Fostul președinte al României, Traian Băsescu, declarat colaborator al Securității comuniste. Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, definitivă

23 martie 2022, 15:11 România 234
Fostul președinte al României, Traian Băsescu.  Sursa: digi24.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis astăzi, 23 martie, că fostul preşedinte al României Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia este definitivă, scrie Digi24.

În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia primei instanțe. Decizia este definitivă.

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în Hotărârea Înaltei Curţi, pronunțată astăzi.

Traian Băsescu a avut o primă reacție la sentința ÎCCJ. Fostul președinte spune că a luat act de decizie, dar nu o va comenta public.

„Voi face demersurile legale la CtEDO”, a mai precizat Traian Băsescu.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media