VIDEO/ CNN publică o înregistrare video în care soldații ruși împușcă în spate doi civili neînarmați lângă Kiev

12 mai 2022, 11:54 Ucraina 1215
Doi civili, impuscați în spate de soldații ruși.  Sursa: capturi video/CNN

Imagini video șocante cu soldați ruși împușcând în spate doi civili neînarmați au fost publicate astăzi de CNN. Postul de televiziune a intrat în posesia înregistrărilor de la camerele de supraveghere de la sediul unui dealer auto de la periferia Kievului, jefuit pe 16 martie în timpul unei tentative a armatei ruse de a ocupa capitala Ucrainei. Jurnaliştii CNN au identificat cele două victime - unul este chiar proprietarul companiei, al cărui nume de familie nu este numit, şi Leonid Pliats, în vârstă de 68 de ani, care lucra acolo ca agent de securitate.

Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere arată cinci soldați ruși care încearcă să intre pe teritoriul companiei auto, trăgând în lacăte și spărgând geamuri. La un moment dat, doi bărbați se apropie de ei cu mâinile ridicate: proprietarul salonului și un agent de pază. Militarii îi percheziționează, după un scurt dialog bărbații pleacă.

În acel moment, doi soldați se întorc și îi împușcă în spate. Pliats, rănit la picior, a reușit să ajungă la postul de securitate și să cheme ajutor, însă nu a supraviețuit, pierduse prea mult sânge.


Jurnaliștii de la CNN notează că ambii civili au murit după ce au fost împușcați în spate cu sânge rece, o crimă care contravine regulilor războiului ce interzic țintirea civililor.

Procuratura generală a Ucrainei a declarat pentru CNN că omprul celor doi bărbați sunt investigate ca crime de război. Postul de televiziune a solicitat un comentariu de la Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, departamentul nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

Familia primului bărbat ucis a cerut ca acesta să nu fie numit în timp ce al doilea se numea Leonid Oleksiovici Pliats. Iulia, fiica lui Pliats, le-a spus celor de la CNN că nu are tăria de a se uita la înregistrarea video dar că o ține pentru a le o arăta într-o zi copiilor ei ca aceștia să vadă cât de brutali au fost soldații ruși invadatori.

„Sunt călăi”, le-a spus ea celor de la CNN. „Este îngrozitor fiindcă tatăl meu era civil, avea 68 de ani, un bărbat pașnic neînarmat”, a subliniat aceasta.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de luat vederi pe 16 martie în apropierea Kievului în perioada în care forțele rusești încă încercau să avanseze în direcția capitalei ucrainene. Ministerul Apărării de la Moscova anunța două săptămâni mai târziu „reducerea drastică” a operațiunilor sale în regiune.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media