea pierderilor din distrugerea directă, al doilea - calculul pierderilor din impactul general al ostilităților, adică toate consecințele, inclusiv deteriorarea situației economice din țară, creșterea șomajului, blocarea comerțului, scăderea cererii de consum și multe altele.
Suma este estimată atât prin pierderile fizice directe (obiecte de infrastructură, poduri, clădiri, drumuri, etc.), cât și indirecte (pierderi umane, șomaj, consum mic, etc.). Cele fizice sunt evaluate astfel:
-119 miliarde sunt pierderi legate de distrugerea infrstructurii;
-112 miliarde sunt pierderi din PIB pe 2022;
- 90,5 miliarde - pierderile populației civile;
- 80 miliarde - pierderile întreprinderilor și asociațiilor;
- 54 miliarde - pierderi în urma lipsei investițiilor directe în economia ucraineană;
- 48 miliarde - pierderi în Bugetul de stat al Ucrainei
Potrivit lui Sviridenko, pierderile se schimbă în fiecare zi și aceste cifre sunt doar în creștere. „De aceea, Ucraina, în ciuda tuturor obstacolelor, va cere despăgubiri de la agresor. Atât prin hotărâri judecătorești, cât și prin transferul bunurilor înghețate ale Federației Ruse către statul nostru”, a spus ministra.
UPDATE 13.00. Politicianul Boris Nemțov, asasinat în februarie 2015, a fost urmărit în ultimele luni din viață de angajați FSB suspectați de implicare în otrăvirea politicianului Alexei Navalnîi, a scriitorului Dmitri Bîkov și a jurnalistului Vladimir Kara-Murza, arată o investigație comună a jurnaliștilor de la The Insider, Bellingcat și BBC.
UPDATE 12.30. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov respinge orice idee despre o presupusă izolare internațională a Rusiei și care ar fi pusă la cale de Vest.
„Legat de izolare, niciun fel de izolare nu există. Despre izolare vorbesc cei care din punct de vedere mental și ideologic s-au conformat cu dictatura Vestului pe arena internațională. Această dictatură este susținută în primul rând de Vest, care nu vrea să piardă pozițiile sale. A dominat în lume toți cei 500 și ceva de ani, iar acum a venit o altă epocă. Obiectiv, este o epocă de formare a unei lumi multi-polare, s-au ridicat țări care acum sunt cu adevărat centre ale dezvoltării economice mondiale și care promovează politici național orientate”, a declarat Lavrov în cadrul briefingului sau săptămânal tradițional.
UPDATE 11.50. O creştere bruscă a numărului de naşteri premature în unele zone din Ucraina a fost observată de medici în timp ce conflictul intră în a doua lună, relatează luni BBC, citat de Agerpres.
Clinici prenatale din Harkov şi Lviv au declarat pentru BBC că rata naşterilor premature s-a dublat sau s-a triplat în ultimele câteva săptămâni, ca urmare a stresului şi a problemelor medicale asociate războiului.
UPDATE 11.30. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina recomandă ucrainenilor care au fost deportați ilegal în Rusia și care doresc să se întoarcă să se adreseze la cea mai apropiată ambasadă a Ucrainei din țările vecine sau țările cu posibil tranzit.
UPDATE 11.15. Noua strategie militară a Rusiei este capturarea lentă și metodică a orașelor din Ucraina. Opinia aparține dr. Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute, potrivit BBC.
El spune că majoritatea forțelor ruse se află deja în interiorul Ucrainei, dar că rușii nu au capacitatea să redistribuie trupele în toată țara.
„Prin urmare, locul unde ar putea face progrese este acolo unde fac cele mai mari eforturi în ceea ce privește resursele și logistica. Efortul principal în acest moment este sudul, unde încearcă să încheie bătălia pentru Mariupol și apoi să încercuiască unitățile militare ucrainene din Donbas, să încerce să le izoleze, iar apoi să înainteze spre nord”, spune expertul militar.
UPDATE 11.05. „Urmează o nouă rundă de negocieri. Noi căutăm pacea. Prioritățile noastre în negocieri sunt cunoscute. Suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt fără îndoială. Sunt obligatorii garanțiile de securitate efective pentru statul nostru. Scopul nostru este evident - pacea și restabilirea vieții normale în statul nostru cât mai curând posibil”, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, într-o nouă înregistrare video, publicată pe parcursul ultimei nopți.
UPDATE 10.58. Viceprim-ministra Ucrainei pe domeniul social, Irina Vereșciuc a anunțat că din cauza unor posibile provocări, cel mai probabil astăzi nu vor fi organizate coridoare umanitare în zonele afectate de război din Ucraina.
UPDATE 10.30. Datele actualizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 27 martie 2022:
📌 oameni – peste 17000 (+400);
📌 tancuri – 586 (+4);
📌 vehicule blindate – 1 694 (+30);
📌 sisteme de artilerie – 302 (+8);
📌 sisteme de lansare de rachete multiple – 95 (+2);
📌 sisteme de apărare aeriană – 54 (+2);
📌 avioane – 123 (+2);
📌 elicoptere – 127;
📌 vehicule militare – 1150 (+6);
📌 nave (bărci) – 7;
📌 cisterne – 73;
📌 drone – 66 (+10);
📌 tehnică specială - 21;
UPDATE 10.00. Războiul din Ucraina a provocat daune infrastructurii de peste 63 de miliarde de dolari, potrivit unei noi estimări a Institutului de Economie din Kiev, potrivit Digi24.
Potrivit estimării - care a calculat impactul economic al invaziei Rusiei asupra Ucrainei până la 24 martie - cel puțin 4.431 de clădiri rezidențiale au fost avariate, distruse sau confiscate, împreună cu 92 de fabrici și depozite și 378 de școli.
În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum și șapte centrale termice sau hidroelectrice.
UPDATE 09.15. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că o nouă rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina vor avea loc marţi, la Istanbul.
UPDATE 09.00. Peste 1.100 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite. În același timp, organizația avertizează că numărul real al morților și al răniților este mult mai mare, dar sunt zone întregi în care este imposibil de stabilit exact un bilanț.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie și 27 martie.
